Ricottové lívance s borůvkami
Na lívance:
- 150 g hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 50 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 230 g ricotty
- 250 ml plnotučného mléka
- slunečnicový olej na smažení
- borůvky na ozdobu
Na krém:
- 250 g měkkého tvarohu
- 200 g smetany ke šlehání 40%
- 4 lžíce moučkového cukru
- 80 g borůvek nebo borůvkové marmelády
Pracovní postup:
- Mouku prosijeme s kypřicím práškem a smícháme s cukrem. Bílky oddělíme od žloutků a ty prošleháme s ricottou i mlékem a vše zapracujeme do sypkých surovin. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a gumovou stěrkou opatrně promícháme s těstem. Lívanečky smažíme na nízkou teplotu, z každé strany asi 3 minuty.
- Měkký tvaroh vyšleháme se smetanou a prosátým moučkovým cukrem do hladkého a pevného krému. Nakonec promícháme s lehce rozmačkanými borůvkami a podáváme s teplými, pocukrovanými lívanci. Ozdobit můžeme čerstvými borůvkami.
Tip: Nemáte-li v chladničce ricottu, můžete ji nahradit měkkým tvarohem nebo bílým jogurtem.