Zapečené palačinky se špenátem a sýrovou omáčkou
Ingredience:
- 3 vejce
- 200 ml mléka
- sůl
- 150 g hladké mouky
- olej na smažení palačinek
Na náplň a dohotovení:
- 1 lžíce másla
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 g mraženého listového špenátu
- mletý černý pepř
- 150 g plátků šunky
- 100 g strouhaného sýra (gouda, eidam apod.)
- máslo na vymazání zapékací misky
Na sýrovou omáčku:
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- 100 g nivy
- mletý bílý pepř
Pracovní postup:
- Vejce vyšleháme s mlékem a špetkou soli. Vmícháme mouku a asi 100 ml vody. Těsto necháme odpočinout, pak z něj na pánvi vytřené olejem upečeme asi 6 palačinek.
- Na másle osmahneme nadrobno nasekanou cibuli a česnek. Přidáme rozmrazený špenát a krátce ho podusíme. Dochutíme solí a pepřem a odstavíme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem, rozšleháme a bešamel asi 15 minut povaříme. Pak v něm necháme rozpustit nivu a dochutíme ho solí a pepřem.
- Palačinky poklademe šunkou. Rozdělíme na ně špenát a svineme je. Pak je vložíme do vymaštěné zapékací misky. Zalijeme je omáčkou, zasypeme nastrouhaným sýrem a vložíme do trouby. Při 180 °C je zapékáme asi 30 minut.
Slaný palačinkový dort
Ingredience:
- 500 ml mléka
- špetka soli
- 3 vejce
- 350 g hladké mouky
- olej na smažení
Na náplň:
- 1 cibule
- 1 řapík celeru
- 150 g žampionů
- 100 g slaniny
- 300 g mletého hovězího masa
- 100 g kuřecích jater
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 200 ml bílého nebo červeného vína
- mletý černý pepř
- oregano
- 300 ml masového vývaru
- 150 g hrášku
- 200 g strouhaného tvrdého sýra
Na bešamel:
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- 500 ml mléka
Pracovní postup:
- Mléko osolíme, přidáme vejce a postupně přimícháme mouku. Důkladně metličkou rozšleháme a necháme asi 10 minut odstát. Pak na rozpáleném oleji upečeme silnější palačinky a necháme je vychladnout.
- Cibuli a celer nakrájíme najemno, žampiony na plátky, slaninu na malé kostičky. Vše orestujeme na rozehřátém oleji, přidáme mleté maso, nakrájená kuřecí játra, protlak a krátce vše opečeme. Zalijeme vínem, ochutíme solí, pepřem a oreganem. Přilijeme vývar a pozvolna dusíme. Nakonec vmícháme hrášek.
- Ve větší pánvi rozpustíme máslo. Za stálého míchání přidáme mouku, orestujeme, přilijeme postupně mléko a vše rozmícháme. Nepřestáváme míchat a přivedeme omáčku k varu. Svaříme na na hustou omáčku. Osolíme a opepříme.
- Palačinky vrstvíme do dortové formy a střídavě je prokládáme bešamelovou omáčkou a masovým ragú. Všechny vrstvy lehce posypeme nastrouhaným sýrem. Poslední palačinku potřeme bešamelem a zasypeme zbylým sýrem. Zapečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
Bretaňské palačinky z pohankové mouky
Ingredience:
- 70 g pohankové mouky
- 60 g hladké mouky
- 2 špetky soli
- 1 vejce
- 250 ml mléka
- 40 g másla
- olej na smažení
Na náplň:
- 4 vejce (jedno na porci)
- 200 g vepřové šunky
- 200 g ementálu
Pracovní postup:
- Do mísy prosejeme pohankovou i hladkou mouku. Do druhé mísy nalijeme mléko, přidáme vejce a sůl. Mléko s vejcem a solí rozšleháme. Tekutinu postupně zašleháváme do mouky. V kastrůlku rozpustíme máslo a přimícháme ho do těsta. Těsto necháme odležet asi 1 hodinu.
- Pánev potřeme lehce tukem a tuk rozehřejeme. Na pánvi opékáme postupně palačinky.
- Šunku a sýr nakrájíme na nudličky. Palačinky rozložíme na plech a posypeme nastrouhaným sýrem a šunkou. Okraje přeložíme a doprostřed vyklepneme vejce.
- Troubu předehřejeme na 160 °C, vložíme do ní plech s palačinkami a pozvolna palačinky zapečeme - dokud nezatuhne bílek a nerozpustí se sýr.
Palačinkové lasagne
Ingredience:
- 3 vejce
- 250 ml mléka
- 125 g hladké kukuřičné mouky
- sůl olej na pánev
Na náplň:
- 2 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 300 g mletého krůtího masa
- mletý černý pepř
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 250 g kysané smetany
- 2 vejce
- 125 g nastrouhaného parmazánu
Pracovní postup:
- Na palačinky rozšleháme vejce s mlékem, po částech přidáme mouku a vymícháme hladké těstíčko, které osolíme. Na pánvi vytřené olejem postupně usmažíme silnější palačinky.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. V hlubší pánvi rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm cibuli, pak přidáme mleté maso a orestujeme je. Ochutíme solí, pepřem a paprikou. Kysanou smetanu smícháme v misce s vejci a nastrouhaným parmazánem.
- Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Na dno dáme palačinku, na ni rozložíme část orestovaného masa a zalijeme trochou směsi z kysané smetany a sýra. Celý postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny přísady. Poslední vrstvou je palačinka, kterou potřeme zbytkem smetany se sýrem.
- Formu vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a palačinkové lasagne zapékáme asi 40 minut. Necháme mírně zchladnout a rozkrájíme na porce.