Tvarohové šátečky s marmeládou
Petra Barochová, rubrika Zdraví
Ingredience:
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 g másla, nebo hery
- 300 g hladké mouky
- rybízová marmeláda
- moučkový cukr na obalení
Pracovní postup:
- Z tvarohu, másla a mouky vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme v chladničce odpočinout alespoň hodinu.
- Poté ho vyválíme na pomoučněném vále na plát o tloušťce asi 0,5 cm. Skleničkou vykrájíme kolečka. Na každé naneseme lžičku marmelády, přehneme a dobře slepíme.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 20 minut.
- Ještě horké šátečky obalujeme v moučkovém cukru.
Šneky z majolkového těsta s mákem
Johana Křížková, rubrika Recepty
Ingredience:
- 250 ml mléka
- 42 g droždí
- 4 lžíce krupicového cukru
- 500 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 200 g majonézy
- rozšlehaný bílek na potření
Na náplň:
- 1 hrnek čerstvě mletého máku
- 3/4 hrnku mléka
- 4 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce povidel (nemusí být)
- moučkový cukr
Pracovní postup:
- Nejdříve si připravíme náplň. Mléko a mák smícháme v kastrůlku a svaříme. Ve směsi necháme rozpustit cukr a vmícháme povidla. Můžeme přidat také lžíci rumu. Necháme vychladnout.
- V hrnku smícháme trochu vlažného mléka, rozdrobené droždí a dvě lžíce cukru. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- Do mísy od robota odvážíme mouku, přidáme zbylý cukr a zbylé vlažné mléko, žloutky, majonézu a vzešlý kvásek. Vše řádně zpracujeme pomocí hnětacího háku na pružné těsto.
- Na pomoučněném vále z těsta vyválíme silnější obdélník, naneseme na něj vychladlou náplň a zarolujeme.
- Ostrým nožem krájíme šneky, klademe je s odstupy na plech vyložený pečicím papírem. Necháme je ještě asi deset minut kynout, pak potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 až 30 minut. Šneky krásně vyběhnou a zezlátnou.
- Po vyjmutí z trouby je necháme vychladnout a před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.
Bramborovo-mrkvové rösti s červenou řepou
Bára Nováková, administrátorka sociálních sítí OnaDnes.cz
Ingredience:
- 4 brambory
- 1 mrkev
- 1/2 větší řepy
- špetka soli
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1 velké vejce
- 3 lžíce polohrubé mouky
- olej na smažení
Pracovní postup:
- Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo. Mrkev a řepu také zbavíme slupky a nastrouháme pro změnu na jemném struhadle. Česnek očistíme a prolisujeme nebo utřeme.
- V misce smícháme nastrouhanou zeleninu, česnek, sůl, koření, vejce a mouku. Když je směs příliš řídká, můžeme přidat trochu mouky.
- Na rozpáleném oleji smažíme dozlatova malé placičky a ihned je odkládáme na talíř vyložený papírovými kuchyňskými utěrkami, které odsají přebytečnou mastnotu.
- Před podáváním podélně napíchneme na špejli.
Tyto a další dobroty můžete už zítra - v sobotu 30. září - ochutnat na stánku Nadace Terezy Maxové dětem na Jarmarku OnaDnes.cz, který se koná tentokrát v Křižíkových pavilonech na Výstavišti v pražských Holešovicích od 9 do 17 hodin. Více o akci si můžete přečíst zde. |