Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Souboj kuchařů na grilu přinesl dva stejné lososy a rozdílnou chuť

Dva kuchaři spojili síly, aby ukázali, jak lze přistupovat ke grilování. Zatímco Martin Kortus vsází na přírodní přístup ke gastronomii, jeho kolega Michal Zámečník zase na experimentální kombinace světových kuchyní. Pro uzení použili keramický gril typu kamado, kterému se pro jeho tvar přezdívá vejce. Pro vás to může znamenat inspiraci, až se budete chystat na grilovačku.

V kamadu lze nejen grilovat, ale i udit, dusit nebo péct. Vzpomeňte například, jak jsme v něm s kuchařem Radkem Davidem dokonce dokázali upéct chleba.

Příprava lososa je ovšem daleko snazší než technologicky pokročilejší příprava chleba. Princip pečení usnadní příprava na prkénku, která nedovolí křehké rybě připálit se. A když se zároveň použijí speciální pelety, dá to rybě lehkou chuť zauzení.

Jak na to

„Gril zapálíme a necháme rozhořet na 80 až 110 °C a tuto teplotu udržujeme po celou dobu přípravy ryby. A protože budeme udit, použijeme pelety, které přidáme do rozpáleného ohniště,“ popisují kuchaři.

Stejně můžete grilovat i v běžném grilu s poklopem. Jen vsaďte na nepřímé grilování, to znamená že rozhrnete uhlíky po obvodu grilu, aby nešel přímý žár přímo na na maso.

Tyto pelety jsou ze 100 procent vyrobeny z přírodních bylinek nebo dřev a neobsahují žádné umělé příchutě či přídavné vůně a pokrmům dodají silnou aromatickou chuť. Ostatně tuto fintu doporučují všichni kuchaři včetně „televizního“ Pohlreicha, v jehož pořadech jste si určitě všimli, že v některých případech dokonce přezdívá grilu udírna.

Co je důležité: před vložením ryby do grilu je třeba ještě nad jeho ohniště vložit takzvaný konvektor. Tato keramická deska zajistí, aby se teplo rozptýlilo do prostoru a nešlo do přímého kontaktu s rybou, jako je tomu při klasickém grilování. 

Podobně jsme to museli udělat i ve výše zmíněné „kauze chleba“, jinak by šlo příliš žáru zespoda a chléb by byl zespoda připálený.

Filet z lososa se udí na mokrém prkénku, třeba z cedrového nebo jiného aromatického tvrdého dřeva. Ryba se tak nepřipálí a z tvrdého dřeva zároveň nasaje chuť a vůni.

Jdeme na přípravu

Na krájecím prkénku filet z lososa očistíte a osušíte papírovou utěrkou. K čištění a krájení filetu použijte nůž s ostřím delším než 20 cm. S ním totiž vždy vytvoříte čistý a hladký řez.

Pošlete fotku a recept a vyhrajte cenu

Až do 7. srpna můžete posílat své recepty a soutěžit o ceny. Kompletní instrukce najdete zde.

1. Jak na to šel Martin Kortus

Na připravený filet budete potřebovat, pokud možno, kvalitní mořskou sůl a kvalitní olivový olej. Filet těsně před grilováním pěkně z výšky nasolíte, abyste dosáhli dostatečného rozptylu soli a rybu jste rovnoměrně nasolili. 

Lehce ji pokapejte olivovým olejem a prsty lehce vmasírujte do masa. Olivový olej můžete nahradit 40 gramy rozpuštěného másla, které vytvoří jemnější a plnější chuť.

2. Experimentální postup podle Michala Zámečníka

Druhý z kuchařů pro úpravu použil portugalskou aromatickou kořenicí směs RUB Peri Peri, která obsahuje i trochu cukru a směs z chilli papriček. Filet nejdříve také lehce nasolte, okořeňte směsí Peri Peri, přidejte trochu olivového oleje a prsty opět lehce vmasírujte do filetu.

Zauzení lososa

Souboj dvou různých koncepcí přípravy může začít, způsob přípravy se však nebude lišit, oba kousky se budou připravovat společně. 

Doba přípravy je společná, jen výsledná chuť se bude mírně lišit podle způsobu kořenění.

Pokud sondu nemáme, můžeme použít opačnou stranu lžíce, kterou zastrčíme do nejvyššího bodu masa, kde ji necháme 15 vteřin v mase, a pak přiložíme na hřbet ruky. Pokud je lžíce vlažná až teplá, znamená to, že ryba je uvnitř dostatečně udělaná a nebude suchá a tvrdá.

Do připraveného grilu vložte na mokrém prkénku filety z lososa a v uzavřeném grilu je nechejte pozvolna udit nějakých 15 až 20 minut, dokud vnitřní teplota ryby nedosáhne 49 až 52 stupňů Celsia.

Doporučuje se použít sondu na vnitřní měření teploty, tím totiž dosáhnete garantovaného výsledku grilování čehokoli, co na grilu děláte. 

Chřest jako oblíbená příloha

Jako přílohu můžete použít bílý i zelený chřest. Zelený není třeba loupat, zlomíte ho jen v místě, kde začíná být dřevnatý. Bílý chřest ještě dvakrát dokola očistíte škrabkou, abyste ho zbavili vláken v jeho silné slupce.

Tip

Celý proces zauzení lososa můžete urychlit nakrájením ryby na stejné kostky, které se v grilu udělají rychleji a kouřová chuť bude ještě intenzivnější.

Silný bílý chřest překrojíte napůl, aby nebyl silný. Společně se zeleným chřestem ho vložíte do grilu a přibližně 10 až 15 minut zaudíte. 

Po zauzení přendáte do misky a chřest posypeme třemi většími špetkami tmavého cukru, lehce osolíte, přidáte šťávu z jednoho citronu a 3 lžíce panenského olivového oleje, případně rozpuštěného másla. Celé promícháte a dochutíte tak, aby výsledná chuť byla sladkokyselá.

Suroviny

  • 500 g lososového filetu
  • kvalitní mořská sůl
  • zelený a bílý chřest
  • 3 špetky tmavého cukru
  • 1 citron
  • 3 lžíce panenského olivového oleje anebo 40 g rozpuštěného másla
  • portugalská směs koření RUB Peri Peri
Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Kuřecí křídla na grilu jsou jedničkou. Vyzkoušejte je v asijském stylu

Lákavá porce křidélek, vychutnáte si ji s výběrovým bílým vínem.

VIDEO Nejen steak chutná z grilu lépe než z pánve. I kuřecí křidélka dostanou z roštu pořádnou porci...

Vinná klobása a italská salsiccia jsou sestry. Vyrobte je zgruntu od střívka

Na grilu obojí klobásy připravíte úplně stejně.

VIDEO V Česku nesmí o Vánocích na svátečním stole chybět tradiční vinná klobása, v Itálii zase jejich...

  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tajemství psího čichu. Není o tolik lepší než lidský, jak si myslíme, říká kynolog

13. dubna 2024

Premium „I služební psi se jednou stanou pouhými společníky, protože jejich čich nahradí v dohledné...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...