Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Domácí pastrami na grilu je pro trpělivé. Nakládáte ho skoro týden

Hovězí hrudí naložte už v pondělí a v sobotu budete mít hotovo. Pastrami potřebuje trochu více času, aby bylo skutečně dobré. Jak si s tím poradil Zdeněk Pohlreich, jste mohli vidět v dalším dílu jeho kuchařské show Rozpal to, šéfe!

Hlavním boom pastrami přišel po uvedení filmu Když Harry potkal Sally, kde se pár touto pochoutkou krmí ve vyhlášeném bistru. Je však pravdou, že pastrami už staří kavkazští pastevci používali jako prostředek, jak uchovat maso uzením a dlouhým pomalým vařením.

Příprava pastrami krok za krokem

Když se díky přistěhovalcům na konci 19. století dostal do USA, ukázal, jak lze zpracovat i „méně hodnotné“ kousky hovězího masa do atraktivní podoby. U nás hrudí znají hospodyňky jako typické maso, které se připravovalo ke klasickým českým omáčkám, jako je koprovka nebo rajská.

Ostatně i u nás dodnes patří k levnějším partiím hovězího, v řeznictví ho koupíte pod 200 korun, výjimku tvoří dovážené zralé hovězí, kde může být cena dvojnásobná.

Pro přípravu pastrami si sežeňte kus hovězího hrudí bez kosti. Pohlreich začíná logicky lákem, ve kterém budete maso koupat aspoň pět dní. Proto začněte už v pondělí, abyste sobotní večerní grilovačku stihli tak akorát.

Do pánve či kotlíku na grilu nejprve dejte koriandrová a hořčičná semínka, aby se patřičně rozvoněla. Přidejte pořádnou dávku cukru a soli. Následně vše zalijte vodou, přidejte med, chilli papričku a namletý černý pepř.

„Nebojte se, že je marináda hodně výrazná. Kus masa je velký, takže to snese,“ doporučuje kuchař. Až je marináda provařená, nechejte ji zchladnout a maso do ní vložte. V lednici ho nechejte alespoň pět dní.

Rozpal to, šéfe!

Po šesti hodinách na grilu byste hrudí už nepoznali.

Premiéry kuchařské grilovací show můžete sledovat v televizi Prima vždy v úterý v před 23. hodinou, reprízu v neděli před desátou.

Zdeněk Pohlreich sice pro svůj gril používá slova udírna, ale podle konstrukce je jasné, že to není pravá udírna, ale gril, kde se do uhlí přidávají dřevěné štěpky, které do pokrmu přidávají další tóny pro chuť uzeného masa. 

Teplotu budete muset držet na uzdě, protože se předpokládá doba přípravy minimálně šest hodin. To znamená nepřímé grilování pod poklopem. Jinak by se na povrchu maso spálilo. Stačí kolem 110 °C.

To samé samozřejmě v daleko pohodlnější podobě můžete zkoušet i doma v troubě, cílem Pohlreichovy mise je však ukazovat, že podobného výsledku lze dosáhnout venku v přírodě i s dávkou dobrodružství a kouře z udicích štěpek, která přidají další chutě.

Co k tomu? Pastrami se ve street foodech podávají jako najemno nakrájené plátky masa se zeleninovou přílohou v bagetě. 

Vy asi přátele nepohostíte sendvičem, a tak Pohlreich udělal jednoduchý salát, v němž prim hraje červená řepa. Akorát si při tom povzdechl: „Vzpomeňte si, jak jsme si z ní dělali legraci, když se používala jako ozdoba na kraj talíře. A dneska je to hit.“

Následně vykouzlí lehký salát z řepy, mrkve a jablka. Dochutí solí, octem, cukrem a citronovou šťávou, aby to mělo větší říz, přistrouhá trošku křenu, přidá červenou cibuli a nakonec spojí zakysanou smetanou.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Neapolskou pizzu klidně zvládnete i na grilu. Vyzkoušeli jsme tři druhy

Pizza Margherita

VIDEO Italský mistr grilu Daniele Govoni vám v dnešním dílu akademie ukáže velmi jednoduchý a osvědčený...

Udělejte na grilu pravá křidélka Buffalo. Kůrku jim dodá kypřicí prášek

Křídla Buffalo se sýrovou omáčkou

VIDEO Stejně jako si Čech k pivu objedná utopence nebo nakládaný hermelín, jsou pro typického Američana...

  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

10. května 2024

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby:...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

11. května 2024

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

10. května 2024

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby:...

Jací jste v kuchyni, jak si umíte užít jídlo? Prozradí to váš horoskop

10. května 2024

Potrpíte si na dobré jídlo a pití, nebo slupnete cokoliv, co vám přijde pod ruku? Každé znamení to...

Co ještě nevíte o kočkách? Jak můžou zezelenat nebo zdědit miliony

9. května 2024

Kočky mnohdy rozdělují společnost na dva tábory. Jedni je nemohou vystát, druzí si život bez nich...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...