Zesílené kontroly začaly podle ministerstva v polovině března, budou pokračovat do konce měsíce. Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé se do ČR nyní vozí i vejce z Nizozemí, kde se loni řešila fipronilová aféra. Obchodní řetězce podle ní tak možná prodávají zboží, které na „západě“ nechtějí.
Podle ředitele Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv Jiřího Bureše se v polských chovech i na základě veřejných dat se v Polsku spotřebovává na jednotku produkce dvojnásobek antibiotik oproti ČR. Ministerstvo uvedlo, že v ČR se spotřeba dlouhodobě snižuje - mezi lety 2010 a 2016 o 38 procent.
Neviditelné překvapení. Vejce v balení jsou různě čerstvá, ukázal test |
V loňském roce veterináři zakázali uvolnit na český trh 250 tisíc vajec z dovozu, o rok dříve 1,1 milionu vajec. V ČR se podle údajů ministerstva loni vyprodukovalo 2,3 miliardy kusů vajec. V posledních letech stavy nosnic rostou - v roce 2015 jich bylo 8,9 milionu, loni skoro 9,3 milionu. Podle Jandejska nejde o velký posun, alespoň se podle něj zastavil trend poklesu. Ročně sní v průměru každá osoba v ČR kolem 250 vajec na osobu.
Loni veterináři provedli spolu s celníky a policisty 430 kontrol tzv. na cestě, tedy přímo při dovozu. Při nich zjistili 93 závad. Z více než 7 tisíc kontrol na místě, kam dovoz směřoval, našli závadu v 212 případech.
Podle Jandejska je takový počet kontrol naprosto nedostatečný. Podle Petra Šatrána ze Státní veterinární správy je počet kontrol do budoucna k diskusi, pokud by jich ale mělo být více, musela by se lépe personálně a finančně zajistit veterinární správa.
Na skořápce každého vejce musí být kódované informace o chovu, výjimka je u podniků do 50 nosnic. První číslo na vejci označuje, o jaký typ chovu drůbeže jde, dále je na něm označení země původu a registrační číslo chovu. Pokud jde o chov v ekologickém zemědělství, je první číslo kódu 0. Pokud jde o chov ve volném výběhu, značí se 1, dvojka znamená chov v halách na podestýlce a trojka chovy v obohacených klecích.
Obchodní řetězce na českých vejcích, která se aktuálně podle Jandejska prodávají kolem tří až 3,5 koruny za kus, vydělávají kolem 1,7 až dvou korun na kus. Podle údajů Českého statistického úřadu se prodávala vejce v 11. týdnu, tedy v polovině března, v průměru za 3,78 koruny, například v Praze pak za čtyři koruny.