Všichni kuchaři vědí, že omáčky jsou základem každé kuchyně, ostatně Francouzi by o tom mohli vyprávět. Kdo si pořídil slavnou kuchařku Umění francouzské kuchyně od Julie Childové, zjistil, že omáčky zabírají podstatnou část knihy.
A to je určená pro amatéry, nikoli pro profesionální kuchaře. A přestože je už letitá, některé věci se v kuchyni nemění.
Postup krok za krokem |
Omáčka beurre blanc má velmi jemnou a delikátní chuť, proto se výborně hodí k rybám, jako je například candát, treska nebo losos. Tato vynikající jednoduchá omáčka je založená pouze na víně a másle.
Pokud milujete ryby, tak omáčku určitě vyzkoušejte, skvěle chuťově ozvláštní i jednoduchou přípravu.
Suroviny:
- 250 g másla
- 50 ml suchého bílého vína
- 25 ml vinného octa
- 3 menší šalotky
- sůl
Postup:
V kastrolu rozehřejeme lžíci másla a přidáme najemno nakrájenou šalotku. Počkáme, až zesklovatí, ale dáváme pozor, aby nechytila zlatavou barvu.
Vaříme podle Pavla BerkyhoNávrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho youtubovém kanálu a na internetových stránkách. |
Ihned přilijeme bílé víno s vinným octem. Mírně osolíme a necháme tekutinu zredukovat na jednu až dvě polévkové lžíce.
Poté plamen ztlumíme na minimum a postupně po malých kouskách zašleháváme máslo. Pak odstavíme z plotny a omáčku přecedíme.
Vznikne nám krémová omáčka, kterou na závěr můžeme lehce dochutit kajenským pepřem, případně dosolit.
Tip: Pro výraznější chuť můžete na začátku k šalotce přidat i pár snítek tymiánu.