Chalupářská houbová polévka
Ingredience na 4 porce:
- 300 g čerstvých hub
- 1 větší pórek
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 l masového nebo zeleninového vývaru
- čerstvý tymián
- 150 ml smetany na vaření
- 1 lžíce másla
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno.
- Na olivovém oleji restujeme nasekanou cibuli a pórek, asi po třech minutách přidáme česnek a ještě chvíli opékáme. Pak přisypeme dvě třetiny nakrájených hub a za občasného míchání lehce orestujeme.
- Přilijeme vývar, přivedeme k varu, dochutíme solí a tymiánem a na mírném plameni vaříme asi 25 minut.
- Mezitím na másle orestujeme zbylé nakrájené houby a dáme je stranou.
- Hotovou polévku dosolíme a ochutíme čerstvě mletým pepřem, rozmixujeme a vmícháme smetanu. Prohřejeme a podáváme posypanou orestovanými houbami a několika lístky tymiánu.
Tip: Pokud nemáte čerstvé houby, můžete sušené dopředu namočit do teplé vody a přidat je na stejném místě receptu i s vodou, ve které se namáčely. Polévku také můžete servírovat s kostičkami opečeného tvrdšího chleba.
Krémové houbové rizoto
Ingredience na 4 porce:
- 1 velká cibule
- 1,5 hrnku čerstvých hub
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1,5 hrnku rýže na rizoto
- 1 litr masového nebo zeleninového vývaru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce másla
- strouhaný parmazán na posypání
- čerstvá petrželka
Pracovní postup:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Houby očistíme a nakrájíme na kousky.
- Do kastrolu nebo hluboké pánve nalijeme olej, rozpálíme ho a vsypeme nakrájenou cibuli. Za stálého míchání ji opečeme dosklovata. Pak přidáme nakrájené houby, zasypeme mletým kmínem a restujeme asi tři minuty.
- Potom přidáme rýži, promícháme a asi po minutě zalijeme několika naběračkami horkého vývaru. Osolíme. Promícháme, snížíme plamen a necháme probublávat. Rýže by měla být stále trochu potopená.
- Průběžně přidáváme po naběračkách horký vývar a promícháváme ode dna. Když je rýže měkká (bude to trvat 20-25 minut), vmícháme máslo a trochu čerstvě mletého pepře. Dochutíme solí.
- Podáváme posypané nasekanou petrželkou a strouhaným parmazánem.
Tip: Do rizota můžete také přidat suché bílé víno. Udělejte to ještě předtím, než do kastrolu přidáte vývar. Promíchejte a nechte trochu odpařit. Pak pokračujte podle receptu.
Lasagne s rajčaty a houbami
Ingredience na 4 porce:
- 12 plátků lasagní
- 1 cibule
- 200 g čerstvých hub
- 4 velká masitá rajčata
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 150 g strouhaného sýra
- Na bešamel:
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 300-400 ml mléka
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Plátky lasagní si můžeme předvařit v osolené vodě, ale není to nutné.
- Cibuli oloupáme a nasekáme najemno. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Rajčata omyjeme nakrájíme na plátky.
- Na olivovém oleji orestujeme cibuli dosklovata, přidáme houby, osolíme, opepříme a dusíme asi pět minut. Dáme stranou.
- Připravíme si bešamel. V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme mouku na mírném plameni a vymícháme světlou jíšku. Zalijeme ji 300 ml studeného mléka a průběžně prošleháváme, aby se neudělaly hrudky. Ochutíme mletým muškátovým oříškem, solí a čerstvě mletým pepřem a za stálého míchání vaříme, až vznikne hustší bešamel.
- Zapékací misku vymažeme olivovým olejem, poklademe plátky lasagní, na ně nalijeme trochu bešamelu, poklademe plátky rajčat a houbovou směsí a tímto způsobem vrstvíme. Nakonec bychom měli mít plátky lasagní, které přelijeme zbylým bešamelem a posypeme strouhaným sýrem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut dozlatova.
Tip: Do houbové směsi můžete přidat také nasekanou slaninu nebo mleté maso.