Příloha, nebo hlavní chod? Knedlíky, které randí s ovocem, jsou letním hitem

Zatímco Itálii proslavila pizza, ryze českou specialitou jsou ovocné knedlíky. Cizinci je považují za zvláštní dezert, u nějž ani nevědí, jak ho pořádně jíst, my ale víme své. Jahodové nebo meruňkové knedlíky na talíři jsou jasným symbolem prázdnin a léta!
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin ŠpeldaKulinární studio MAFRA

V kuchařských knihách najdeme řadu dobrých i méně dobrých předpisů na knedlíky. Nejčastěji je vyrábíme jako přílohu k omáčkám. Podobně dobře je umějí vyrobit i Němci, Rakušané nebo Maďaři. O autorství prvního knedlíku se tedy mezi zmiňovanými národy vedou dlouholeté spory. 

Aby toho nebylo málo, v posledních letech se objevují i teorie o tom, že knedlíky pocházejí z Číny. Tam se ovšem vyrábějí z nudlového těsta, takže s těmi u nás známými nemají opravdu nic společného. 

Hezký, ale dozajista vymyšlený příběh říká, že první knedlík uvařil nejmenovaný pekař, který zadělal na chléb a rozbila se mu pec. Proto ho napadlo těsto po částech uvařit. S tím ovšem nesouhlasí etnografové, kteří mravenčí prací v archivech prokázali i to, že kynuté – kváskové knedlíky jsou vůbec nejmladší. 

Termín knedlík je poprvé doložen ve spisech mistra Jana Husa, který brojil proti používání německého výrazu knedle a namísto toho navrhoval použití českého slova šiška. 

Další zápis, už z konce 15. století, existenci knedlíků na našem území potvrzuje, protože uvádí, že obyčejný lid v Čechách mívá k snídani knedlíky s vejcem. O jejich složení a konzistenci ovšem nic víc nevíme. 

Až v kuchařských knihách ze začátku 19. století se uvádějí knedlíky vytvořené z typických ingrediencí – bělené mouky, másla, smetany a vajec. Vcelku pak u nás platilo, že v nížinách a větších usedlostech se dělaly knedlíky velké, které se připravovaly k obědu při náročných polních pracích. 

Jak chutnaly? Velký neplněný knedlík se nakrájel na plátky a jedl samotný nebo omaštěný, jindy se sladkou omáčkou či smetanou. V horských oblastech se zase vykrajovaly malé knedlíky z těsta lžící a zavářely se do vody, což se dodnes zachovalo v jejich názvech: knedlíky pouštěné, vykrajované, slíže, halečky a jiné. 

Všechny prameny se shodují v tom, že knedlík sice ležel dlouho v žaludku, ale perfektně zasytil. Co je ovšem pro naši českou kotlinu naprosto specifické, jsou knedlíky plněné ovocem. 

Do těsta se dávaly, či spíše jím obalovaly hlavně čerstvé plody: jablka, třešně, jahody, borůvky, švestky, oskeruše, meruňky. Ty švestkové se sypaly mletým mákem a sušeným ovocem, kterému se říkalo pracharanda. 

Dalším skvělým doplňkem knedlíků byl hrneček mléka, kousek tvarohu a máslo. Tehdy se připravovaly hlavně z odpalovaných či spařených těst bez kvasnic. 

Možná vás překvapí, že kynuté knedlíky nemají zase tak dlouhou tradici. Dělaly je jen některé hospodyně na Valašsku a jinde na Moravě, říkalo se jim koláčky či pěry. Připravovaly se pracně v ubrousku nad párou a to byl teprve svátek! 

Ještě mladší jsou pak knedlíky bramborové, které u nás zdomácněly až v 19. století, kdy svět dobyly brambory, ale to už je jiná knedlíková kapitola, vhodná spíše pro podzim než pro letní období.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...