Devatero Pohlreichových snadných receptů, které s chutí uvaříte i sníte

  • 21
Jednoduchá jídla televizní šéf miluje, stačí na ně pár kvalitních surovin. A vědět, co s nimi. Proto Zdeněk Pohlreich vydal Takovou normální kuchařku, z níž jsme pro vás s jeho požehnáním vyzobali devět receptů. Mohou vám trochu ulehčit tuto zvláštní dobu, kdy často nezbývá než vařit doma sami.

Smažená rýže s tuňákem. Jídlo, které byste měli s přehledem vykouzlit ze zásob ve spíži.

O jeho poslední kuchařce jsme si se Zdeňkem Pohlreichem povídali loni na podzim, tedy v době, kdy jsme nikdo netušil, jak se celé řadě domácností budou hodit právě recepty, které rychle uvaříte ze zásob ve spíži. 

Potraviny, které Zdeněk Pohlreich doporučuje mít neustále k dispozici ve spíži.

Tehdy uvedl, že jeho „nová kuchařka je úplně nejvíc podobná každodennímu životu lidí, kteří mají omezený příjem, omezené zdroje, ale nejsou na tom tak, že by chtěli jíst ‚nějaký mražený shity‘. Soustředili jsme se na čerstvé suroviny, které jsou k mání v každém běžném supermarketu nebo večerce.“ 

Celý vtip spočívá v tom, že to, co zrovna seženete čerstvé a kvalitní – kuřecí maso, nové brambory, houby – zkombinujete se surovinami ze zásob ve spíži. V galerii najdete snímek, kde jsou vyobrazeny potraviny, které k vaření jednoduchých a chutných jídel doporučuje mít právě ve spíži. A každý z devíti smysluplných íreceptů v rychlosti jasně a stručně okomentoval. 

Devatero receptů na jednoduchá a rychlá jídla

Kuře z jednoho plechu

Kuře z jednoho plechu

Suroviny: 800 g raných brambor, 100 g slaniny, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 cukety, 2 citrony, 100 g černých oliv, 50 g ančoviček, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička mleté papriky, 800 g kuřecích kousků (paličky, křídla, stehna s kostí), 250 g cherry rajčat, sůl a čerstvě mletý pepř.

„Základem domácí kuchyně vždycky byla jídla z jedné nádoby. Toto je další varianta na skvělé, nenáročné a snadno dostupné kuře, a díky tomu, že se rozdělí na menší části, tak výrazně ušetříte čas přípravy.“

Brambory vydrhněte kartáčkem a rozpulte je. Slaninu nakrájejte na kostičky. Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nakrájejte na měsíčky, česnek nadrobno, cukety na půlkolečka. Z citronů odstraňte ostrým nožem celou kůru včetně bílé části a dužinu nakrájejte na měsíčky. 

Do pekáče vyskládejte brambory, slaninu, cibuli, česnek, olivy a ančovičky. Zakápněte většinou oleje, osolte, opepřete, posypte paprikou a zlehka promíchejte. 

Maso osolte, opepřete, zakápněte zbylým olejem a dejte do pekáče k ostatním surovinám. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 45 minut, pak přidejte rajčata, cuketu, citrony, pečte ještě 10 minut a můžete podávat.

Zdeněk Pohlreich vybral do své poslední kuchařky jednoduchá jídla, která lze...

Pečené drcené brambůrky s dipem z tvarohu a bílého jogurtu

Suroviny: 1 kg malých brambor (například ratte nebo malých nových brambor), 2 stroužky česneku, 2 snítky rozmarýnu, 2 snítky tymiánu, 2 až 4 lžíce olivového oleje, 3 lžíce nadrobno nasekané pažitky, sůl a čerstvě mletý pepř.
Na dip 200 g plnotučného tvarohu, 200 g plnotučného bílého jogurtu, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce nadrobno nasekané pažitky, 1 stroužek česneku podle chuti, šťáva z půlky citronu, sůl, čerstvě mletý pepř a cukr.

„Recept mého mládí. Toto bývala pro mě běžná večeře. Jednoduché pečené brambory na plechu a k tomu omáčka, která dá bramborám svěžest a výživovou hodnotu. Tradiční selské jídlo. Díky tomu, že se brambora před pečením rozmáčkne, tak se s ní lépe pracuje, neutíká po stole, a hlavně se do ní vejde mnohem víc omáčky, a to je super.“

Brambory vydrhněte kartáčkem a uvařte ve slupce v mírně osolené vodě doměkka, trvá to asi 15 až18 minut. Uvařené brambory slijte a nechte okapat na papírové utěrce. 

Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Rozmarýn a tymián nasekejte najemno a smíchejte je v misce s česnekem a olejem, podle chuti osolte a opepřete. 

Plech vyložte pečicím papírem a dejte na něj brambory. Každou zmáčkněte naplocho vidličkou tak, aby popraskala. Rozložte je, aby se nepřekrývaly, a potřete bylinkovým olejem. Pečte je v troubě předehřáté na 215 °C asi 15 minut, dokud brambory nezezlátnou a nebudou křupavé. Po vyjmutí z trouby je nechte trochu vychladnout a posypte nasekanou pažitkou. 

Na dip promíchejte tvaroh s jogurtem a olejem, podle chuti přidejte oloupaný a prolisovaný česnek a citron. Dochuťte solí, pepřem a cukrem, posypte pažitkou a podávejte k upečeným bramborám.

Zapékané smetanové brambory

Zapékané smetanové brambory

Suroviny: 900 g brambor (varný typ B), 450 ml smetany ke šlehání (min. 31%), 2 stroužky česneku, 150 g parmazánu, 2 snítky tymiánu + na ozdobu, sůl a čerstvě mletý pepř.

„Ve francouzském originále se tento recept jmenuje Gratin dauphinois. V Česku ho víc známe jako tradiční přílohu. Já ho ale doma dělám i jako hlavní jídlo. Připravím k němu dobrý svěží salát a mám vystaráno.“

Brambory oloupejte a nakrájejte na 3mm plátky. Smetanu svařte s celým oloupaným česnekem na dvě třetiny objemu. Ochuťte solí a pepřem, přidejte nastrouhaný parmazán a promíchejte, aby se rozpustil. 

Lístky tymiánu sdrhněte a promíchejte s bramborami. Přilijte smetanu, promíchejte a přesuňte do zapékací formy. 

Pečte v troubě předehřáté na 170 °C dozlatova, trvá to asi 1 hodinu. Hotové citr... brambory ozdobte lístky (nebo celými snítkami) tymiánu a podávejte.

Tenké špagety s jednoduchou citronovou omáčkou

Tenké špagety s jednoduchou citronovou omáčkou

Suroviny: 500 g tenkých špaget (tagliolini), 1 chemicky neošetřený citron, 80 g studeného másla, hrst lístků bazalky, 80 g parmazánu sůl a čerstvě mletý pepř.

„Dát si citron na těstoviny je neobvyklá myšlenka, ale funguje to úplně skvěle. Zní to sice nepravděpodobně, ale opak je pravdou. Zázrak nastane v momentě, kdy ochutnáte.“

Ve vroucí osolené vodě uvařte těstoviny podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente. Slijte je, ale 50 ml vody ponechte a vlijte ji do pánve. 

Těstoviny odstavte, do pánve přidejte strouhanou kůru z půlky citronu, šťávu z celého citronu, přiveďte k varu, promíchejte a odstavte. Vmíchejte do směsi kostičky studeného másla, zahustí ji a vznikne hladká emulze. 

Do pánve přidejte slité těstoviny, lístky bazalky nasekané na nudličky a promíchejte s omáčkou. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte posypané strouhaným parmazánem.

Zdeněk Pohlreich vybral do své poslední kuchařky jednoduchá jídla, která lze...

Kuřecí kuličky s rajčatovou omáčkou a dušenou rýží

Suroviny: 500 g mletého kuřecího masa, 60 g strouhanky, 50 g strouhaného parmazánu, 4 stroužky česneku, 1 vejce, 4 lžíce nadrobno nasekané pažitky, hrst hladkolisté petržele, sůl a čerstvě mletý pepř. Na rajčatovou omáčku recept níže, případně použijte 300 g konzervovaných loupaných rajčat a hrst bazalky. Jako přílohu uvařte rýži.

„Nebojte se tento recept vyrobit ve větším množství, je velmi populární, a když to přepísknete, dá se bez ztráty kvality docela dobře zamrazit.“

Maso, strouhanku a parmazán dejte do mísy. Česnek oloupejte a prolisujte k masu, vejce prošlehejte vidličkou, přidejte pažitku, osolte, opepřete a s masem důkladně prohněťte. Ze směsi vytvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu. 

Rajčatovou omáčku nebo pokrájená konzervovaná oloupaná rajčata vlijte do pekáče. Vyskládejte do ní kuličky a pečte v troubě předehřáté na 170 °C dozlatova, asi 25 minut. Kuřecí kuličky podávejte s rajčatovou omáčkou posypané nasekanou petrželkou s dušenou rýží.

Suroviny na rajčatovou omáčku: 1 stroužek česneku, 2 šalotky, 700 g soudkových rajčat (nebo konzervovaných loupaných rajčat), 50 ml panenského olivového oleje, špetka krupicového cukru, sůl a čerstvě mletý pepř.

Česnek a šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Rajčata omyjte a nakrájejte na větší kousky (pokud nemáte čerstvá, použijte loupaná rajčata z konzervy).

Ve větším hrnci rozpalte olej, vsypte česnek a šalotku a opékejte je dozlatova. Přidejte rajčata, přiklopte poklicí a duste na středním plameni asi 10 minut, až rajčata změknou a pustí šťávu. Jakmile jsou dostatečně měkká, rozmixujte je dohladka, omáčka tím získá konzistenci, která lépe ulpí na těstovinách. Dochuťte solí, pepřem a cukrem.

Pokud chcete mít omáčku hustší a chuťově výraznější, lze přidat do základu omáčky ještě restovanou kořenovou zeleninu. Recept pak začněte tím, že na 1 lžíci oleje opečete oloupanou a nadrobno nakrájenou 1 mrkev, 1 petržel a 1 řapík celeru. Restujte je na středním plameni 7 minut a dál postupujte v receptu stejně podle uvedeného návodu. Kořenovou zeleninu pak rozmixujete s ostatními surovinami a omáčka bude hustší a výraznější. Chuť této omáčky dělají dobrá zralá rajčata, která jsou přirozeně sladká a šťavnatá, mimo sezonu je zastoupí konzervovaná. Hodí se k těstovinám, nokům i masům.  

Zdeněk Pohlreich vybral do své poslední kuchařky jednoduchá jídla, která lze...

Chléb s karbanátky

Suroviny na karbanátky: 2 housky z předchozího dne nebo 3 plátky toustového chleba, 1 hrst hladkolisté petržele, 1 cibule, 3 lžíce slunečnicového oleje, 500 g míchaného mletého masa (ideálně vepřové a hovězí 1 : 1), 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce mleté sladké papriky, špetka strouhaného muškátového oříšku, 1 vejce, sůl a čerstvě mletý pepř. Na chleba 75 g zakysané smetany, 2 lžíce plnotučné hořčice, 4 listy římského nebo hlávkového salátu, 1 červená cibule, 4 krajíce chleba, sůl a čerstvě mletý pepř.

„Nezbytná součást vašeho piknikového koše. Základní věci spojené s lidskou existencí – maso a chleba. Příprava vás psychicky nijak nevyčerpá, protože budete vařit jen ze surovin, které jsou vám důvěrně známé.“

Housky nakrájejte na drobné kostičky a zalijte je v misce asi 200 ml vody. Petrželku nasekejte nadrobno. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. 

V pánvi rozpalte 1 lžíci oleje a opečte na něm cibuli dozlatova. Opečenou cibuli přesuňte do mísy a přidejte k ní mleté maso, hořčici, mletou papriku, muškátový oříšek, vejce a nasekanou petrželku.

Namočené housky dobře vymačkejte a přidejte je k masu. Osolte, opepřete,  prohněťte a ze směsi tvarujte stejně velké karbanátky. V pánvi rozpalte zbylý olej na středním plameni a karbanátky opékejte z obou stran dozlatova, asi 8 minut z každé strany. Pak je odložte na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby odsála přebytečný tuk. 

Zakysanou smetanu promíchejte s hořčicí a dochuťte solí a pepřem. Římský salát nakrájejte na tenké proužky, cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Chléb opečte v toustovači, potřete ochucenou hořčicovou smetanou a obložte salátem, cibulí a karbanátkem.

Bramborové gnocchi se sýrovou nebo houbovou omáčkou

Bramborové gnocchi se sýrovou nebo houbovou omáčkou

Suroviny: 1 kg brambor (varný typ C), 200 g hladké mouky dvounulky, 1 vejce, 1 lžíce mořské soli (+ 500 g soli v případě pečení brambor v troubě). Suroviny an  Ingredience na sýrovou a houbovou omáčku na další straně. 

„Moje restauratérské krédo vždycky bylo, že když někdo umí vyrobit něco lépe než já, tak není žádná ostuda si to koupit. Pokud zrovna nemáte čas dělat gnocchi doma a máte komerční alternativu z krámu, nic proti tomu. Čas jsou peníze. Když se naučíte dělat dobré omáčky, tak můžete s gnocchi dělat, co vás napadne. V tomto případě uvádím sýrovou a houbovou omáčku, ale docela jistě je můžete kombinovat s jakoukoliv jinou omáčkou, kterou máte rádi.“

Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka nebo je vyskládejte do pekáče, zakryjte mořskou solí a alobalem a pečte v troubě rozehřáté na 210 °C asi 1 a půl hodiny, aby změkly. 

Nechte je mírně zchladnout, pak je oloupejte a nechte zcela vychladnout. Prolisujte je lisem na brambory nebo je nastrouhejte najemno. 

Prolisované nebo nastrouhané brambory promíchejte s moukou a vejcem a uhněťte hladké, pružné těsto. Pracujte svižně, bramborové těsto má tendenci řídnout, pokud se hněte pomalu a dlouho. 

Hotové těsto rozdělte na několik částí a z každé vyválejte tenký váleček o průměru 1 až 2 cm. Váleček rozkrájejte na 2cm kousky, vytvořte z nich v ruce kuličky, které pak vidličkou stlačte, aby se obtiskl vzorek.

Gnocchi vařte ve vroucí osolené vodě, stejně jako u těstovin je dobré na ně použít velký hrnec a větší množství vody. Jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové a můžete je podávat se sýrovou nebo houbovou omáčkou. 

Suroviny na sýrovou omáčku: 125 g vyzrálého parmazánu (24 měsíců) a 250 ml smetany ke šlehání (min. 31%).

Parmazán nastrouhejte najemno, vždy ho strouhejte až těsně před přípravou, jen tak se rozpustí. (Pozor, průmyslově nastrouhaný parmazán se ve smetaně nerozpustí!) Smetanu pomalu zahřívejte, a jakmile dosáhne varu, stáhněte ji z plotny. Po částech do ní vsypte parmazán a šlehejte metličkou, dokud se nerozpustí a nevznikne hladká omáčka. Stejným způsobem můžete připravit sýrovou omáčku ze sýra pecorino (zrajícího 6 až 8 měsíců).

Suroviny na houbovou omáčku: 800 g čerstvých lesních hub, 1 velká cibule, 1 lžíce sádla, 2 bobkové listy, 1 lžička kmínu, 1 citron, 300 ml zeleninového vývaru, 400 ml smetany ke šlehání (min. 31 %), 1 lžíce nasekané hladkolisté petržele, sůl a čerstvě mletý pepř.

Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Sádlo rozpalte v pánvi a restujte na něm cibuli, až zesklovatí. Přidejte bobkový list a kmín, promíchejte, přidejte houby, osolte, opepřete a zastříkněte citronovou šťávou. Duste 5 minut za stálého míchání. Pak zalijte vývarem, přiveďte k varu a vařte 5 minut. 

Nakonec vmíchejte smetanu, za stálého míchání přiveďte k varu a povařte 5 až 10 minut do zhoustnutí. Na závěr vyjměte bobkový list, petrželku nasekejte nadrobno a vmíchejte do omáčky, kteru lze podívat i k těstovinám či masu.

Smažená rýže s tuňákem

Smažená rýže s tuňákem

Suroviny: 125 g mraženého hrášku, 200 g rýže basmati, 1 lžíce másla, 2 lžíce slunečnicového oleje, 360 g tuňáka v oleji, 1 menší bulva celeru (200 g), 4cm kus čerstvého zázvoru, 1 cibule, 4 až 5 lžic přirozeně fermentované sójové omáčky, sůl a čerstvě mletý pepř.

„Když už se vám stane, že vám doma zbude vařená rýže, určitě ji nevyhazujte. Využijte ji na tento recept a neprohloupíte. Pokud jste si dobře vybavili špajz, tak tento recept dáte dohromady co by dup.

Hrášek nechte povolit při pokojové teplotě. Rýži propláchněte, zalijte ji vodou, promněte v prstech, vodu slijte a opakujte čtyřikrát, dokud voda nebude čirá. 

V hrnci vhodném do trouby rozpalte olej, vsypte rýži, zlehka orestujte a promíchejte, aby se ze všech stran obalila tukem. 

Zalijte ji studenou vodou tak, aby byla ve vodě ponořená 1 cm pod hladinou (nebo v poměru na 1 hrnek rýže 1,5 hrnku vody), osolte a přiveďte k varu. Přidejte máslo, přiklopte a vložte na 15 minut do trouby předehřáté na 150 °C. Hotovou rýži odklopte a rozhrňte vidličkou.

Než se rýže uvaří, vyjměte tuňáka z konzervy a nechte ho okapat v cedníku, olej ale zachyťte. Celer oloupejte a nakrájejte na nudličky, zázvor a cibuli oloupejte a nasekejte najemno. 

V pánvi rozehřejte olej z tuňáka, vsypte celer, cibuli a zázvor, restujte dozlatova, přisypte dušenou rýži a opékejte ji 2 až 4 minuty. Přidejte hrášek a tuňáka, promíchejte, restujte ještě 1 až 2 minuty. Dochuťte sójovou omáčkou, solí a pepřem a ihned podávejte.

Zdeněk Pohlreich vybral do své poslední kuchařky jednoduchá jídla, která lze...

Rychlé těstoviny s tuňákem

Suroviny: 500 g těstovin penne, 240 g tuňáka ve vlastní šťávě, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 400 g konzervovaných loupaných rajčat, 1 snítka rozmarýnu plus pár lístků na ozdobu sůl a čerstvě mletý pepř.

„Stará dobrá rajčatová omáčka s přidaným tuňákem z konzervy. Další důkaz geniality italské kuchyně. Pomocí rajčatové omáčky, kterou už dobře umíte (viz recept na kuřecí kuličky s rajčatovou omáčkou), s přidáním nakládaného tuňáka máte jídlo během čtvrt hodiny a není to žádný kompromis ani v chuti, vzhledu, ani v kvalitě. Krátké těstoviny, jako například penne nebo rigatoni, jsou na tento recept rozhodně vhodnější.“

Ve vroucí osolené vodě uvařte těstoviny podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente. Mezitím připravte omáčku.

Tuňáka slijte a nechte okapat. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozpalte olej, vsypte cibuli a česnek a orestujte je dozlatova. Přidejte rajčata, která ještě v konzervě vidličkou nahrubo rozmačkejte nebo použijte drcená. Rozmarýn nasekejte nadrobno, přidejte do omáčky, promíchejte a vařte 5 minut. Pak vmíchejte tuňáka a dochuťte solí a pepřem. 

Uvařené těstoviny slijte, promíchejte s omáčkou a ihned podávejte. Každou porci dozdobte opraženými lístky rozmarýnu.