Vaječná tlačenka
Ingredience:
- 6 vajec uvařených natvrdo
- 1 červená paprika
- 1 cibule
- 200 g šunky nebo šunkového salámu
- 100 g vařené brokolice
- 250 g mraženého hrášku a kukuřice
- 250 g majonézy
- 2 lžíce octa
- 1 kostka masoxu
- 1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku
- 1 svazek nasekané pažitky
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Všechna vařená vejce oloupeme a tři nakrájíme na kostičky. Papriku zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno. Cibuli oloupeme a nasekáme. Šunku, případně šunkový salám, nakrájíme na kostičky. Brokolici rozebereme na růžičky.
- Nakrájená vejce, papriku, cibuli, šunku a brokolici dáme do mísy. Přidáme
- rozmrazený hrášek s kukuřicí, ochutíme majonézou a octem. Vše promícháme.
- Do hrnce se 300 ml horké vody dáme masox, za stálého míchání ho rozpustíme a necháme krátce zchladnout. Pak přisypeme želatinu na vaječnou tlačenku a necháme asi 5 minut stát. Tekutinu přilijeme do zeleninové směsi s majonézou, přidáme nasekanou pažitku, osolíme a opepříme. Vše znovu promícháme.
- Formu vypláchneme studenou vodou, nalijeme do ní asi polovinu směsi, poklademe celými vařenými vejci a zalijeme je zbytkem směsi. Takto připravenou tlačenku necháme v chladu nejlépe přes noc ztuhnout.
- Hotovou tlačenku vyklopíme z formy a nakrájíme na plátky.
Sekaná s vejci v listovém těstě
Ingredience.
- 1 houska z předešlého dne
- 2 lžíce mléka
- 600 mletého masa
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 60 g listového špenátu
- 250 g listového těsta
- 4 vejce uvařená natvrdo
- 1 vejce na potření
Pracovní postup:
- Housku nakrájíme na kostičky a vsypeme do misky. Zalijeme ji mlékem a necháme nasáknout. Mleté maso vložíme do mísy. Osolíme ho, opepříme a začneme míchat. Když se začne lepit, přidáme housku a hmotu hněteme, dokud není kompaktní.
- Listy špenátu spaříme vroucí vodou a necháme okapat. Listové těsto rozválíme na obdélníkový plát a do středu naneseme polovinu masové hmoty. Poklademe ji listy špenátu a oloupanými vejci a vše zakryjeme zbylou fáší.
- Delší volné okraje těsta nakrájíme rádýlkem na proužky asi 2,5 cm. Pásky potom křížem přeložíme přes náplň. Jejich konce k sobě přilepíme rozšlehaným vajíčkem.
- Celou sekanou potřeme zbylým vajíčkem a vložíme ji do trouby. Při 175 °C ji pečeme asi 60 minut.
Nakládaná vejce
Ingredience.
- 8 vajec uvařených natvrdo
- 100 ml vinného octa
- 4 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 6 kuliček zeleného pepře
- 1 lžíce cukru
- sůl
- 1 cibule
- 1 chilli paprička
- 1 červená paprika
- 1 sterilovaná okurka
- 3 stroužky česneku
- asi 4 snítky kopru
Pracovní postup:
- Vejce uvařená natvrdo oloupeme.
- Ocet smícháme s 300 ml vody, kořením, cukrem a solí a povaříme asi 5 minut. Pak necháme nálev částečně vychladnout.
- Cibuli, chilli papričku, červenou paprikou a okurku nakrájíme na kolečka, česnek na plátky. Oloupaná vejce lehce propíchneme párátkem, aby se do nich nálev rychleji dostal.
- Vejce narovnáme společně se zeleninou do sklenic, přidáme kopr a vše zalijeme nálevem.
- Sklenice uzavřeme a dáme do chladničky odležet asi na 3 dny. Pak podáváme s pečivem.
Jarní omeletky
Ingredience na 4 porce:
- 300 g kuřecích prsou
- 12 výhonků zeleného chřestu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 80 g balkánského sýra
- 8 vajec
- 2 lžíce rostlinného oleje
Pracovní postup:
- Kuřecí prsa očistíme, omyjeme a osušíme. Nakrájíme je na tenké plátky, osolíme a v pánvi s rozehřátým olejem z obou stran pomalu dozlatova opečeme. Z pánve přendáme na talíř.
- Chřest omyjeme, odkrojíme zdřevnatělé konce, vložíme do osolené vroucí vody a zhruba 3 minuty povaříme. Ihned ho zchladíme a scedíme. Sýr nahrubo nastrouháme.
- Vždy dvě vejce vyklepneme do misky. Vidličkou je rozšleháme, osolíme a opepříme. Pak je nalijeme do rozehřáté pánve s trochou oleje a asi 2 minuty smažíme. Postup opakujeme i se zbylými vajíčky a vytvoříme tak čtyři omelety.
- Do středu každé omelety naskládáme tři chřestové výhonky. Přidáme čtvrtinu plátků kuřecího masa a vše posypeme čtvrtinou nastrouhaného balkánského sýra. Omelety zavineme a rozpůlíme.