Fastfood není výsadou dneška. Před staletími tak jedli chudí, hráči i otroci

V dávných dobách patřilo hodování v teple domova k luxusu, který si mohli dovolit leda boháči. Chudáci, ti jedli po ulicích. Vidíte, a my dneska jíme venku běžně. Rychlé občerstvení, které můžeme zhltnout třeba cestou do práce nebo v autě při jízdě na služební cestu, je naopak celosvětovým fenoménem.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

I když to vypadá, že oblíbené „mekáče či káefcéčka“ vynalezla uspěchaná současnost, fastfood znali již staří Římané. Alespoň to říkají dochované písemné prameny i archeologické nálezy. 

Pouliční zařízení pro přípravu dobrot k okamžité konzumaci existovala v nejstarších kulturách ve Středomoří, na Blízkém i Dálném východě. Prakticky všude, kde se žilo městským způsobem života. Představu o dávných antických fastfoodech a vůbec o stravovacích návycích dávných předků nám poskytly vykopávky z Pompejí. 

Proslulé jsou hlavně bohaté orgie, při nichž se stoly pod jídlem doslova prohýbaly. Třeba při lukulských hodech, které měl v oblibě římský vojevůdce a konzul Lucius Lucullus, se hodovalo vleže, na pohodlných lehátkách se hosté cpali rukama do naprostého bezvědomí. Ale i chudáci museli někde jíst a doma to kupodivu nebylo… 

Domy bez kuchyní

Dlouho se vědci domnívali, že tehdejší hostince sloužily hlavně pocestným a že běžný lid si vařil pěkně doma. Nálezy z Pompejí tento názor ovšem vyvrátily, v tamních domech totiž archeologové nenašli žádné prostory pro přípravu jídla ani pro stolování, chybělo i nádobí. 

Zjistilo se, že vlastní kuchyň si běžní obyvatelé nemohli dovolit, vařilo se jen v sídlech boháčů. Prostý lid jedl tam, kde byla příležitost: na ulicích v pouličních restauracích, dost podobných dnešním bistrům či fastfoodům. Provozovny měly směrem do ulice umístěný pult s několika stolečky ke krátkému posezení. 

Prastarý „hambáč”

Ten v Pompejích nevykopali, to zas ne, ale ve staré kuchařské knize z přelomu 4. a 5. století existuje recept, který oblíbený hamburger dost připomíná. Popisuje, jak si připravit bochánek plněný mletým masem a ochucený pepřem, piniovými oříšky a omáčkou.

A ještě jedna zajímavost. Koncept franšízového podnikání, kdy jeden majitel vlastní několik stejných provozoven, tolik typické pro fastfoodové řetězce, nejspíš existoval už před dvěma tisíci lety. Tyto podniky ovšem patřily k těm neblaze proslulým. Nejenže se tu hrál hazard a kvetla prostituce, scházela se tu skutečná spodina – otroci. 

Pro chudáky, ovšem sociálně postavené o stupínek výš, než byli otroci, byla určená tzv. thermopolia. Dnešní bufety či fastfoody připomínají hlavně omezeným jídelním lístkem, nízkými cenami, rychlou přípravou a u pultu vystaveným jídlem. 

Thermopolia byla velmi rozšířená, v troskách Pompejí jich bylo vykopáno na osm desítek, to nejzachovalejší se nazývá Asellina. Atmosféru antického bufetu můžete zažít dnes i vy. Od roku 2010 je přístupná veřejnosti. Koncept rychlého občerstvení ovšem nebyl výsadou jen římského impéria, praktikoval se i v Mezopotámii nebo ve starověké Číně. 

Kolébkou moderního fastfoodu je Kalifornie

Právě zde vznikl před druhou světovou válkou současný model rychlého občerstvení. Richardovi a Mauricovi McDonaldovým, kteří řídili drive-in burger (zde zajedete autem až k okénku, kde jste obslouženi) poblíž Los Angeles, se už zajídalo neustálé mytí nádobí, proto vymysleli systém, ve kterém se strávníci obsluhují sami a mají na výběr jen pár jídel, která mohou ukuchtit i nekvalifikovaní kuchaři. 

A to vše bez talířů a příborů. Takových provozoven je dnes jen v Americe na čtvrt milionu a i když jsou fastfoody po světě stále oblíbené, víme, že pravidelná konzumace jejich produktů škodí zdraví.

Dostali jste chuť na fastfoodovou klasiku i modernu? Připravte si něco dobrého podle našich receptů:

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...