Dokonalý dezert se dělá srdcem, shodují se úspěšné cukrářky

Dezert není jen sladká tečka za hlavním chodem. Nese v sobě emoce, vypovídá něco o nás i událostech, které se s ním pojí. S tím vším pracují nejlepší české cukrářky, které dovedou tvořit dorty „na tělo“. V čem tkví tajemství úspěchu Ivety Fabešové, Mirky van Gils Slavíkové a Dominiky Tesařové?
Část 1/3
Cukrářka Iveta Fabešová ve své cukrárně v nově zrekonstruované Werichově vile...

Být v tom sama je vlastně skvělé

Iveta Fabešová (37), profesionální cukrářka, majitelka e-shopu IF  

Minulý rok musel dát Ivetě Fabešové pěkně zabrat. Pandemie koronaviru házela podnikání klacky pod nohy, ale ještě mnohem horší byl rozvod s mužem, s nímž od základů budovala kavárny IF Café, kterým propůjčila iniciály svého jména. 

S rozpadem manželství přišla bohužel i o ně. A tak si musela začít klestit cestu od úplného začátku. Všechno, co deset let v profesním i v osobním životě tvořila, bylo najednou nenávratně pryč. Jedna z nejznámějších českých cukrářek se nevzdává. Naštěstí je vybavená pro život i práci pořádnou dávkou entuziazmu a chutí tvořit něco, co přináší radost.

Tlustá čára za minulostí

„Když s rozpadem rodiny ztratíte podnikání, je to mnohem složitější. A já mu věnovala deset let života. Budovala jsem tu značku a věřila, že je moje. Jenže najednou se probudíte z nějakého prazvláštního snu a zjistíte, že vám vlastně oficiálně nikdy nepatřila. To je strašný pocit. Ale nic jiného, než to zvládnout, vám ani nezbývá,“ vysvětluje Iveta Fabešová, s jakou realitou se musela v době rozvodu poprat. 

Cukráři jsou jako autisti. Potřebují řád a systém, říká Iveta Fabešová

„Patřím k lidem, kteří věří, že se nám věci dějí tak, jak se dít mají. Takže ač to bylo náročné, vnitřně jsem se pořád přesvědčovala, že to tak má být. A dnes už vážně začínám mít pocit, že to tak bylo správně,“ říká cukrářka, která poprvé své vlohy pro gastronomii předvedla v kulinářské televizní show Na nože se Zdeňkem Pohlreichem. 

Talentovaná cukrářka se inspiruje Francií.

Na vlastních nohách

Hmatatelným důkazem toho, že je vše na dobré cestě, je pro Ivetu Fabešovou nová cukrárna, kterou právě buduje. „Jsem za ní já sama. Sama se rozhoduju, co zákazníkům nabídnu, a je to velmi osvobozující. Svoji vnitřní tvořivost můžete pustit úplně naplno, protože vás nikdo neomezuje. Jste v tom sama, ale to je vlastně ve finále skvělé,“ myslí si. 

„I když to zní jako klišé, je taková životní situace i katalyzátorem vztahů. Najednou máte jasno, které jsou opravdové, a které naopak můžete s klidným svědomím pohřbít, aniž by to bolelo, aniž byste o něco přicházeli,“ zmiňuje ještě další zkušenost v souvislosti s bouřlivými změnami v soukromém i profesním životě. 

„Zůstalo mi pomálu lidí, vím však, že ti, co kolem mě zbyli, by za mě položili život. A to je úžasný pocit,“ pochvaluje si Iveta. „Navíc kavárny jsou jen místa. Ale ta duše odešla se mnou. Naštěstí mě nadšení, které jsem měla před deseti lety v pořadu Na nože, nepustilo,“ dodává se smíchem.

Láska i na talíři

Talentovaná cukrářka si je dobře vědomá, že kreativitu a nadání, které má v rukách, jí nikdo nevezme. „Bez duše zůstanou čtyři stěny, které se stanou dříve nebo později jen řadovou kavárnou. Když totiž v gastronomii neděláte věci proto, že je máte upřímně rádi, je to na výsledku hrozně znát. 

To zákazníky baví možná jen poprvé, protože je to nové,“ říká tato „srdcařka“ s dovětkem, že to se u ní nemůže stát. „Vím, že jsem svým entuziazmem byla schopná nakazit všech osmdesát lidí, kteří s námi pracovali.“ 

Úplně jinak

Třebaže koncept nové kavárny Ivety Fabešové bude stejný, mnohé se přece jen změní. „Menu je celé nové, udělala jsem kompletní rebrending značky. Chci se od všeho, co bylo, oprostit. Proto vzniklo nové logo, nové dezerty i slaná část, nová zmrzlina i obaly,“ nastiňuje tato podnikavá žena, na co všechno se můžeme těšit do její kavárny a cukrárny.

Autor:
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...