Žába v díře, pivní škvarky a další speciality ze zlatého moku

Orosený půllitr, nádherná zlatavá barva, nadýchaná čepice z pěny... Umíte si představit něco lahodnějšího než sklenici čerstvě natočeného piva? Kromě pití ale můžete nejpopulárnější nápoj Čechů využít i v kuchyni. A to zdaleka nejen při přípravě slaných pokrmů.
Část 1/4

Podobně jako víno, je i pivo velmi zajímavou kuchyňskou ingrediencí, která profesionálním i amatérským kuchařům a kuchařkám nabízí prostor pro uplatnění těch nejbláznivějších nápadů.

Nebojte se proto experimentovat jak s různými typy piv a pivních speciálů, tak s kombinacemi chutí. Chmelový mok, který je vedle vody a čaje nejoblíbenějším nápojem na světě, si totiž notuje nejen s klasickou vepřovou nebo klobáskami, ale překvapivě i se saláty, mořskými plody, čokoládou nebo karamelem.

O párování piva s jídly, ale také o tradiční výrobě tohoto nápoje nebo o místech, kam se za zlatavým mokem s bílou čepicí u nás vydat, se dočtete v zajímavé Knize o pivu Pavla Borowiece a Marcely Titzlové. Najdete v ní ale také rady a tipy, jak pivo využít v kuchyni.

8 zásad pro výběr správného piva do kuchyně

  1. Pivo musí být kvalitní a v dobré kondici. Vždy používejte takové pivo, kterého se sami s chutí napijete.
  2. Lepší je pivo plnější, silnější. Nikoli kvůli obsahu alkoholu, ale aby bylo chuťově výrazné a hutné.
  3. Pro vaření jsou vhodnější piva lahvovaná s vyznačenou trvanlivostí na obalu. Pokud si přivezete z výletu pivo v PET lahvi, počítejte s minimální trvanlivostí.
  4. Lahvové pivo, které použijete při vaření, by nemělo být otevřené déle než několik hodin.
  5. Pivo na vaření by mělo mít ve většině případů pokojovou teplotu.
  6. U piva v kuchyni neplatí „čím více, tím lépe.“ Je třeba dodržovat recept a nezvyšovat svévolně dávky, protože přílišná hořkost může pokrm zničit.
  7. Počítejte s tím, že zahřáté pivo pění, a používejte proto větší hrnce.
  8. V případě světlého ležáku vybírejte raději méně výrazně chmelené značky a používejte je pouze při poměrně krátké přípravě.

Zdroj: Kniha o pivu

Autor:
  • Nejčtenější

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...