Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám nabídnou neotřelou delikátní chuť, jsou také velice zdravé.

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou | foto: Profimedia.cz

Jedlé kaštany jsou nejen energeticky velmi vydatné, ale také obsahují širokou škálu vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek. Jmenujme za všechny například vitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin E a C nebo draslík, hořčík, vápník, mangan nebo zinek.

Protože jedlé kaštany působí v organismu zásaditě, můžete je využít jako pomoc při překyselení organismu. Pomáhají také zbavit se střevních potíží, posilují funkcí srdce a cév, mozku nebo jater. Traduje se také, že zlepšují stav lidí, kteří mají dnu nebo potíže revmatického rázu.

V lidovém léčitelství se využívají nejen plody, ale také listy kaštanů. Tato rostlina je také výchozím produktem pro výrobu některých homeopatických léčiv.

Nejlepší jsou ale přece jen na talíři. A to na sladko i na slano. Kaštanová menu sice v českých domácnostech nepatří mezi stálice, ale možná se to u vás doma změní.

Kaštanovo-dýňová polévka

Ingredience na 4-6 porcí:

Kaštanovo-dýňová polévka
  • 1 cibule
  • 1/2 menší máslové dýně
  • 2 brambory
  • 1 lžíce oleje
  • 1 hrnek oloupaných pečených jedlých kaštanů
  • 800 ml vývaru (nemusí být)
  • 1 bobkový list
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 100 ml smetany na vaření
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Dýni zbavíme jadýrek a dužinu nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Ve větším hrnci rozpálíme olej a opečeme na něm cibuli, dýni a brambory. Asi po pěti minutách přidáme pečené kaštany (pár kousků si necháme na ozdobu).
  3. Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme koření, přivedeme k varu a necháme probublávat asi půl hodiny.
  4. Pak vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, vmícháme do ní smetanu a prohřejeme.
  5. Podáváme posypanou nasekanými pečenými kaštany, které jsme si dali stranou.

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou

Ingredience na 4-6 porcí:

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
  • 1 kuře
  • 4 housky
  • 300 ml mléka
  • 250 g jedlých kaštanů
  • 2 vejce
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • muškátový oříšek
  • 60 g másla
  • svazek petrželové nati (nemusí být)

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme nádivku. Kaštany vložíme do hrnce s vodou a asi 5 minut povaříme. Pak je prudce zchladíme studenou vodou a oloupeme. Nakonec je nasekáme na větší kousky a dáme stranou.
  2. Housky nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a zalijeme mlékem. Necháme chvíli stát, aby se „napily“ a potom zbylé mléko slijeme.
  3. Žloutky utřeme s povoleným máslem, přidáme rohlíky, nasekané kaštany, najemno nakrájenou petrželku, strouhaný muškátový oříšek dle chuti a sníh z bílků. Pokud je třeba, dosolíme.
  4. Kuře omyjeme, osušíme a zevnitř i zvenku osolíme. Pak ho naplníme nádivkou a vložíme do pekáče prsíčky dolů, podlijeme troškou vody a zakryjeme vrchním dílem pekáče nebo alobalem.
  5. Pečeme na 180 °C asi půl hodiny, pak kuře otočíme, znovu zakryjeme a ještě asi 20 minut pečeme zakryté.
  6. Potom víko nebo alobal sejmeme, a za občasného podlévání kuře pečeme doměkka a dozlatova.
  7. Podáváme nejlépe s vařenými šťouchanými bramborami nebo bramborovou kaší.

Ořechové sušenky s kaštanovým krémem

Ingredience:

Ořechové sušenky s kaštanovým krémem
  • 500 g polohrubé mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 300 g másla nebo Hery
  • 180 g mletých vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 100 g čokolády na vaření
  • 250 g kaštanového pyré (k dostání třeba v Country Life)
  • 100 ml smetany ke šlehání 33%

Pracovní postup:

  1. Mouku a cukr prosijeme na vál, přidáme na kousky nakrájené máslo nebo Heru a mleté ořechy. Pak doprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce. Všechny ingredience rukama zpracujeme do hladkého těsta, které zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu do chladu.
  2. Mezitím si připravíme náplň. Čokoládu nalámeme na kousky a rozpustíme ji v horké vodní lázni. Kaštanové pyré smícháme se smetanou a vmícháme k čokoládě. Když se směs spojí, necháme je vychladnout.
  3. Těsto na sušenky vyválíme na silnější plát na pomoučněném vále a vykrajujeme tvary. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme dorůžova asi 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Necháme vychladnout a pak mažeme kaštanovým krémem.

Tip: Místo vlašských ořechů můžeme do těsta použít také mleté lískové oříšky. Sušenky budou jemnější.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...