Prvními milovníky žvýkání byli už staří Řekové, kteří v ústech převalovali (a drtili) pryskyřici. Říkalo se o ní, že osvěžuje dech, zlepšuje náladu, ale hlavně podporuje zažívání. Vášeň pro žvýkání nutila naše předky k různým inovacím.
Žvýkalo se všechno možné: například kůra z břízy, míza z jehličnatých stromů (rozvařená s cukrem) a v neposlední řadě taky slazený včelí vosk.
Až nakonec před 150 lety vyrobil jistý Thomas Adams žvýkačku, kterou známe dnes. Byla z kaučukové šťávy a časem se z ní stala levná sladkost, která dokázala vmžiku vykouzlit parádní bublinu.
Ať už žvýkačkám holdujete, nebo ne, je dobré vědět, že jsou dobré pro vaše zdraví. V čem vám můžou prospět?
Zlepšují paměť a koncentraci
Vědci zjistili, že žvýkáním se prokrvují nejenom svaly v dutině ústní, ale i mozek. Proto pokud vás tedy čeká nějaká zkouška (třeba z angličtiny nebo v autoškole), dejte si žvýkačku. Při žvýkání se aktivuje část mozku, tzv. hipokampus, která podporuje ukládání nových informací. Navíc se zklidníte a lépe koncentrujete na práci.
Potlačují chuť na sladké
Přibrala jste pár kilo a potřebujete rychle zhubnout? Zkuste do svého dietního programu zahrnout žvýkačku (bez cukru). Zaměstná vaše ústa a vy se nebudete zbytečně přejídat. Navíc pravidelné žvýkání snižuje chuť na sladké, takže vás tak často nebude „honit mlsná“.
Nejlepší je žvýkat mezi obědem a odpolední svačinou (od 12 do 15 hodin), kdy je nutkání shánět se po sladkém nejsilnější.
Jak to mají Češi
|
Snižují tlak a nervové napětí
Máte pocit, že jste pořád v poklusu a nic nestíháte? Nejste sami. Podobné pocity má každý druhý Čech. V největších nervácích vám může pomoct žvýkačka. Podle vědeckých výzkumů snižuje nervové napětí, úzkost, frustraci a podráždění. Noste tedy u sebe raději celý balíček žvýkaček.
Napomohou trávení těžkých jídel
Víte o tom, že žvýkání má kladný vliv na zažívání? Je to tak. Ústa produkují více slin. Čím víc polykáte, tím víc snižujete riziko, že žaludeční kyselina nepronikne do krku a neprojeví se jako pálení žáhy. Žvýkejte proto po každém jídle.
Čistí váš chrup a zabraňují kazům
Při žvýkání se uvolňuje více slin. A to je dobře. Jejich hlen totiž obsahuje muciny (látky chránící zubní sklovinu), které váš chrup vyčistí a zbaví přebytečného zubního plaku. Tímhle způsobem si můžete ochránit zuby před poškozením a zubním kazem. Při výběru žvýkačky volte vždycky variantu bez cukru. Příjemnou chuť jí dodá xylitol, přírodní sladidlo získané z malin, švestek či kukuřice.