Jihočeská kulajda
Ingredience:
- hrst sušených hub
- 4 brambory
- sůl
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml polotučného mléka
- mletý kmín
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- 2 až 4 lžíce octa
- čerstvý kopr (nebo mražený) + na zdobení
- moučkový cukr na dochucení
- 250 ml 33% smetany
- 4 vejce
Pracovní postup:
Nejlepší polévkyTak se jmenuje speciál časopisu Můj svět, který vám přináší spoustu skvělých receptů. Na stáncích k dostání až do 27. března, objednat můžete i ZDE. |
- Houby zalijeme studenou vodou a necháme je nabobtnat. Brambory oloupeme, opláchneme, nakrájíme na kostičky a v osolené vodě uvaříme doměkka.
- Mezitím v kastrolu rozehřejeme máslo s olejem, zasypejeme hladkou moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem a pomocí metličky rozšleháme. Přidáme nabobtnalé houby, kmín, bobkový list a nové koření. Vaříme na mírném ohni téměř doměkka.
- Do připraveného základu slijeme vodu z brambor (cca 300 ml), přilijeme ocet a důkladně provaříme. Pak přidáme brambory a podle chuti kopr, sůl a cukr a vše krátce povaříme.
- Nakonec odstraníme bobkový list a nové koření a polévku zjemníme smetanou. Rozdělíme ji do misek a ozdobíme koprem. Podáváme s vejci uvařenými na hniličko a s pečivem.