Kapr na kmíně s bramborovým salátem
Ingredience:
- 4 filety z kapra
- sůl
- 2 lžičky celého kmínu
- 4 lžíce másla
Na salát:
- 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 500 ml silného masového nebo zeleninového vývaru
- 6 křepelčích vajíček
- 500 g salátových brambor (uvařených ve slupce a oloupaných)
- 5 kyselých okurek + trocha láku
- 150 g šunky od kosti
- 50 g zeleného hrášku (sterilovaného nebo rozmrzlého mraženého)
- 2 šalotky
- 150 g majonézy
- 2 lžíce dijonské hořčice
- sůl a mletý bílý pepř
Pracovní postup:
- Očištěnou kořenovou zeleninu uvaříme v silném vývaru doměkka. Křepelčí vajíčka uvaříme natvrdo (trvá to asi 3 minuty). Vajíčka ihned po uvaření zchladíme v ledové vodě a oloupeme. Zeleninu slijeme a necháme vychladnout.
- Uvařenou zeleninu a brambory nakrájíme na kostičky a vložíme do velké mísy. Přidáme na kostičky nakrájené okurky a stejně pokrájenou šunku, hrášek a nadrobno nasekanou šalotku. Na závěr přidáme rozpůlená nebo rozčtvrcená křepelčí vajíčka.
- Základ salátu ochutíme majonézou, hořčicí, solí, pepřem a lákem z okurek. Necháme v chladu odležet alespoň 60 minut.
- Mezitím filety osolíme, posypeme kmínem a přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Kapra poklademe máslem a pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 30 minut. Během pečení filety přeléváme výpekem. Podáváme s bramborovým salátem a klínky citronu.