Pivo jako základ české kuchyně. Hodí se pod buřty, k rybě i do závinu

K české kuchyni pivo patří nejen jako prostředek ke spláchnutí vepřo knedlo zela nebo k zahnání žízně, ale také jako někdy zbytečně opomíjená ingredience. Využít ho přitom můžete jak při přípravě polévek či omáček, tak jemných dezertů mnohdy pamatujících slávu Rakousko-Uherska.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

První pivo (nebo spíše nápoj, který lze považovat za jeho předchůdce) se vařilo již sedm tisíc let před naším letopočtem v Mezopotámii, receptura tehdy ovšem ještě neobsahovala chmel, ale pouze obilný slad. Chmelový nápoj si naši předkové začali vychutnávat až o mnoho tisíciletí později, tedy v období raného středověku. Nejstarší doložený český pivovar fungoval při Břevnovském klášteře v Praze, který byl založen v roce 993.

Co Čech, to pivař?

Pivo je původně staroslověnské slovo označující „nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější“, a to je více než výstižné. Nápoj, který se dnes pije doslova na celém světě, je přitom pokládán za jeden z českých národních symbolů. Od roku 2008 je dokonce termín „české pivo“ chráněn jako zeměpisné označení. 

Většinu domácí produkce (90 %) tvoří světlé pivo plzeňského typu. V posledních letech je v České republice patrný rozmach malých pivovarů, které si získaly popularitu mezi pivními fajnšmekry. O oblibě tohoto nápoje u nás svědčí i fakt, že ročně se v Česku vypije přes 150 litrů piva na hlavu.

Pivo odedávna sloužilo nejen k zahnání žízně, ale také jako ingredience v kuchyni. Podlévalo se jím maso a přidávalo se do kaší nebo polévek, které sloužily i jako životabudič při nemoci nebo v těhotenství či po porodu. 

Recepty, ve kterých pivo hrálo jednu z hlavních rolí, byly později také součástí rakousko-uherské kuchyně, ze které vychází i ta česká. Najdeme je jak v kuchařkách proslulých královen vařečky, jako byla Magdalena Dobromila Rettigová nebo Marie Janků-Sandtnerová, tak v receptářích současných foodblogerů.

„Pivo se výborně hodí na podlévání zvěřiny. Doporučuji zkusit uvařit kance na pivu se švestkami. Pivo použijte do marinády společně s česnekem, bobkovými listy a tymiánem. Důležité je při vaření používat silnější pivo, které je chuťově extraktivnější a dodá pokrmu výraznější chuť,“ radí  Michael Beneš z pivovaru Bizon, který už dvakrát získal ocenění Regionální potravina v Plzeňském kraji.

„Osobně mám také moc rád marmeládu s pivem,“ prozrazuje Beneš s tím, že díky použitým americkým aromatickým chmelům, které dodávají nápoji tóny citrusů a tropického ovoce, se pro její domácí výrobu hodí kupříkladu pivo Aparát 14°. „Potřebovat budete ještě cukr, citron, vanilkové lusky, nové koření, hřebíček, badyán, pomerančovou kůru a pektin,“ dodává.

Lék i nepřítel

Pivo obsahuje relativně malé množství alkoholu (30 až 50 g v jednom litru) a pak ještě zhruba dva tisíce dalších látek od sacharidů přes bílkoviny, polyfenolické sloučeniny až po minerální látky a vitaminy. Je poměrně známým faktem, že je bohatým zdrojem vitamínů řady B i antioxidantů. Obsahuje ovšem také draslík, sodík, chloridy, vápník, fosfor, hořčík nebo křemík. Mimo jiné je v něm zastoupena také kyselina listová. 

Mezi pozitivní účinky konzumace piva se počítá třeba lepší trávení, zlepšení nálady, podpora krevního oběhu, snížení rizika srdečních příhod nebo snížení krevního tlaku.

Jelikož se ale jedná o alkoholický nápoj, je třeba konzumovat ho střídmě. I proto, že výrazně zvyšuje kalorický příjem (jeden půllitr piva tvoří zhruba 20 % doporučeného denního příjmu energie).  

Pomocník v kuchyni

Při přípravě pokrmů se s tímto nápojem setkáme nejčastěji jako s bujarým kumpánem masitých pokrmů od vepřového přes drůbež až po divočinu, kde se světlé i tmavé pivo používá k marinování a podlévání při pečení či dušení.

Zajímavou chuť dodá také mletému masu nebo přidané do těstíčka promění obyčejný řízek v nebeskou manu. Navíc přítomnost piva v obalovací hmotě zabraňuje tomu, aby pokrm nasál příliš mnoho tuku, což je více než žádoucí.

Fajnšmekři také v pivu maso vaří (třeba uzené) nebo je přidávají do směsi na bramborák či nádivku. Pivo si skvěle rozumí i se sladkovodními rybami od kapra po úhoře. Zajímavě dochutí také zeleninové či houbové pokrmy.

Pivo najdeme i v mnoha velejemných moučnících, kterým dodává lehkost (urychluje kupříkladu kynutí) nebo šmrnc. V tomto případě volte raději pivo lehčí a sladší. Tmavé jedině tehdy, pokud je to v receptu výslovně uvedeno.

Pivo se podle Michaela Beneše hodí také k párování, a to zdaleka nejen se slanými pokrmy. „Čokoládové a karamelové tóny z tmavých sladů se hodí i k dezertům, ve kterých je použita čokoláda, například mousse nebo brownies,“ míní.

Tip: Zlatavý mok můžete přidat i do pikantních domácích pomazánek, ty ovšem spotřebujte co nejdříve, aby nedošlo k jejich zkvašení. 

Zkuste také tyto recepty s pivem:

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....