Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sezona nakládaček: připravíte si kvašáky nebo budete sterilovat?

Letos je úroda okurek trošku opožděná, ale jakmile se zahájí samosběry, je to známkou, že sezona zavařování je tady. Kdo nezaváhá, může si připravit okurky do celé spíže a bude je dojídat ještě za rok na jaře.
Okurky před nakládáním pečlivě vydrhněte vodou.

Okurky před nakládáním pečlivě vydrhněte vodou. | foto: Aromka

Okurky, takzvané nakládačky, se v tuzemsku sázejí koncem dubna. Někde se to dokonce specifikuje přesně na den, a to na svatého Marka.

Tak či tak, k jejich sklizni dochází kontinuálně zhruba po padesáti dnech od sázení, pak každý den. Okurky postupně dorůstají, a proto je možné obden na stejném místě sklízet stále další a další okurky.

Bez rogala by to nešlo

Ve velkém se sklízejí ručně, a to na takzvaných rogalech, což jsou v podstatě pojízdná lehátka, na kterých leží pracovníci a okurky sbírají jakoby levitujíce nad polem.

Sklízejí se již od velikosti tři centimetry, protože okurky v kategorii 3–6 cm jsou u spotřebitelů nejžádanější. Do jednoho kila se vejde takových okurek cca 85–90 kusů. Na rozdíl od toho například u kategorie 9–12 cm se do jednoho kila vejde necelých 15 kusů.

V Česku sníme na hlavu něco okolo čtyř kil nakládaných okurek ročně a většina z nich pochází z polí na jižní Moravě v okolí Bzence, Ivančic nebo Znojma. I takové průmyslově vyrobené okurky nakládačky se po naložení a sterilaci musí nechat aspoň měsíc nasáknout neboli odležet. Jak na to?

Domácí nakládání

Na domácí výrobu je vhodné si nachystat okurky o velikosti cca 3–8 cm, podle vlastní preference. Základ jsou dobře očištěné okurky (pod tekoucí vodou, kartáčkem) a hlavně sterilní nádoby.

Toho můžeme dosáhnout několika způsoby. Mnoho lidí dnes steriluje v myčce bez saponátu, na nejteplejší režim. Stejně tak je možné sterilovat v troubě, po dobu 20 minut na teplotu 180 °C, nebo klasicky ve vroucí vodní lázni asi deset minut.

Češi si potrpí na okurky ve sladkokyselém nálevu, a tak není překvapením, že nejčastější variace na lák v receptuře vždy obsahuje kromě vody hlavně ocet, sůl a cukr. 

Zkuste geniální rychlokvašky

Ať už se rozhodnete pro poměr jakýkoli, soused bude označovat vždy svoje okurky za lepší. Prostě je to jako s jinými pokrmy – existují zaručené domácí recepty, rodinné zlato. Lák bude také definovat složení koření a zeleniny, kterou do něho přidáte.

Způsobů, jak si lák připravit, je mnoho. Řada lidí sází na klasiku z octa a cukru, jiní zase nedají dopustit na Deko. Deko je z velké části sice především sůl, ovšem mnozí z nás mají tak dobře zafixovanou chuť jeho koření, že je prostě nezaměnitelné.

Sterilovat, anebo ne?

Sešly se nám dva recepty, ve kterých najdete nejen různé poměry koření a ostatních ingrediencí, ale taky rozdíl v metodě, tedy zda sterilovat, či ne.

Okurky by určitě měly být velikostně vyrovnané a také čerstvé. Měli bychom je tedy zpracovávat přímo v den sklizně. Jestliže chcete okurky více křupavé, vyberte si hruboostné. Pokud zakoupíte kousky větší než 15 cm, je lepší je sterilovat jako řezy, tedy podélně rozkrojit.

Naděžda Vaňková z Aromka.cz

V prvním případě vyrobíte z nakládaček takzvané kvašáky, kde je konzervace dosaženo mléčným kvašením. Ve druhém to budou sterilované okurky, které zavaříte a budou vás zásobovat po celý rok.

Každopádně vyzkoušejte jednotlivé nálevy a pak se můžete rozhodnout, zda vyrobíte kvašáky, anebo okurky budete sterilovat.

Jaké okurky máte radši?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 26. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

Jak na kvašáky s Dekem:

  • jedno balení Deka
  • 1,75 l vody
  • 0,5 l octa (8%)
  • 100–120 gramů cukru
  • čerstvý kopr
  • opraná na kolečka nakrájená mrkev
  • křen

Lák si připravíme smícháním vody, octa, cukru a přípravku Deko. Na dno sklenic, do kterých chceme okurky naložit, si najemno nakrájíme kopr. Na ten dáme pár koleček oloupané mrkve a křenu. Lák po krátkém převaření a vychladnutí nalijeme na dobře očištěné a omyté okurky, tak aby byly všechny ponořené.

Podle chuti můžeme přidat česnek, chilli, petržel nebo třeba vlastní koření. Okurky zavřeme víčkem a necháme aspoň 4–5 týdnů naložené. Takto připravené okurky již nesterilujeme.

Sterilované s připraveným nálevem

Na 24 litrů nálevu potřebujete (pokud chcete připravit menší množství láku na okurky, dodržte poměry ingrediencí receptu):

  • 0,6 kg soli
  • 2 kg cukru
  • 6,5 l kvasného lihového octa
  • 1 lahvička nálevu na okurky 260 ml od Aromka Brno

Postup:

V 17 litrech pitné vody rozpustíte 0,6 kg soli a 2 kg cukru. Přidáte 6,5 l octa a přimícháte 260 ml nálevu na okurky. Vodu k rozpouštění můžete zahřát. Nálev na okurky nalévejte do sklenic až po vychlazení.

Pak sterilujte jako obvykle. V zavařovacím hrnci v teplotě 85 °C 15–20 minut podle velikosti okurek. Někdo zavařuje v pečicí troubě. Pak rozpalte roubu na 150 °C a do pekáče nalijte asi tři centimetry vody. Zavařujte asi čtvrt hodiny, pak snižte teplotu na 100 °C a zavařujte ještě 20 minut.

Nakonec vyndejte sklenice z lázně a položené na víčku nechejte schladnout.

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...