„Lívance můžete připravovat na běžné nepřilnavé pánvi, nebo přímo na speciálním lívanečníku. Já preferuji trošku nepravidelný tvar lívanců a tak mi stačí pánev. Ale každý to má jinak, například sestře jsem pro mé neteře pořídil lívanečník,“ popisuje Pavel Berky.
Na přibližně 12 lívanců budeme potřebovat:
- 40 g hladké mouky
- 20 g másla
- 1 vejce
- 20 g cukru krupice
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 50 ml plnotučného mléka
- 20 ml smetany ke šlehání
Postup:
Nejprve oddělte vaječný bílek od žloutků. Ke žloutku předejte mouku, mléko, smetanu, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt. Směs důkladně rozšleháme.
Vaříme podle Pavla BerkyhoNávrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho youtubovém kanálu a na internetových stránkách. |
Bílky rozšleháme s cukrem. Ten přisypáváme postupně na čtyři- až pětkrát. Sníh vyšleháme do tuhé konzistence, jen dejte pozor, abyste ho nepřešlehali.
Opatrně sníh vmíchejte do směsi s moukou tak aby se propojil. Uvidíte, že je vzniklé těsto velmi vláčné a nadýchané. Jakou by mělo mít konzistenci, můžete vidět na videu.
Pánev s nepřilnavým povrchem rozpalte na maximum, těsně než budete nalívat těsto, zmírněte plamen. Polévkovou lžící pak můžete na pánev nalívat jednotlivé lívance.
Lívance se pečou z každé strany asi tři minuty. Zásada číslo jedna: po nalévání těsta, ale i při obracení nebuďte netrpěliví a počkejte, než se těsto zespod zapeče. Když se budete pokoušet s nimi hýbat dřív, potrháte si je.
„Já mám nejraději lívance s tvarohem a lesním ovocem. A věřím, že s tímto pokrmem budou začínat všechna další rána,“ doporučuje Berky.