Pěkně hustá bramboračka s šunkou a slaninou
Ingredience na 4 porce:
- 1 velká cibule
- 5 velkých brambor
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 stroužky česneku
- 1 vrchovatá lžíce majoránky
- 200 g šunky vcelku
- chléb k podávání (nemusí být)
Pracovní postup:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Brambory a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kostky.
- Ve větším hrnci rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm cibuli. Když začne sklovatět, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji studenou vodou a přidáme nakrájené brambory, mrkev a petržel.
- Osolíme a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a vaříme do změknutí zeleniny. Bude to trvat asi 20 minut.
- Oloupeme česnek a prolisujeme ho do polévky. Přidáme také na kostky nakrájenou šunku, rozemnutou majoránku a čerstvě mletý pepř. Ještě chvíli necháme probublávat na mírném plameni.
- Polévku rozdělíme do talířů a podáváme s čerstvým chlebem.
Tip: Ještě lepší bude bramboračka s anglickou slaninou, kterou jste opekli na pánvi a vložili ji do polévky těsně před podáváním.