Možná vás překvapí, že hamburgery nejsou americkým vynálezem, jak by si mnozí nejspíš mysleli. Jejich název nás odkazuje do německého přístavu Hamburk, kde se masové bochánky z mletého hovězího masa objevily už v 19. století.
Město a jeho okolí totiž proslulo chovem kvalitního hovězího dobytka a maso z něj bylo nutné rychle zpracovat, aby nepodléhalo zkáze. Obvykle se namlelo, okořenilo a vytvarovalo do placiček, které se na trzích opékaly a prodávaly.
Jen díky německým migrantům se toto jídlo dostalo do USA, kde ho prodejci kvůli pohodlnější konzumaci začali vkládat mezi plátky chleba a později do housky. Popularita hamburgeru začala prudce stoupat a na přelomu století byl pokládán za americkou klasiku.
Díra do světa
Jak jíst hamburger? Bez poskvrny to většinou prostě nevyjde, přitom je to jednoduché! Hamburger před konzumací pořádně zmáčkněte, aby se vešel do pusy, a odstraňte všechny překážky. Muži, kravatu si přehoďte za krk, ženy, na prsa si dejte ubrousek, jinak to dopadne neslavně. |
V roce 1921 otevřeli Billy Ingram a Walter Anderson první fast food hamburger restaurační zařízení White Castle ve Wichitě v Kansasu s otevřenou kuchyní, přičemž mezi jejich největší kasovní trháky patřil malý burger za pět centů, který zákazníci obvykle kupovali po více kusech. Během války si často burgery připravovali vojáci ve vojenské kuchyni a zaháněli jimi stesk po domovině.
Největší díru do světa s nimi ale udělali bratři McDonaldovi, kteří si otevřeli Burger Bar Drive-In v San Bernardinu v Kalifornii ve 40. letech 20. století a jako první okénkem podávali hamburgery řidičům a jejich spolujezdcům. Dnes jich řetězec prodává po celém světě 75 každou sekundu.
Za dobu své existence si burger prošel mnoha proměnami. Kromě klasického hovězího hamburgeru, který nabízejí nejen fast foody, ale i všechny lepší restaurace, si na své přijdou milovníci rybích, kuřecích, krůtích, vegetariánských i veganských burgerů.
V kombinaci s různě ochucenými majonézami a všemožnými náplněmi (od zeleniny, ovoce, sýrů, tofu až po rýži, čočku nebo hummus) vzniká nepřeberné množství variací, chutí a velikostí.
Tím nejoblíbenějším je ale stejně pořád cheeseburger, sýr se do hamburgerů začal dávat v USA už ve 20. letech 19. století.
Český apetit
Rostoucí oblibu burgerů v České republice potvrzují čísla, která zveřejnila platforma Dáme jídlo (burgery slaví dokonce svůj Světový den). V roce 2021 se prostřednictvím této služby pro rozvoz pokrmů z restaurací zatím prodalo více než 2 miliony burgerů (to jsou prý 4 fotbalová hřiště pokrytá burgery), v průměru tak vychází 6 burgerů na každého zákazníka.
A nechybí ani kurióznější statistika – jeden jediný zákazník si za letošek stihl objednat již 300 burgerů.