Míša dort
Ingredience:
Na korpus:
- 4 vejce
- 60 g krystalového cukru
- 80 g polohrubé mouky
- 10 g kakaa
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 2 lžíce sušeného mléka
- 1 lžíce škrobu
- 40 ml rostlinného oleje
Na náplň:
- 250 g lučiny
- 150 g měkkého tvarohu
- 100 g bílého řeckého jogurtu
- 100 g 33% smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr nebo 1/2 vanilkového lusku
- 80 g moučkového cukru
Na polevu:
- 100 g 70% čokolády
- 60 ml 30% smetany ke šlehání
Pracovní postup:
- Do mísy rozklepneme vejce, přisypeme cukr a šleháme směs do husté pěny. Přisypeme mouku, kakao, kypřicí prášek, sušené mléko, škrob a promícháme. Nakonec opatrně vmícháme olej. Troubu předehřejeme na 170 °C. Těsto nalijeme do vymazané dortové formy o průměru asi 30 cm, dáme do trouby a pečeme 40 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout.
- Mezitím si připravíme náplň. Do mísy vložíme lučinu, tvaroh, jogurt, smetanu, vanilku a přisypeme cukr. Vše krátce vyšleháme, ale pouze zvolna na stupeň 2, aby náplň nezačala řídnout.
- Korpus vyndáme z dortové formy, formu vyčistíme a dort vložíme zpět do formy. Formu položíme na tácek a povrch dortu potřeme tvarohovým krémem. Dort s krémem necháme v lednici asi 1 hodinu chladnout.
- Čokoládu nasypeme do misky a položíme nad vodní lázeň. Přilijeme smetanu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a vše nespojí.
- Čokoládovou polevu nalijeme na míša dort a rovnoměrně rozetřeme. Míša dort vložíme přes noc do lednice a druhý den krájíme nožem namočeným v horké vodě.