Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

  0:08
Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší pravděpodobností se zasekneme na masových kuličkách či marinovaném sledi. A to je škoda.
Páj s modrým sýrem a hruškami

Páj s modrým sýrem a hruškami | foto: Vanda Lubomirský Nárožná

Nová švédská kuchařka dokazuje, že je tamní kuchyně pestrá a velmi inspirativní. Autorkou knihy je Dominika Wittenberg Gašparová, která se narodila v Košicích a kromě cestování a jazyků má od útlého dětství ráda také vaření.

Už jako holčička si hrála na pořady o vaření a svou první knížku s recepty sepsala jako čtrnáctiletá. Cesty osudu ji pak dovedly do Švédska, které si zamilovala natolik, že vystudovala švédštinu na Univerzitě Karlově, pracovala pro Skandinávský dům a švédské velvyslanectví v Praze, vzala si za muže Švéda a nakonec napsala Švédskou kuchařku.

Ta je nejen originálním způsobem, jak středoevropanům přiblížit kuchyni, která je založená na čerstvosti, kvalitě a lokálním původu surovin, ale také jak vzdát hold gastronomii, která jí přirostla k srdci.

Kromě 80 receptů na sladká i slaná jídla, polévky nebo saláty najdete v kuchařce také povídání o švédských tradicích a zvycích, o tom, kde se vzalo spojení „švédský stůl“, co je to „fika“ nebo jak se slaví letní slunovrat. Přeneste se teď daleko na sever a vyzkoušejte si některý z Dominičiných receptů. Budou vám určitě chutnat.

Lehce marinovaný candát s křenovým máslem

Ingredience na 4 porce:

Lehce marinovaný candát s křenovým máslem
  • 4 filety z candáta
  • 2 lžíce fenyklových semínek
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 6 lžic soli
  • 1 lžíce bílého pepře
  • Na křenové máslo:
  • 200 g másla
  • 2 lžíce nastrouhaného křenu
  • 1 lžíce kopru, najemno nasekaného
  • trocha strouhané citronové kůry a šťávy
  • sůl
  • Na fazolky:
  • 600 g čerstvých zelených fazolek
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 lžička soli

Pracovní postup:

  1. Filety omyjeme a osušíme. Fenyklová semínka krátce nasucho orestujeme na horké pánvi. Přidáme k nim cukr, sůl a pepř.
  2. Část směsi nasypeme do široké plastové nádoby. Na ni uložíme filety candáta kůží nahoru. Posypeme směsí i shora a uložíme na jednu hodinu do ledničky.
  3. Z filetů opatrně setřeme marinovací směs a vložíme je do vyhřáté trouby na gril kůží nahoru na 4 až 5 minut (podložíme nádobou na odkapaný tuk).
  4. V hrnci přivedeme k varu vodu s trochou soli a citronové šťávy a povaříme v ní fazolky asi 4 až 5 minut. Scedíme a na 4 až 5 minut vložíme do nádoby s ledovou vodou.
  5. Rybu ihned podáváme s křenovým máslem a blanšírovanými fazolkami.

Tip: K marinování můžete použít jakékoliv oblíbené bylinky a koření. Fantazii se meze nekladou.

Lososový nákyp s přepuštěným máslem

Ingredience na 4 porce:

Lososový nákyp s přepuštěným máslem
  • 150 g másla + na vymazání formy
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 500 g uvařených brambor varného typu B
  • 500 g plátků uzeného lososa
  • svazek nasekaného kopru
  • 4 vejce
  • 200 ml polotučného mléka
  • 50 ml 12% smetany
  • 1 lžička kaviáru
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na lžíci rozehřátého másla osmahneme dozlatova cibuli.
  2. Vychlazené brambory nakrájíme na tenké plátky. Formu na pečení vymažeme máslem.
  3. Do formy na sebe postupně vrstvíme brambory, lososa, kopr (část odložíme na ozdobení) a cibuli. Vrstvy vždy jemně osolíme a opepříme.
  4. Vejce, mléko a smetanu vyšleháme metlou. Osolíme, opepříme a směsí zalijeme obsah formy.
  5. Zapékáme přibližně 40 minut. Zbytek másla pomalu zahřejeme na mírném ohni. Průběžně odebíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Poté máslo přelijeme přes cedník s drobnými oky, abychom jej zbavili usazené bílkoviny.
  6. Přepuštěné máslo smícháme s kaviárem a polijeme jím lososový nákyp, který jsme ozdobili zbylým koprem.

Tip: Nákyp můžete doplnit vařeným zeleným hráškem, který podáváme jako přílohu.

Páj s modrým sýrem a hruškami

Ingredience na 4-8 porcí:

Páj s modrým sýrem a hruškami
  • 300 g hladké mouky + na poprášení
  • 150 g másla
  • 1 lžíce studené vody
  • Na náplň:
  • 1 hrušky, oloupané a zbavené jádřince
  • 100 g másla
  • 200 g sýra s modrou plísní, nahrubo strouhaného
  • 200 ml 12% smetany
  • 100 ml polotučného mléka
  • 3 vejce
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Mouku smícháme s máslem, přidáme vodu a vypracujeme hladké těsto.
  2. Těsto vyválíme na pomoučené desce dokulata a vtlačíme do formy na koláč. Propícháme vidličkou.
  3. Odložíme ho asi na 20 minut do lednice a poté 10 minut pečeme.
  4. Mezitím hrušky nakrájíme na kostičky a restujeme na másle, dokud nechytnou barvu. Sýr nastrouháme a metličkou vyšleháme se smetanou, mlékem a vejci.
  5. Přidáme hrušky, osolíme a opepříme.
  6. Směs přendáme na korpus a pečeme ještě asi 40 minut, dokud téměř neztuhne a okraje páje nezezlátnou.

Tip: Do náplně můžete také přidat opražené a nasekané vlašské ořechy, ty je možné použít i na ozdobu.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...