Jakmile jednou ochutnáte pravé italské risotto, už nikdy nemůžete jinak

Spor o rizoto a risotto provokuje nekončící vášnivé diskuse mezi zastánci české a italské kuchyně. Je pravda, že Ital by si o české rizoto neopřel ani lopatu, ale my jsme na něj zvyklí ze školních jídelen a v mnohých restauracích ho vaří „počesku“ dodnes. Jestli chcete zažít Itálii bez pasů a letenek, vyzkoušejte risotto tak, jak ho připravil kuchař a módní návrhář Pavel Berky.

Krémové risotto není v našich končinách zas až tak obvyklé. Všichni si dobře pamatujeme rizota, pardon rýžové saláty ze školní jídelny, a tak nás napoprvé překvapí krémovitost a jemnost pravého italského risotta. 

Ale jak ho jednou vyzkoušíte, již není cesta zpět. „Mnoho lidí netuší, jak správně připravit krémové italské risotto. A často si jej pletou s rýžovým salátem, který známe ze školní jídelny. Ale kupodivu i ten se dá připravit zajímavě a chutně,“ nezavrhuje ani českou verzi Pavel Berky.

Postup krok za krokem

V první řadě musíte použít speciální rýži typu arborio. Její zvláštností je, že se vaří podobně jako těstoviny al dente, tedy na skus. Někteří nezkušení hosté restaurací mívají tendenci stěžovat si, že je rýže nedovařená. Ne, tak to má opravdu být, uvnitř zrníčka musíte pociťovat zbytek tvrdšího jádra.

Arborio nebo podobné druhy, jako například carnarolli či vialone, obsahují daleko větší množství škrobu než u nás běžně kupovaná rýže, proto bývá výsledek radikálně jiný. Podstatně tekutější, až kašovitý.

Ingredience:

  • 300 g rýže na risotto nebo arborio
  • 200 ml vína
  • 60 g másla
  • 50 g parmazánu
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru 
  • 2 menší šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Postup:

Napřed si najemno nakrájejte šalotku a česnek. Nastrouhejte parmazán.

Vaříme podle Pavla Berkyho

Návrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho youtubovém kanálu a na internetových stránkách.

Na pánvi rozehřejte kousek másla a přidejte lžíci olivového oleje. Až se pánev rozpálí, přidejte šalotku a nechejte zesklovatět. Pak přidejte nakrájený česnek, společně opékejte asi minutu.

Přisypte rýži a opékejte, dokud nezesklovatí, pak můžete přilít víno. Míchejte, dokud se víno úplně nezredukuje. Pak risotto osolte a opepřete.

Přilívejte po naběračkách vřelý vývar. Vždy počkejte, dokud se nevsákne do rýže. Takto postupně spotřebujete celou várku vývaru.

Pak už můžete pánev odstavit a přidat máslo. Za stálého míchání máslo rozpustíte a přidáte nastrouhaný parmazán. Vmícháte ho do rýže a můžete servírovat.

Na talíři by se mělo risotto mírně roztékat, zkuste poklepat na dno talíře jako byste poplácali dětskou prdelku a uvidíte, zda to funguje. Pro oči posypejte porci nakrájenou pažitkou.

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...