Z její nové kuchařky Vtipné kaše, kde najdete kromě receptů také spoustu zajímavého povídání o ingrediencích, chutích a možnostech přípravy těch nejroztodivnějších kašiček, jsme pro vás vybrali dva slané a jeden sladký vzorek.
Sama autorka přiznává, že k její lásce ke kaším vedla dlouhá a trnitá cesta přes čokoládové sušenky, bagety ze stánku nebo párky v rohlíku.
Do dvaceti let prý nevařila a její tělo jí dávalo spoustu signálů, že by měla se svou životosprávou něco dělat.
Teprve vážnější zdravotní potíže ji však přiměly k větším změnám. Dnes Věře Strnadové kouzlení v kuchyni přináší nejen fyzickou a duševní rovnováhu a nové zdravější chutě, ale také odhodlání inspirovat ostatní. Tak dobrou chuť!
Jáhlová kaše s máslovou dýní a pestem
Ingredience na 3 porce:
- 500 ml vývaru nebo vody
- 80 g jáhel
- 360 g neloupané máslové dýně
- 4 špetky hořčičného semínka
- extra panenský olej (olivový, řepkový nebo slunečnicový)
- Na pesto:
- několik snítek petrželky
- několik koleček pórku
- hrst vlašských ořechů
- extra panenský olivový olej
- sůl
- sýr parmazánového typu
- 2 stroužky česneku
Pracovní postup:
- Jáhly vsypeme do hrnku a spaříme je horkou vodou. Poté vodu slijeme a ještě jednou opakujeme. Zbavíme se tím případné hořkosti. Propláchnuté jáhly vložíme do rendlíku, zalijeme je 500 ml vody nebo vývaru a přidáme hořčičná semínka.
- Dýni očistíme a nakrájíme na kostičky. Přidáme ji k jáhlám, přivedeme k varu, stáhneme na mírný plamen a vaříme asi 20 minut. Obsah už bude rozvařený, ale v rendlíku bude stále patrná tekutina.
- Mezitím v mixéru smícháme všechny suroviny na pesto a umixujeme.
- Hotovou jáhlovou kaši můžeme podávat buď nerozmixovanou, anebo vezmeme ponorný mixér a trošku ji v rendlíku rozmixujeme. Podáváme s pestem posypanou sýrem parmazánového typu.
Rýžová kaše kokosová s čokoládou
Ingredience na 2 porce:
- 500 ml kokosového mléka
- 120 g rýže pomleté nahrubo (nebo rýžových vloček)
- rozvar z datlí dle chuti
- 2 lžičky kešu krému
- 40 g 70% čokolády (polovina do kaše a polovina na kaši)
- špetka soli
- případně sušené chilli vločky a trocha javorového sirupu
- Na kešu krém:
- 20 g kešu ořechů
- špetka soli
- Na rozvar z datlí:
- 10 velkých sušených datlí
- 1 bio citron (není nutno)
Pracovní postup:
- Nejdříve si připravíme kešu krém. Ořechy krátce nasucho orestujeme na pánvi se silným dnem. Jakmile se rozvoní a začnou chytat tmavý tón, přendáme je na talíř a necháme vychladnout. Pak je se špetkou soli rozmixujeme. Mixér se bude zahřívat, tak je třeba ho zastavovat a stírat krém ze stěn. Čím déle mixujeme, tím krémovější je konzistence. Můžeme si také krém připravit ve větším množství do zásoby, přendat ho do skleničky a uchovávat v lednici.
- Pak se pustíme do rozvaru z datlí. Dáme je do rendlíku a zalijeme vodou tak, aby hladina sahala asi centimetr nad datle. Podle chuti přidáme nastrouhanou kůru z citronu. Přivedeme k varu a necháme pomalu vařit asi 10 minut. V rendlíčku bude ještě asi polovina tekutiny. Necháme zchladnout a rozmixujeme.
- Když máme suroviny připravené, můžeme připravit kaši. Do rendlíku dáme kokosové mléko, sůl a nahrubo pomletou rýži nebo rýžové vločky. Za občasného míchání přivedeme k varu, stáhneme plamen a za častého míchání vaříme do zhoustnutí.
- Do hotové kaše zamícháme polovinu rozlámané čokolády. Navrch přidáme rozvar z datlí, lžičku kešu krému a také, chcete-li, chilli vločky a javorový sirup.
Tip: Rýže má chladivý účinek a sladkou chuť. Hodí se do teplého počasí, což kokosové mléko také. Protiváhu tvoří zahřívací čokoláda a chilli.
Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Ingredience na 2 porce:
- 100 ml kvalitního bílého vína
- 80 g bulguru
- 40 g teffu (zdravé bezlepkové pseudoobiloviny původem z Afriky)
- 140 g lilku
- 100 g rajčat
- panenský olivový olej
- 2 lžičky čerstvého nebo 1 lžička sušeného oregana či tymiánu
- špetka tmavého třtinového cukru
- sůl
- čerstvá petrželová nať nebo pažitka
- piniová semínka (nemusejí být)
Pracovní postup:
- Lilek omyjeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi se silným dnem rozehřejeme olej a krátce na něm lilek orestujeme. Přidáme omytá a nakrájená rajčata a ještě 2 minuty restujeme.
- Pak přidáme víno a necháme jej asi minutu odpařit. Bulgur a teff propláchneme vodou a přidáme do pánve.
- Přisypeme oregano nebo tymián, špetku cukru a 200 ml vody. Osolíme a přivedeme k varu. Stáhneme plamen a vaříme až do chvíle, kdy se tekutina odpaří. Trvá to 5 až 10 minut.
- Hotovou kaši ozdobíme čerstvou petrželkou nebo pažitkou, případně piniovými semínky.
Tip: Skvělá letní kombinace, kterou lehce zvládnete připravit i na cestách v kempu.