Nenápadný půvab macaté jarní krasavice kedlubny

  0:48
Možná se vám dosud zdála tak trochu nudná jako ta pověstná panenka, co sedává v koutě. Nenechte se mýlit. Co tak bledou a zakřiknutou kedlubnu „vyzvat k tanci“? Pravděpodobně zjistíte, že se pod nenápadnou slupkou skrývá hotová sexbomba.

Kedlubna se sýrovým salátem a ředkvičkami | foto: Profimedia.cz

Mladá kedlubna je samozřejmě skvělá jen tak k chroupání nebo do salátů, ale neprávem je opomíjená v teplé kuchyni. A to navzdory tomu, že naše babičky se bez ní (nejen) na jaře sotva obešly.

Zapomeňte ovšem na trošku okoukanou kedlubnovou polévku, kedlubnové zelí (ač je to velká dobrota) nebo poněkud mdlé vepřové na kedlubnách, kterých jste si jako děti jistě užili dost.

I naše stará známá se umí obléci do moderního outfitu. Zkusili jste zabalit ji třeba do listového těsta nebo nabídnout jako předkrm? A ti, kdo nesmějí lepek, určitě uvítají i zajímavou variaci na klasické italské lasagne.

Štrúdl s kedlubnou a brokolicí

Ingredience:

Štrúdl s kedlubnou a brokolicí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1-2 kedlubny
  • 1/2 brokolice
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • sůl a pepř
  • 1 balení listového těsta
  • strouhanka na podsypání
  • 1 vejce na potření

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kedlubnu očistíme, oloupeme a nakrájíme na špalíčky. Brokolici zbavíme zavadlých kousků a nakrájíme na kousky.
  2. Na pánvi rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli dosklovata. Zasypeme kurkumou a římským kmínem a necháme koření rozvonět. Pak přidáme nakrájenou kedlubnu a brokolici a chvíli za občasného promíchání opékáme. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout.
  3. Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou rozválíme na plát. Každý posypeme trochou strouhanky (ta pojme přebytečnou vlhkost ze zeleniny) a poklademe kedlubnovo-brokolicovou směsí asi do dvou třetin. Štrúdly zatočíme, na koncích založíme, těsto opatrně přimáčkneme, aby se nerozbalovalo (můžeme ho na spojích potřít vejcem), a propícháme na několika místech vidličkou.
  4. Oba štrúdly přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 až 40 minut dozlatova. Podáváme ještě teplý, ale skvělý je i studený jen tak k vínu nebo pivu.

Tip: Do náplně můžete vmíchat nakrájený nebo nahrubo nastrouhaný sýr nebo k cibulce přidat při smažení ještě kostičky slaniny.

Kedlubna se sýrovým salátem a ředkvičkami

Ingredience na 4 porce:

Kedlubna se sýrovým salátem a ředkvičkami
  • 2 kedlubny
  • 200 g goudy
  • 100 g sýra typu eidam
  • 2 jarní cibulky
  • 100 g majonézy
  • sůl a čerstvě mletý barevný pepř
  • 1 svazek ředkviček

Pracovní postup:

  1. Kedlubny očistíme, zbavíme natě a oloupeme. Nakrájíme je na silnější plátky a povaříme v osolené vodě asi 5 minut. Necháme okapat na cedníku.
  2. Sýr a jarní cibulku nakrájíme, smícháme v misce s majonézou, dochutíme solí a barevným pepřem.
  3. Ředkvičky omyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Na talíře servírujeme nejdříve plátky kedlubny, poklademe je salátem a ředkvičkami, dochutíme pepřem a můžeme navrch ozdobit čerstvými bylinkami.

Tip: Místo majonézy můžete použít zakysanou smetanu, do které přidáte lžíci plnotučné hořčice, balzamikový krém, sůl a pepř. Nebo ji použijte s majonézou v poměru 1:1.

Bezlepkové kedlubnové lasagne

Ingredience:

Kedlubnové lasagne
  • 4 kedlubny
  • 1 velká cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velká mrkev
  • 2 lžíce oleje
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 lžička italské směsi koření (tymián, rozmarýn, bazalka, oregano)
  • 2 plechovky (800 g) krájených rajčat
  • 200 ml smetany na vaření
  • 200 ml ricotty
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

  1. Kedlubny očistíme, oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky. Cibuli a česnek oloupeme a spolu s řapíkatým celerem nasekáme najemno. Mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo.
  2. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme řapíkatý celer a nakonec česnek (nesmí se připalovat, aby nezhořknul). Promícháme a přidáme nastrouhanou mrkev. Necháme lehce změknout, vmícháme mleté maso a koření. Dochutíme solí a pepřem. Orestujeme, zakryjeme pokličkou a dusíme asi 10 minut.
  3. Potom přidáme krájená rajčata, promícháme a necháme ještě asi 20 minut dusit.
  4. Mezitím si v misce prošleháme smetanu, ricottu, mléko, vejce, muškátový oříšek, sůl a pepř.
  5. Pekáč na lasagne vymažeme olejem a poklademe vrstvou kedlubny. Potřeme smetanovou směsí, na ni naneseme část masové směsi a pak zase kedlubnu. Střídáme, dokud nám nedojdou suroviny. Zcela nahoře musí být plátky kedlubny potřené smetanovou směsí.
  6. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 45 minut dozlatova.

Tip: Povrch lasagní můžete ke konci pečení posypat strouhaným parmazánem. Na začátku dušení zkuste maso přelít trochou červeného vína, směs tak získá ještě zajímavější chuť.

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...