Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Vepřová žebra na grilu, která se budou jenom rozpadat

Vepřová žebra jsou asi nejčastější pochoutkou, kterou milovníci grilování v Česku připravují. Šéfkuchař Martin Kortus zvolil kombinaci žeber a jablečné omáčky, jež jim dá nezaměnitelnou chuť. Mistr grilu ukáže, jak na ně, aby byla šťavnatá a zároveň měkká.

„Na grilu mají vepřová žebírka snahu zesládnout už tím, že na ně během grilování rozstřikujeme směs jablečného octa s jablečným džusem, chutě tak vyvažujeme,“ říká Kortus.

Jako první se musí vepřová žebra zbavit blanky, kterou jsou v zadní části obalena. Martin používá na odblanění vykosťovací nůž, který je tenký a má ostrou špičku. 

„Díky tomu se lehce dostanu pod blanku, začínám ve středu každého žebra, jakmile se mi ji podaří chytit, lehce ji stáhnu,“ dodává, když vepřová žebra půlí tak, aby se lépe vešla na mřížku grilu. A zároveň odhaluje jeden za základních fíglů, které lidé často zanedbávají a pak se zbytečně diví, proč jejich žebra připomínají podešev.

Koření nesmí chybět

Do nakrájených žeber pak šéfkuchař zapracuje připravenou směs koření. Ten, kdo nechce s jejím mícháním ztrácet čas, koupí si ji už hotovou. Na trhu je mnoho směsí s označením Ruby, kde jsou opravdu jen bylinky a další ingredience v čistém stavu, bez přidaných látek.

„Nesmíme zapomenout ani na směs jablečného octa a jablečného džusu v poměru jedna ku třem, kterou budeme žebírka postřikovat během grilování. To musí být nepřímé a teplota se nesmí dostat nad sto dvacet stupňů. Žebra v grilu necháme čtyři až šest hodin, každou hodinu je nejen postříkáme, ale do uhlí přidáme i jablečné peletky,“ říká šéfkuchař.

Směs jablečného džusu a octa má podle něj i další funkce – nejen vyvažování chutě vepřového. Maso díky dodaným tekutinám nevysychá a také se na něm nepřipaluje koření, v němž jsme ho obalili.

Jednoduchá marináda

Zatímco se žebra grilují při sto dvaceti stupních (i tentokrát Kortus zvolil gril Kamado ve tvaru vajíčka ze speciální keramiky, která uvnitř přesně drží zvolené teplo, ale zvenku zůstává pec chladnější, a nikdo se tak o ni nepopálí), připravíme si jablečnou marinádu. 

Na marinádu:

  • 2 lžičky granulovaného česneku
  • 1/2 lžičky chilli
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • kečup
  • jablečný džus

Krátce povařit

Ingrediencí je jenom pár: granulovaný česnek, chilli, černá sojová omáčka, co nejkvalitnější kečup a jablečný džus. Vše zamícháme a krátce povaříme.

A už jdeme do finále. „Změklá žebra potřeme marinádou, zabalíme do pečícího papíru a poté do alobalu. Vše ještě další hodinu grilujeme při 120 stupních, na posledních dvacet minut žebra rozbalíme, znovu potřeme marinádou a grilujeme klidně i při vyšší teplotě,“ radí Martin Kortus.

K poslední fázi grilování dodává šéfkuchař ještě několik rad:

1. Žebra se dávají nejdřív do pečicího papíru, aby se nedostala do přímého kontaktu s hliníkovou folií.

2. Alobal dáme tak, aby jeho lesklá plocha byla na vnitřní straně, tak totiž udrží teplo. Matná plocha naopak umožňuje, aby teplo unikalo ven.

3. Pokud máte slabý alobal, nebojte se žebra zabalit do více vrstev. Důležité je, aby balíček s masem byl co nejlépe uzavřen.

„Je to skvělý, a přitom jednoduchý recept, tak se nebojte do vepřových žeber s jablečnou marinádou pustit,“ doporučuje kuchař Kortus.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Zkuste slavná hovězí líčka na víně připravit na grilu. Dostanou lepší chuť

K hovězím líčkům na víně se nejvíce hodí bramborová kaše.

VIDEO Hovězí líčka jsou jídlem, se kterým se při jeho přípravě budete mazlit. Jejich příprava sice není...

Vyzkoušejte na grilu barbecue bůček špikovaný česnekem a feferonkami

Špikovaný bůček s nakládanou okurkou

VIDEO Patří k nejšťavnatějším a nejchutnějším masům na světě. Bůček si zamiloval i pipMaster a prohlašuje...

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...