Ingredience Na ledové kostky: 500 g bílého smetanového jogurtu Na polévku: 100 g červené cibule |
1. Bílý jogurt smícháme s křenem a pažitkou, osolíme a nalijeme do tvořítek na led. Zakryjeme potravinovou fólií a vložíme do mrazáku přes noc zatvrdnout.
2. Cibuli a řepu oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. V kastrolu rozehřejeme olej s cukrem a když začne karamelizovat, přisypeme cibuli, kterou krátce orestujeme a zalijeme červeným vínem a vinným octem. Když se ocet odpaří, vše zalijeme vývarem a přisypme řepu. Na mírném plameni vaříme asi 30 minut, až je řepa zcela měkká. Pak polévku rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.
3. Polévku uložíme vychladit do druhého dne. Pak osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou. Kůru z citronu nakrájíme na slabé nudličky. Při podávání vložíme do polévky ledové kostky, nakrájenou citronovou kůru a pokapeme olivovým olejem.