Rebarbora neboli reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum) je zelenina, která zažívá právě teď svou hlavní sezonu. Konzumují se její šťavnaté řapíky, jež vás nadchnou výraznou a osvěžující kyselostí. Ale pozor, někteří lidé by se této lahůdce měli raději vyhýbat.
Rebarbora pochází z daleké Asie, pěstovala se už ve staré Číně, ale oblibu si získala i v Mongolsku nebo v arabském světě, a pak také ve Středomoří, odkud tato kyselá zelenina dorazila i k nám, na naše zahrádky. Je poměrně nenáročná na pěstování, sklízí se od konce dubna do konce června.
Jaké jsou přednosti rebarbory? Kromě toho, že je skvělou ingrediencí pro výrobu marmelád, želé a letních koláčů či sorbetů, je také vyhledávanou součástí redukčního jídelníčku.
Obsahuje poměrně malé množství energie (cca 63 kJ na 100 g), je zdrojem vlákniny a pomáhá čistit střeva a odvádět toxiny z těla. Je znám i její pozitivní vliv na vlasy a pokožku.
Přestože jde o velmi kyselou zeleninu, překvapivě neobsahuje příliš mnoho vitaminu C, zato je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, kyseliny pantothenové, vápníku, hořčíku a manganu.
Zejména v listech a slupce se v rebarboře vyskytuje poměrně veliké množství kyseliny šťavelové, proto je potřeba konzumovat jen dužinu, a to pouze tepelně upravenou.
Lidová pranostika praví, že po sv. Janu (24. června) by se rebarbora už vůbec neměla sklízet. Pak už obsahuje až příliš velké množství kyseliny šťavelové, která může při nadměrné konzumaci vést až k tvorbě močových a ledvinových kamenů. Vyhýbat by se jí tedy měli lidé, kteří mají potíže s ledvinami, a také malé děti.
Další skvělé (nejen) jarní a letní recepty najdete na Recepty iDNES.cz |