Mřížkový koláč s jablky
Ingredience na kulatou formu:
- 300 g hladké mouky + na podsypání
- 1/2 prášku do pečiva
- 100 g moučkového cukru
- 120 g hery nebo másla + na vymazání formy
- 1 vejce
- 2 lžičky smetany na vaření
- trochu hrubé mouky na vysypání formy
- žloutek na potření
- Na náplň:
- 650 g jablek
- 8 lžic krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 20 g másla
- troška mleté skořice
- šťáva z půlky citronu
Pracovní postup:
- Z mouky, prášku do pečiva, tuku, vejce a smetany vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a vložíme asi na hodinu do chladničky.
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme. Vložíme je do hrnce, přidáme oba cukry, máslo, skořici a citronovou šťávu a necháme krátce přejít varem. Dáme stranou.
- Koláčovou formy vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- Z těsta oddělíme kousek na mřížkování a zbytek rozválíme na pomoučené pracovní desce na velikost formy. Vložíme ho do formy a rozprostřeme tak, aby dosahovalo až k hornímu okraji formy.
- Na takto připravené těsto naneseme vychladlá jablka.
- Zbylé těsto rozdělíme na více kousků, v dlaních je vytvarujeme na dlouhé „hady“ a z těch uděláme na povrchu koláče mřížku. Potřeme rozšlehaným žloutkem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut dozlatova.
Tip: Mřížky můžete připravit i tak, že zbylé těsto vyválíte a nakrájíte rádlem.