Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

  0:03
Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je víno skvělé zejména jako nápoj, zkuste ho zakomponovat také do jídla, které připravujete. Budete mile překvapeni a možná přijdete vaření se skleničkou v ruce na chuť.

Losos se špenátem a vinnou pěnou | foto: Profimedia.cz

Jelení hřbet na červeném víně

Ingredience na 4-6 porcí:

Jelení hřbet na červeném víně
  • 2 mrkve
  • 1 větší petržel
  • 1/2 celeru
  • 1 cibule
  • 100 g slaniny
  • 750 g jeleního hřbetu
  • 2 lžíce oleje
  • 4 kuličky černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 2 snítky tymiánu
  • 200 ml červeného vína
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • houskové knedlíky nebo bramborové rösti k podávání

Pracovní postup:

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno, slaninu nakrájíme na kostičky. Maso odblaníme a osolíme.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a ze všech stran na něm opečeme připravené maso. Vyjmeme ho, do výpeku přisypeme slaninu, chvíli ji opékáme a pak přidáme cibuli, kterou necháme zesklovatět. Nakonec přidáme ještě zeleninu, orestujeme ji dozlatova a vmícháme koření.
  3. Maso vložíme do pekáče, zasypeme orestovanou zeleninou i s výpekem, podlijeme trochou vody a dusíme asi hodinu v troubě.
  4. Pak odklopíme, přilijeme víno a za občasného přelévání pečeme doměkka. Pokud je třeba, přidáme vodu. Zeleninu průběžně odmícháme ode dna, aby dostala pěknou barvičku. Pozor, nesmí se ale připálit.
  5. Hotové maso vyjmeme a nakrájíme. Vylovíme kuličky koření, bobkové listy a stonky tymiánu. Podáváme s houskovými knedlíky nebo bramborovými rösti.

Tip: Šťávu můžeme ještě zaprášit moukou, prošlehat a chvíli povařit, aby zhoustla.

Smetanové kuře s olivami a bílým vínem

Ingredience na 4 porce:

Smetanové kuře s olivami a bílým vínem
  • 1 cibule
  • 1 bílá paprika
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 kuřecí prsní řízky
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 g nakládaných zelených oliv bez pecek
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 150 ml zakysané smetany
  • zámecké brambůrky k podávání
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na nudličky. Papriku omyjeme, zbavíme jádřince a semínek a nakrájíme na příčné proužky.
  2. Kuřecí maso očistíme, nakrájíme na nudličky a v misce promícháme se solí, pepřem a kurkumou.
  3. Na oleji zpěníme cibuli, pak přidáme ochucené maso a krátce orestujeme. Přidáme nakrájenou papriku, promícháme, zalijeme vínem a dusíme asi 5 minut.
  4. Pak odklopíme, přidáme olivy a zakysanou smetanu a za občasného promíchání necháme na mírném plameni probublávat.
  5. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, vmícháme uvařené zámecké brambůrky a podáváme. Ozdobíme lístky petrželky.

Tip: Místo brambůrek můžete jako přílohu zvolit čerstvé těstoviny, třeba pappardelle.

Losos se špenátem a vinnou pěnou

Ingredience na 4 porce:

Losos se špenátem a vinnou pěnou
  • 400 g listového špenátu (nebo mražený)
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 4 porce lososa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • Na vinnou pěnu:
  • 3 žloutky
  • 150 ml bílého suchého vína
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • vařené či pečené brambory k podávání

Pracovní postup:

  1. Špenátové listy propláchneme, nasekáme na menší kousky a odkrojíme tužší části stonků. Česnek oloupeme a nasekáme najemno.
  2. Do kastrolu nalijeme lžičku olivového oleje, zpěníme na něm česnek a přisypeme nasekaný špenát. Promícháme, přiklopíme pokličkou a dusíme asi tři minuty. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a necháme stranou.
  3. Suroviny na vinnou pěnu dáme do misky, prošleháme a umístíme na horkou vodní lázeň. Šleháme tak dlouho, až krásně zhoustne.
  4. Filety z lososa potřeme olejem, osolíme, opepříme a na grilovací pánvi krátce opečeme z obou stran dorůžova.
  5. Na každém talíři vytvoříme hnízdo ze špenátu, na něj položíme lososa a přelijeme čerstvě připravenou vinnou pěnou.
  6. Podáváme s vařenými nebo pečenými bramborami a sklenkou vychlazeného bílého vína.
Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...