První zásada při grilování kuřecího masa: po řezu musí vytékat čirá šťáva

Příprava grilovaných jídel má svá specifika. Zvláště jde-li o kuřecí maso. To musí být dostatečně propečené, ale nikoliv vysušené, připomíná týdeník 5plus2.
Doma grilované kuře nemá konkurenci, takové u stánku nekoupíte. Celý fígl...

Doma grilované kuře nemá konkurenci, takové u stánku nekoupíte. Celý fígl spočívá v tom, vědět, kde říznout, a celé kuře tak jednoduše zbavit kostí a převést do placaté formy. | foto: FTV Prima

„Vždy kupujte chlazenou drůbež. Nejlepší jsou domácí, bio, s kontrolovatelným původem a francouzská kuřata,“ radí šéfkuchař Radek David, který vede například restaurace Babiččina zahrada a La Veranda.

U většiny drůbeže (krůta, kuře, perlička) platí, že musí být upečená well done, abychom zabránili možné nemoci salmonelózy. Kachní prsa můžete grilovat na úpravu medium.

Které části jsou nejvhodnější

Z kuřat jsou nejvhodnější na grilování stehna nebo vrchní část stehen - paličky, pak křidélka a až nakonec prsa. Proč prsa jako poslední? 

„Je to libová část masa a po ugrilování bývá sušší než stehna. Prsa nenaklepávejte, ale nechte je v celku,“ radí David.

Maso solte až po ugrilování. Při grilování velkých kusů v celku používejte nepřímé grilování, tedy že drůbež je uprostřed a okolo jsou uhlíky. 

Po ugrilování nechte maso tři minuty odstát. Pokud je drůbež grilovaná v celku, tak klidně 10 minut pod alobalem.

Jak zjistit, jestli je maso upečené, když nemáte teploměr? „Zkuste v silnější části maso naříznout ke kosti. Pokud z něj vytéká narůžovělá šťáva, tak grilujte dál, pokud je šťáva čirá, je už hotovo,“ doporučuje šéfkuchař.

Kuře „naplacato“ s chřestem podle Zdeňka Pohlreicha

Pokud jste přesvědčení, že celé kuře nelze jen tak ugrilovat položené na rozžhavené mřížce grilu, šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vás vyvede z omylu. Celý fígl spočívá v tom vědět, kde říznout a celé kuře tak jednoduše zbavit kostí a převést do placaté formy. 

Jeho potření suchou grilovací směsí koření, kterou si sami připravíte v hmoždíři, už je pak dílem okamžiku. A kuřátko může celé na gril. Spolu se zeleným chřestem, který je ideální sezonní přílohou. Na bílý chřest v tomto případě zapomeňte, ten se musí vařit. 

Na videu přesně uvidíte, jak na přípravu kuřete před grilováním:

27. května 2016

Postup: 

Očištěné kuře ostrým nožem jednoduše rozkrojíme u páteře a jakoby rozdělíme na polovic, což dovolí, abychom ho krásně rozevřeli a dostali se „dovnitř“. Pak ho ostrým nožíkem zbavíme většiny kostí. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Pokud v něm nějaké kosti zůstanou, nevadí. Například stehýnka stačí podél kosti naříznout a také jakoby rozevřít do plochy. 

Grilovací směs si sami připravíme v hmoždíři, ať se krásně rozvoní. Smícháme v něm a nasucho podrtíme římský kmín, obyčejný kmín, kousek skořice, pár chilli papriček, ideálně jalapeňos, trochu kayenského pepře, sůl a dva lístky bobkového listu, přidat můžeme i sušený česnek. 

Touto směsí kuře z obou stran potřeme a můžeme ho položit – kůží dolů – na rozpálený gril. Přikryjeme a hlídáme, ať neprošvihneme správný čas na jeho otočení. 

Během grilování ho také můžeme pokapat citronovou šťávou – získá na lehkosti i na chuti. Suché nebude, protože až ho otočíme, tuk uvolněný zpod kůže bude protékat do masa. 

Obecná rada pro grilování steaků

Podle minut se u grilování orientovat nemůžete, protože každé maso se peče jinak. Nejlepší je do steaku šťouchnout a posoudit jeho měkkost.

Tato rada je k nezaplacení zvláště při grilování hovězích steaků: porovnejte ho s měkkostí svalu pod palcem své ruky, když se palcem dotýkáte jednotlivých prstů. 

  • RARE: Spojte palec a ukazovák. Bříško pod palcem je tak měkké jako krvavý steak. 
  • MEDIUM: Spojte palec a prostředníček. Teď máte měkkost středně propečeného steaku. 
  • WELL DONE: Spojte palec a malíček. To je nejtužší stupeň. Rychle ho sundejte, nebo se přesuší.

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

Porotci pořadu Česko na grilu Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek

VIDEO Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Nejen buřty můžete udělat na pivu. Zkuste to na grilu s bůčkem a krkovicí

Maso se servíruje s čerstvým chlebem a pivem.

VIDEO Buřty na pivu zná každý. V dnešním dílu grilovací akademie si na grilu uděláme jejich nepříliš...

Kachní prsa jsou hitem všech letních grilovaček. Omáčka je vystřelí do nebe

Kachní prsa s hořčično-medovou omáčkou a bramborovými dukátky

VIDEO Dnešní recept potěší všechny milovníky kachen a grilovací nadšence. V dalším dílu akademie vám...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...