Karbanátky na grilu mohou být svěží a rychlé. Odlehčete je zeleninou

I mleté maso může chutnat jako z ráje. Uvedený recept na karbanátky odlehčený zeleninou zazněl dokonce na divadelním pódiu ve hře Davida Drábka Jedlíci čokolády. A kdo odmítá maso, může vyzkoušet bulgurovou verzi, vybízí týdeník 5plus2.

Karbanátky odlehčené dávkou zeleniny | foto: Coolinarka.cz

Karbanátky jsou rychlým a oblíbeným jídlem v českých kuchyních. A rozhodně nemusí jít o žádný těžký a nestravitelný pokrm, jak se traduje.

Karbanátky se zeleninou

Karbanátky jsou na grilu velmi častou volbou.

Nejsou to zeleninové karbanátky, jen odlehčené notnou dávkou zeleniny. „Recept jsem slyšela přímo z jeviště divadla ve hře současného dramatika Davida Drábka s krásným názvem Jedlíci čokolády,“ vysvětluje královéhradecká „coolinářka“ Svatava Vašková. 

„Skvěle tam funguje ta na másle orestovaná kořenová zelenina,“ dodává s tím, že jídlo lze připravit jak v troubě, tak na grilu. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Suroviny: 500 g mletého masa (mix hovězí a vepřové), 1 bílý rohlík, 100 ml mléka, 1 střední mrkev, 1 střední petržel, kousek celeru, 2 lžíce nakrájených sušených rajčat v oleji, 1 lžíce strouhaného parmazánu, 1 vejce, 2 lžíce másla, hrst plocholisté petržele, sůl, pepř.

Postup: Na kostičky nakrájený rohlík, housku nebo bílý toustový chleba zalijeme mlékem a necháme pečivo nasáknout. Kořenovou zeleninu nastrouháme na jemném struhadle, na pánvi ji orestujeme na másle a necháme zchladnout. 

Do mísy k pečivu a mléku přidáme mleté maso (použijeme doma namleté nebo kvalitní od řezníka, aby neobsahovalo moc vody), orestovanou kořenovou zeleninu, vejce, nakrájená sušená rajčata, parmazán a nasekané lístky čerstvé plocholisté petrželky, dosolíme, opepříme a důkladně, nejlépe rukama, promícháme. 

Tuto směs necháme v pokojové teplotě asi 30 minut odpočívat. Poté z ní vytvarujeme menší karbanátky a zprudka je opečeme z obou stran na rozpáleném grilu nebo na trošce oleje na pánvi. Karbanátky lze také péct v troubě na 180 °C stupňů na plechu s pečicím papírem.

Bulgurové karbanátky

Bulgurové karbanátky s okurkovým dipem

Bulgur není drahý, není náročný na přípravu a navíc chutná skvěle. Pošmáknou si i vegetariáni.

Suroviny: 100 g bulguru, 250 ml zeleninového vývaru, 1 červená paprika, 1 červená cibule, 100 g řapíkatého celeru, 1 vejce, 4 lžíce strouhanky, 1 lžička mleté papriky, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 100 ml řepkového oleje. Na dip: 1 salátová okurka, 250 g bílého jogurtu, 1 stroužek česneku, 1/2 svazku kopru, sůl, čerstvě mletý černý pepř.

Postup: Bulgur nasypeme do misky, zalijeme horkým vývarem, zakryjeme a necháme alespoň 15 minut nabobtnat. Papriku, cibuli a řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na velmi drobné kostičky. 

Zeleninu vmícháme do bulguru, přidáme vejce a strouhanku a ochutíme paprikou, solí a pepřem. Dobře promícháme a necháme odležet. 

Mezitím připravíme dip. Okurku oloupeme, střed se semínky vykrojíme a zbytek nastrouháme do mísy. Přidáme jogurt, prolisovaný česnek a najemno nasekaný kopr. Podle chuti osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. 

Z bulgurové směsi vytvarujeme karbanátky. V pánvi rozehřejeme olej a na mírném ohni smažíme karbanátky z obou stran dozlatova. Podáváme je s okurkovým dipem.

Autoři:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Už jste grilovali křepelky? Naši čtenáři ano. Podívejte se, na co měli chuť

Grilovaná křepelka

Do 15. června jste mohli posílat své příspěvky z letošního grilování. Ti nejlepší mohou vyhrát gril...

Kuřecí křídla na grilu jsou jedničkou. Vyzkoušejte je v asijském stylu

Lákavá porce křidélek, vychutnáte si ji s výběrovým bílým vínem.

VIDEO Nejen steak chutná z grilu lépe než z pánve. I kuřecí křidélka dostanou z roštu pořádnou porci...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...