Hamburger s karamelizovanou cibulí
Ingredience na 4 porce:
- 600 g mletého hovězího masa
- sůl a čerstvě mletý pepř
- římský kmín
- 4 bulky na hamburger
- 4 lžíce tatarské omáčky nebo majonézy
- nakládané okurky
- salátové listy
- Na karamelizovanou cibuli:
- 400 g cibule
- rostlinný olej
- 4 lžíce cukru
- balzamikový krém
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Nejdříve si připravíme karamelizovanou cibuli. Oloupeme ji a nakrájíme na kolečka. Na rozpáleném oleji ji chvíli restujeme, pak přidáme cukr a za stálého míchání necháme lehce karamelizovat.
- Asi po pěti minutách přilijeme několik lžic balzamikového krému, dochutíme a necháme na mírném plameni probublávat ještě alespoň 15 minut. Ještě horkou cibuli plníme do čistých uzavíratelných sklenic, v ledničce vydrží do příštího grilování.
- Mleté maso v míse rukama dobře propracujeme, vmícháme sůl, pepř a lžičku římského kmínu. Pak rozdělíme na čtyři stejně velké kuličky a lehce je zploštíme. Dobře se budou na grilu opékat ve speciálním držáku na hamburgery, ale jde to i bez něj.
- Na rozpáleném grilu opékáme burgery asi čtyři minuty z každé strany. Ke konci přidáme na rošt rozkrojené bulky, řezem dolů.
- Spodní část opečené bulky potřeme tatarskou omáčkou nebo majonézou, poklademe listovým salátem, burgery a bohatě obložíme karamelizovanou cibulí. Podáváme s nakládanými okurkami.
Tip: Na talířky můžete hostům přidat také další přísady, aby si každý mohl vytvořit svůj hamburger originál – třeba kečup, hořčici, plátky rajčat, plátky okurek aj. Je-li větší hlad, podávejte k hamburgerům i hranolky.
Když hamburger, tak z masa. Neskutečná dobrota podle Pohlreicha:
Barevné kuřecí špízy
Ingredience pro 4 osoby:
- 2-3 kuřecí prsa
- 2-3 menší brambory
- 3-4 menší cibule
- 2 červené papriky
- několik snítek tymiánu
- grilovací koření nebo směs vašeho oblíbeného koření
- sůl a pepř
- slunečnicový olej
- cherry rajčata k doplnění
- čerstvý chléb k podávání
Pracovní postup:
- Maso nakrájíme na menší kostky o přibližně stejné velikosti. Brambory omyjeme, ale neloupeme, a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Papriku omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kousky.
- V míse smícháme maso a brambory s rozmarýnem, kořením, solí, pepřem a olejem. Zakryjeme a necháme asi hodinu odležet.
- Na kovové jehly nebo navlhčené špejle napichujeme střídavě maso, cibuli, papriky a brambory.
- Rozpálíme gril a špízy na něm opékáme ze všech stran.Ke konci dáme na gril opéct také rozkrojená rajčata. Podáváme s čerstvým chlebem.
Tip: Na jehly můžete napíchnout také kostičky slaniny, kolečka klobásy nebo třeba žampiony. Kuřecí maso zkuste nahradit vepřovým, ale to bude na grilu potřebovat trochu více času.
Hodně ostrá žebra
Ingredience pro 4 osoby:
- 1 kg vepřových žeber
- čerstvý chléb k podávání
Na marinádu:
- 3 stroužky česneku
- 2-3 chilli papričky
- 2 lžíce vinného octa
- 3 lžíce worcestrové omáčky
- 4 lžíce rajského protlaku
- šťáva z 1 citronu
- 4 lžíce javorového sirupu
- sůl a pepř
Pracovní postup:
- Žebra omyjeme a překrájíme je na porce.
- Česnek oloupeme a prolisujeme. Chilli papričky nasekáme najemno. V míse je spolu s česnekem smícháme s ostatními ingrediencemi na marinádu. Tou přelijeme připravená žebra ze všech stran, zakryjeme a necháme do druhého dne odležet.
- Žebra vložíme do zapékací mísy, zalijeme vodou asi do dvou centimetrů a pečeme 100 až 120 minut.
- Předpečená žebra potřeme bohatě marinádou a grilujeme dozlatova. Podáváme s čerstvým chlebem.
Tip: Pro ještě pikantnější chuť můžete do marinády přidat strouhaný zázvor. Zajímavou chuť jí dodá také černé pivo nebo sójová omáčka, v tom případě je zkuste také posypat sezamovými semínky.