Ingredience Kvásek: 40 g (1 lžíce) kvásku (žitný, pšeničný nebo špaldový) Těsto: 250 g rozkvašeného kvásku Povidlová náplň: 300 g povidel Dohotovení: 50 g másla na potření buchet před pečením |
1. Kvásek rozmícháme s vlažnou vodou. Jakmile se rozpustí, smícháme ho z prosátou špaldovou moukou a dáme ho do sklenice. Zakryjeme talířkem nebo igelitem s gumičkou a necháme na teplém místě pracovat, dokud nezačne bublat.
2. Do připraveného rozkvasu vmícháme mléko, vejce, rozpuštěné máslo, citronovou šťávu a kůru, cukr, vanilkový cukr, prosátou mouku a sůl. Důkladně propracujeme. Těsto přeložíme do mísy vymazané olejem, přikryjeme igelitovým sáčkem a necháme na teplém místě kynout asi 3 hodiny, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
3. Vykynuté těsto rozválíme na 5 mm silnou placku, tu rozkrájíme na čtverce asi 6x6 cm, do jejich středů vždy dáme lžičku povidlové náplně a dobře zabalíme. Každou buchtu potřeme rozpuštěným máslem a naskládáme do pekáčku.
4. Vytvarované buchty i s pekáčem dáme do igelitového sáčku a na teplém místě necháme 90 minut kynout. Pak pečeme v předehřáté roubě při 220°C, po deseti minutách teplotu snížíme a dopékáme při 180 °C dalších 15 minut.
5. Po upečení ještě vařící buchty potřeme směsí másla, rumu a cukru.