Borůvkový cheesecake
Ingredience na korpus:
- 130 g kakaových bebe sušenek
- 65 g másla
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 lžíce medu
- rostlinný olej na vymazání
- moučkový cukr na vysypání
Na náplň:
- 250 g polotučného měkkého tvarohu
- 250 g smetanového sýra (lučina, žervé, mascarpone)
- kůra a šťáva z ½ limetky
- 1 balíček dortové želatiny za studena
Na borůvkové pyré:
- 200 g čerstvých borůvek
- 2 lžíce medu
Na dohotovení:
- borůvky
- jedlé květy na ozdobení
Pracovní postup:
- Sušenky rozdrtíme najemno, smícháme je se změklým máslem, vanilkovým cukrem a medem. Zpracovanou hmotu natlačíme na dno dortové formy vyložené pečicím papírem, kterou předtím ještě po stranách vymažeme olejem a vysypeme moučkovým cukrem, a lžící uhladíme povrch.
- Tvaroh smícháme se sýrem, přidáme šťávu a nastrouhanou kůru z limetky. Dortovou želatinu připravíme podle návodu na obalu a vmícháme do tvarohu. Náplň rozdělíme dle váhy na tři stejně velké porce. Borůvky rozmixujeme ponorným mixérem společně s medem.
- Z pyré odebereme lžičku a vmícháme ji do jedné porce náplně. Ze zbytku pyré odebereme jednu třetinu a zapracujeme ji do druhé porce tvarohového krému. Do třetí porce náplně nakonec vmícháme zbylé borůvkové pyré. Takto připravené náplně postupně rozetřeme na těsto do formy a necháme v ledničce ztuhnout. Poté sejmeme formu a povrch můžeme ozdobit třeba borůvkami a jedlými květy.