Na jaře si dejte mladé maso. Je výživné, zdravé a skvěle si pochutnáte

Jarní kuchyně je pro mnohé vysvobozením z těžkého snu hutných polévek, tučných mas a zahuštěných omáček, jež nám pomáhaly přežít zimu. Je čas na trochu odlehčení v podobě mladého masa. Jehněčí, telecí či kůzlečí se hodí na první jarní grilování, nebo ho dolaďte bylinkami a šoupněte do trouby či na pánev.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr SchoberKulinární studio MAFRA

Výhodou mladého masa je, že obsahuje méně tuku a více bílkovin, vitaminů a dalších prospěšných látek než maso ze starších kusů. Hodí se zejména pro děti, seniory, nebo při rekonvalescenci či dietě. Ovšem to neznamená, že byste si ho neměli dopřát, pokud do některé ze zmíněných skupin nepatříte.

Jehněčí, kůzlečí nebo třeba telecí maso si rozumí s bylinkami, tymiánem, šalvějí nebo medvědím česnekem. Báječně se k němu hodí svěží zelenina od karotky přes hrášek či sladkou kukuřici, listový špenát a doplnit ho můžete různě upravenými saláty. 

Jak využít jehněčí maso

Jehněčí či kůzlečí hřbet a kýta se hodí zejména na pečení, ale křehké a libové maso využijete také při grilování. Na rošt jsou skvělé i kotletky. Plec je vhodná k dušení, ale také na rolády, z krku bude vynikající ragú. Mleté jehněčí nebo kůzlečí maso využijete na ty nejdokonalejší burgery či čevapčiči v balkánském stylu.

Telecí kýta je vynikající nejen v podobě klasického vídeňského řízku, ale výborná je také na pečení, minutky nebo jako fajnová roláda. Vyzkoušejte i nadívané hrudí nebo třeba maďarský perkelt.

Na co si dát pozor při nakupování a přípravě mladého masa jsme se zeptali Martina Fialy z řeznictví a uzenářství Fiala Milovice, jež je držitelem značky kvality Regionální potravina 2019 za Milovické škvařené sádlo ve skle.

Jak vybírat jehněčí, kůzlečí a další mladá masa?
Každé maso vystavené ve vitríně se vybírá hlavně očima. Mladé maso musí mít vzhledem k věku zvířete  výrazně světlejší barvu než starší kusy. Láká nás jeho viditelná čerstvost, svěžest a máme-li možnost přivonět, i lákavá vůně. Pozor je třeba dávat na to, aby maso nebylo oschlé, flekaté a „unavené“.

Jak využít kůzlečí maso

Na co si dát pozor při tepelné úpravě mladého masa a jak ho nejlépe připravovat? 
Mladé maso obsahuje větší množství vody, proto je nezbytné ho při přípravě nejdříve krátce 1 až 2 minuty zprudka tepelně opracovat ze všech stran, tzv. zavřít, potom naopak snížit na nižší teplotu a pozvolna připravovat. Jednou z jeho mnoha výhod je i kratší doba přípravy. Je ovšem třeba maso hlídat, aby nedošlo k jeho zbytečnému vysušení delší úpravou.

Pro koho se mladé maso nejvíc hodí a proč? 
Mladé maso obsahuje minimum tuku, má větší obsah bílkovin a vody než starší kusy. Je proto vhodné pro každého, ale samozřejmě nejvíce ho i vzhledem k jemné struktuře masa a trochu tlumené chuti ocení děti a senioři.

Autor:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...