Parkem u lázeňského domu Agricola se nesla hudba, lidé tančili, děti poletovaly od stánku ke stánku, a ti největší odvážlivci si dokonce zkusili podojit umělou krávu. Letošní ročník byl ale výjimečný ještě něčím jiným.
Tradiční soutěž o nejlepší koláč vystřídala nejlepší prvorepubliková buchta. Nakonec se přihlásilo pět amatérských kuchařek, které předvedly svůj pekařský um. Od makovce plněného meruňkovým džemem přes mandlový koláč Adiny Mandlové až po klasiku v podobě tradiční prezidentské oříškové bábovky.
Aby se skutečně ukázalo, který moučník je ten nejlepší byla svolaná odborná porota. Čtyři ochutnavači měli plnou pusu práce a nelehké rozhodování. Hodnotilo se totiž úplně všechno od chuti až po vzhled. „Vybírání bylo náročné. Proto to byla soutěž,“ řekl jeden z porotců Josef Železný. Tomu přitakal i sám starosta Jáchymova a další porotce Bronislav Grulich. „Soustředili jsme se samozřejmě na chuť.“
Nakonec nám porotci prozradili i recept, jak navnadit chuťové buňky. „Dal jsem si silné ristretto a pak jsem dostal chuť na bábovku a myslím si, že jsem díky tomu hodnotil velice objektivně,“ svěřil se Železný.
Podobně na tom byl i starosta Grulich. „Mám rád klasiku. Naopak nemám rád kupované prvky, kdy se dezert posype něčím barevný. A stejně jako kolegu i mě nejvíce upoutala klasická bábovka, která byla opravdu vynikající,“ dodal.
Vítězkou soutěže o nejlepší prvorepublikovou buchtu vyhrála se svou prezidentskou bábovkou Kateřina Šišková. „Ořechy do bábovky jsem loupala čerstvé ze Slovenska. A bábovku samotnou jsem pekla dvě hodiny. Dokonce i ozdobnou růži z marcipánu jsem dělala sama,“ popsala Šišková.
Jako jedna z mála se opravdu striktně držela prvorepublikové tradice. „Bábovka je česká klasika. Jsou k vidění všude ve starých filmech. Už od začátku, kdy jsem věděla o soutěži, jsem měla jasno v tom, co upeču,“ řekla Šišková. Kateřina je ostřílená pekařka. Na Jáchymovské loučení s prázdninami peče pravidelně. Toto je její druhá výhra.
Nadace St. Joachim se letos v rámci 100. let výročí vzniku Československa držela tématu První republiky. Kromě přehlídky v kostýmech a dobových veteránů byl v kostýmu i moderátor Petr Batěk z chebského divadla. Během celé akce bylo možné potkávat elegantní dámy nebo gentlemany v klobouku. Stačilo jen smeknout.
Ořechová bábovka pana prezidentaKvásek:
Suroviny:
Postup: 1. Do vlažného mléka rozdrobte droždí a smíchejte s cukrem. Poté nechte kvásek vzejít na teplém místě, a to asi 15 minut. Mezitím si vymažte a vysypte formu na bábovku. 2. Poté ušlehejte máslo s oběma cukry a vejci do husté pěny. Vmíchejte pomerančovou kůru, ořechy, sůl a mouku. Vlijte kvásek a lžící nebo vařečkou promíchejte. Vzniklé těsto pak vlijte do připravené formy. 3. Troubu předehřejte na 180°. Do předehřáté trouby pak dejte bábovku. Po dvaceti minutách ji zakryjte alobalem, aby se vám nepřipálila. Poté pečte dalších 25 až 40 minut. Upečenou bábovku pak vyndejte z trouby a nechte vychladnout ve formě na mřížce. Pak už ji jen vyklepněte a posypte cukrem. |