Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koprovka jako od babičky vás vrátí do dětství. A poctiví kuchaři to vědí

  22:30
Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt. Tři špičkoví kuchaři, které kromě působení v porotě českého Masterchefa spojuje i přátelství. A tak se toto léto společně pustili i do cestování za tím nejlepším z nejlepšího, co lze v Česku opravdu s chutí „sežrat“. Od tradičních jídel po moderní gastronomii.

Každý z těch tří dostal šanci vybrat místo, pokrm a příběh, o které se chce s ostatními podělit a kam společně vyrazí. „Budeme poznávat krásný místa a prožírat se Českem. Na to se těším,“ láká Jan Punčochář, který se stal  průvodcem první epizody Souboje na talíři odvysílané na Nově. 

Cíl cesty? Bio farma Košík, jen kousek od Nymburka, kde vaří Václav Košnář, kuchařský guru Jana Punčocháře. Kdo Honzovu kuchyni zná, je mu jasné, že tady musí jít o poctivou českou klasiku. A taky jo. Není nad opravdu dobré brambory na loupačku, k tomu jemné jehněčí maso s koprovkou, kompletně v duchu nedělního oběda. S rodinou kolem stolu, pekáče a mísy s jídlem vyrovnané uprostřed, ať si každý nabere, co má rád. Tak pro své hosty prostírá mistr svého oboru Václav Košnář.

Tato kuchařská legenda dobře ví, co dělá, českou kuchyni má v malíčku a miluje ji nade vše. Václav Košnář se vyučil v Alcronu, kde vařil až do důchodu, následoval Hotel Hoffmeister a na stará kolena si užívá pohodové vaření v malé kuchyni na farmě. 

Jeho koprovka vykouzlí všem třem boule za ušima, úsměvy na tváři, teplo v bříšku a vyvolá vzpomínky: u Honzy na babičku, u Radka na nedělní rodinné obědy a čerstvý svazek kopru u babičky ve špajzce, u Přemka na koprovku, kterou v dětství sice nemusel, ale teď ji miluje. 

A tradiční koprovka je i kuchařskou výzvou pro Radka Kašpárka a Přemka Forejta. Motivací jim je jednak respekt před precizní úpravou koprovky mistra Košnáře, ovšem i hrozba, že kdo prohraje, nažene zpět do ohrady sice ochočeného, ale přece jen obřího divočáka Chrochtíka. 

Oba vsadí na tradiční suroviny, jehněčí, brambory a houby, pro oba je to sváteční vaření pod širým nebem a z domácích surovin. Na farmě, kde si leccos musí i zasloužit: třeba zaběhnout podojit krávu, aby mohli použít mléko, nebo vybrat slepicím vajíčka. Užijí si to a všechno zvládnou.  

„Mám rád výzvy, velmi rád bojuju, rád vyhrávám. K výhrám patří i prohra. Ale vůbec do toho nepůjdu s tím, že bych si na chvíli připustil, že bych měl selhat a skončit druhý. Nejdu do souboje s tím, že dneska proti mně stojí Přéma,“ věřil si Radek Kašpárek. Respekt vůči soupeři cítil i Přemek Forejt: „Je něco jiného stát vedle Rádi jako kamaráda, a něco jiného si vedle něho stoupnout v kuchařském rondonu a vlastně proti němu bojovat.“

Jehněčí ramínko konfitované v cibulovém základu se špekem a kořením (Kašpárek)
Lišky nakyselo s nakládanými šalotkami a jarní cibulkou (Kašpárek)
Brambory Radek Kašpárek konfitoval v sádle, aby získaly křupavou krustičku.
Šlehaný krém z tvarohu (Kašpárek)

Koprovka podle Kašpárka

Recept si oba vybrali hodně podobný, nicméně rozhoduje chuť, což vědí oba velmi dobře. „Myslí, že ta laťka byla nastavená tak vysoko, že se tomu dalo tak maximálně přiblížit,“ konstatoval Kašpárek, když vybraní hosté, majitelka farmy Dagmar Havlová i Václav Košnář, jejich koprovky chutnali.

Radek Kašpárek konfitoval jehněčí ramínko v cibulovém základu se špekem a kořením, pak z toho připravil krémovou koprovou omáčku. Aby brambory nebyly suché, doplnil je šlehaným krémem z tvarohu. A k tomu lišky nakyselo s nakládanými šalotkami a jarní cibulkou. 

Přemek Forejt sáhl při přípravě po třech druzích jehněčího masa a připravil roládu z pupku, dušenou plec na portském víně a hřbet. Brambory orestoval a přidal k nim hladký „creme fraiche“ (krém freš), jako přílohu zvolil marinovanou hlívu královskou. A samozřejmě koprovku. 

Přemek Forejt připravil ke koprovce tři druhy jehněčího masa.
Koprovka od Forejta
Brambory s „creme fraiche“ (Forejt)
Salát z marinované hlívy královské (Forejt)

Koprovka podle Forejta

Všichni u stolu se rozplývali nad oběma variantami tradičního jídla, jejich tajné hlasování skončilo plichtou. Honza Punčochář tedy rozhodl sám za sebe a vybral tu podle něj rafinovanější variantu. A skromně se dušoval, že si není jistý, že by sám dokázal uvařit jako jeho kolegové. 

Který ze špičkových kuchařů uvařil podle vás lepší koprovku?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 15. září 2021. Anketa je uzavřena.

A co lze vnímat jako bonus pořadu? Když byly kvůli opatřením proti covidu zavřeny restaurace, dlouho jsme si je na vlastní kůži neužili. Takže je moc fajn vrátit se zase ke stolu s naservírovaným dobrým jídlem a vidět, jak vzniká. I když jen jako televizní divák. I tak je to příjemná jízda.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...