Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak přežít tropická vedra? Jezte potraviny, které ochlazují

Vysoké teploty představují pro náš organismus zátěž, horko nás vyčerpává a hrozí riziko dehydratace. Jste v zaměstnání a o bazénu nebo studené sprše si můžete nechat leda zdát? Zkuste se ochladit pomocí dobře zvolených potravin a nápojů, ale budete se divit, zmrzlina mezi nimi není.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Lidské tělo si za normálních okolností udržuje teplotu v rozmezí 35,8 °C až 37,3 °C. „Vzhledem k tomu, že na teplotě těla závisí všechny biochemické pochody, je vybaveno pojistkou v podobě termoregulace. Ta má schopnost udržovat pomocí ochranných mechanismů optimální tělesnou teplotu,“  říká nutriční specialistka Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

„Pro představu na kůži máme čtvrt milionu receptorů pro chlad a třiceti tisíc receptorů pro teplo. V okamžiku, kdy dojde k narušení tepelné pohody, pošlou senzory umístěné na kůži výstražný signál do mezimozku a tělo se začne bránit, vysvětluje. 

V případě přehřátí se periferní cévy rozšíří, začneme rychleji dýchat a více se potit, což vede k ochlazení organismu. „Ačkoliv spousta lidí nemá rádo, když se potí, a snaží se tomu všelijak bránit, je pocení velmi prospěšné a dokáže nás zbavit až 80 procent tepla,“  dodává Kateřina Šimková.

Přehřátí se projevuje celkovým vyčerpáním, bolestmi hlavy, nechutenstvím a závratěmi a v nejtěžších případech může přehřátí končit šokem a ztrátou vědomí. „Vysoké teploty nedělají dobře většině z nás, ale zvlášť špatně je snáší lidé s chronickým onemocněním a onemocněním štítné žlázy, kardiaci, senioři a děti. Zvláštní skupinou jsou pak i lidé s nadváhou a obezitou, protože mají ztížený odvod tepla kvůli větší izolaci způsobené tukovou tkání,“ upozorňuje Kateřina Šimková. 

Ilustrační fotografie

Nejlepší je voda s citronem

Zapomeňte na zmrzlinu a ledové nápoje, ty podle nutriční poradkyně oslabují trávení a působí adstringentně, což znamená, že stahují tělo, což může vést k zadržování tekutin v těle. Pití ledových nápojů způsobuje rychlé překrvení tkání jícnu a vede k falešnému dojmu, že jste dostatečně hydratovaní.

„Ideální teplota nápojů je od 16 do 18 °C. Vhodná je čistá voda s citrónem a mátou, čaje, 100% zeleninové a ovocné šťávy ředěné vodou, ale i minerálky,“ radí Šimková. „Zařadit do pitného režimu můžete i kokosovou vodu, která nejen skvěle osvěží a revitalizuje, ale také dodá tělu vitamíny, minerály a elektrolyty, které tělo hydratují a dodají mu energii.“

Syrová zelenina, sýry a libové maso

Základem jídelníčku by v horkých dnech měla být syrová zelenina a ovoce s vysokým obsahem vody jako meloun, okurky, ledový salát, zelené papriky, ředkvičky, rajčata, ananas, grapefruit, jahody, maliny nebo borůvky. 

Z živočišných produktů sáhněte po jogurtu, mléku, kefíru či sýrech. „Vyzkoušejte i ten ovčí či kozí, například feta, halloumi či pecorino, které tělo ochladí chladivý efekt a zároveň mají nižší obsah těžko stravitelné laktózy, než je tomu u produktů z kravského mléka,“ dodává Kateřina Šimková.

„V horku se vyhněte omáčkám a tučným jídlům, do jídelníčku zařaďte raději libová lehce stravitelná masa z králíka, krůty či křepelky, ryby, tofu, sóju a přílohy jako rýže, těstoviny, kuskus, bulgur, cizrnový hummus nebo osvěžující zeleninové saláty,“ radí odbornice, která doporučuje též mořské řasy. 

Losos s kukuřičným pyré a zeleninovým bulgurem

Obědový tip: Losos s kukuřičným pyré a bulgurem

Ingredience:

  • 150 g lososa
  • 80 g kukuřice
  • 45 g bulguru
  • 20 g mrkve
  • 15 g hrášku
  • 10 g smetany
  • 5 g jarní cibulky
  • 5 g cibule
  • 2 g řepkového oleje
  • citronová šťáva
  • pepř a sůl
  • koření na ryby
  • zeleninový vývar
  1. Lososa naporcujeme, pokapeme citronovou šťávou, ochutíme oreganem, česnekem, římským kmínem, solí a pepřem. Zakápneme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 - 30 minut. 
  2. Mezitím si připravíme přílohu. Cibulku nakrájíme najemno a zarestujeme ji na rozpáleném řepkovém oleji. Poté přidáme kukuřici a chvíli ji restujeme. Zalijeme vývarem a kukuřici podusíme. Pak rozmixujeme na pyré a zjemníme smetanou. Dochutíme solí a pepřem. 
  3. Jarní cibulku nakrájíme na kousky, mrkev na kostičky. Cibulku orestujeme na rozpáleném oleji a ke konci přidáme mrkev, kterou také zarestujeme doměkka, těsně před koncem přidáme i hrášek. Poté zeleninu smícháme s uvařeným bulgurem.
  4. Lososa podáváme s kukuřičným pyré a zeleninovým bulgurem.
Autor:
  • Nejčtenější

Být krásná jako Francouzka není těžké. Dbejte na kvalitu a přirozenost

Šílí po nich muži z celého světa. Ženy jim zase závidí ono „nepopsatelné cosi“. Francouzky jsou zkrátka v kurzu. Mají...

Nevíte, co na sebe? Čtveřice outfitů pro tu pravou jarní náladu

Neodbytná otázka: „Co si mám dneska obléct?“ přichází každodenně. Stojíme před otevřenou skříní a může třeba praskat ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Horoskop pro každé znamení na 18. týden roku 2024

Jaké budou první májové dny podle hvězd. Čeká nás láska, nebo starosti? Lvi, vaše aktivity se odvíjí podle scénáře...

Zdraví vlasů začíná v pokožce. Máme pár tipů, jak jí zlepšit kondičku

Zimní čepice jsou už hudbou minulosti a vaše vlasy si konečně užívají volnost. Tedy, mohly by… pokud jim s tím...

Černá, bílá, žlutá, modrá. Co vyzařuje barva vašeho oblečení?

Říká se, že šaty dělají člověka. Podle psychologů je zásadnější než módní střih barva outfitu. Vyrazila jste dnes do...

Nespílejte kávě a dopřejte si šálek. Chrání srdce, játra i pokožku

Jednoznačně jde o nejoblíbenější horký nápoj. Životabudič, který vykouzlí milou atmosféru, sbližuje lidi, chutná a...

Pět důvodů, proč si dopřát probiotika. Lepší pleť, imunita i trávení

V dnešní uspěchané době bychom měli klást důraz nejen na to, zda se dobře a kvalitně stravujeme, pravidelně odpočíváme...

Zázvorovo-citronová lékárna: s těmito tipy vyzrajete na všechny neduhy

Zázvor a citrusy jsou hotovým přírodním zázrakem pro naše zdraví. A pokud působí společně, můžou dokonce nahradit léky....

Udělejte z domova nádherné místo pro život. Pomůže učení feng šuej

Kde jinde byste se měli cítit více v pohodě a v bezpečí než právě doma? Uspořádejte si obydlí i život podle umění...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...