Dýňová polévka
Ingredience:
- 1 kg máslové dýně
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 4 lžíce másla
- 1 l zeleninového vývaru
- sůl a mletý černý pepř
- mletý zázvor
- 1 pomeranč
- 200 ml smetany na vaření
- 4 plátky slaniny
- 2 lžíce zakysané smetany
Pracovní postup:
- Dýni očistíme, omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme ji na menší kousky. Cibuli, česnek a mrkev oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- V hrnci rozehřejeme máslo a všechnu zeleninu krátce orestujeme. Zalijeme ji zeleninovým vývarem a dochutíme solí, pepřem a zázvorem. Přiklopíme a vaříme doměkka.
- Když dýně změkne, rozmixujeme vše dohladka. Přidáme pomerančovou šťávu, promícháme a přilijeme smetanu. Krátce povaříme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
- Plátky slaniny opečeme nasucho na pánvi nebo v troubě. Polévku rozdělíme do talířů, ozdobíme zakysanou smetanou a slaninou. Podáváme s opečenou bagetou.