Pečený pstruh s čočkovým ragú
Ryby jsou díky nízkému obsahu tuků skvělým tipem pro všechny, kteří potřebují shosit nějaké to kilo, rybí tuk navíc pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Zkuste volit i zajímavé přílohy, třeba čočkové ragú s cibulkou a kořenovou zeleninou.
Ingredience: |
1. Čočku dáme vařit na mírném plamenu do zeleninového vývaru lehce osoleného. Mezitím si nakrájíme řapíkatý celer a kořenovou zeleninu na kostičky a do zlatova opékáme v hrnci. Poté přidáme cibuli najemno nakrájenou. S orestovanou zeleninou promícháme uvařenou čočkou.
2. Zalijeme 1 dl zbylého vývaru. Přidáme 20 g másla a dochutíme solí, pepřem a balzamikovým octem. Nakonec přidáme nasekanou mátu.
3. Pstruha zbavíme šupin, připravíme z něj čtyři filety bez kosti. Rozpálíme pánev nalijeme dvě lžíce oleje a pečeme na kůži cca 2 minuty. Přidáme zbytek másla, filety otočíme a vypneme sporák. Filety necháme ještě minutu odležet na pánvi.
Dýně se zeleninou a topinamburami
Už napohled hraje tato vegetariánská dobrota svěžími barvami a úplně vybízí k ochutnání. Zajímavostí jsou zde topinambury, které jsou známé pod názvem „židovské brambory“. Jedná se de facto o druh slunečnice, jejíž hlíza je jedlá.
Ingredience: 300 g dýně hokkaidó |
1. Zeleninu nakrájíme na větší kousky různých tvarů, dáme ji do pekáče a přidáme arašídové máslo. Osolíme, opepříme a dobře promícháme. Přepuštěné máslo rovnoměrně rozdělíme a nakonec na zeleninu položíme snítky tymiánu.
2. Zeleninu trošku podlijeme vodou a přikryjeme alobalem a pečeme při 160 °C cca 40 minut. Poté zeleninu odklopíme a pečeme dalších 15 minut, aby se zelenina opekla do světle hněda.
3. Semínka opražíme na sucho na pánvi a následně jimi posypeme pečenou zeleninu.
Celerové karbanátky s krůtím masem a dipem
Základem těchto karbanátků je celer, oblíbená kořenová zelenina známá pro své protizánětlivé účinky a obsah vitaminů B, C, A a minerálů jako draslík, vápník, hořčík či železo. Jogurtový dip je pozvedne k dokonalosti.
Ingredience: 700 g krůtích prsou |
1. Krůtí prso nameleme v mlýnku, celer a zázvor nastrouháme najemno a smícháme s krůtím masem. Přidáme koření, sůl, černý pepř a 50 ml olivového oleje. Směs dobře promícháme.
2. Karbanátky pečeme na rozpálené pánvi s trochou oleje asi 4 minuty z každé strany.
3. Dip vyrobíme smícháním jogurtu, olivového oleje, soli a pepře. Můžeme dochutit limetkovou šťávou a kůrou.