Co jedí na Vánoce ve světě? Ve Švédsku šunku, na Islandu papuchalky

  0:09
Bramborový salát, smažený kapr a řízky, rybí polévka, houbový kuba a cukroví. Tak vypadají typická česká vánoční jídla. Zajímá vás, co si tou dobou servírují na talíře v jiných zemích? V Litvě na stole nechybí prasečí hlava s rozemletým ječmenem, ve Venezuele se jídlo balí do banánových listů a v Itálii má vánoční hostina více jak tři chody.
Štědrovečerí večeře je slavnostní příležitostí v mnoha zemích světa.

Štědrovečerí večeře je slavnostní příležitostí v mnoha zemích světa. | foto: Profimedia.cz

Švédský vánoční stůl

Z julbordu si většina hostů nabere trochu od každého jídla.

V této skandinávské zemi milují stoly naplněné jídlem mnoha druhů, tomu vánočnímu se říká julbord. „Najdete na něm všechno možné: marinovaného lososa, nakládané sledě, paštiky, tlačenky, minipárečky a domácí klobásy, masové kuličky, salát z červené řepy, bramborový salát. Chybět nesmí ani pečená vánoční šunka a Janssonovo pokušení, což jsou brambory zapečené s ančovičkami. Jako dezert se podává rýžová kaše se šlehačkou a zavařeným ovocem. Jeden talíř kaše se nechává za dveřmi pro domácího skřítka. A do jednoho talíře se při přípravě hodí mandle - kdo ji najde, bude se podle lidové pověry následující rok vdávat nebo ženit,“ popisuje švédské tradice Dominika Wittenberg Gašparová ze Skandinávského domu v Praze.

Venezuelané pečou maso v banánových listech

Venezuelské huellacas

Téměř všude jsou Vánoce časem, kdy se setkává celá rodina, a Venezuela není výjimkou. Štědrovečerní jídlo huellacas v této jihoamerické zemi se skládá z několika ingrediencí. Smíchají se různé druhy masa, papriky, olivy, kapary, rozinky a koření, vše se obalí do kukuřičného těsta a poté zabalí do banánového listu, ve kterém se jídlo nakonec uvaří. Mimo to si tu lidé dopřávají například šunkový chléb, kuřecí salát a jako dezert dobroty z papáji.

Italská hostina sedmi ryb

Italská láska k jídlu se nezapře ani během Vánoc, kdy si ve většině rodin chystají hostinu o více než třech chodech.

Rybářské špagety "alla pescatora" z toho, co dalo moře

„Každé jídlo hostiny sedmi ryb, jak pojmenovali Italové své štědrovečerní jídlo, obsahuje mořské plody. V předkrmu se mohou objevit kousky uzeného lososa, salát s krevetami nebo z chobotnice. Dalším pokrmem mohou být zase špagety s mořskými plody či černé rizoto se sépiemi. Hlavním jídlem jsou většinou pečené nebo grilované ryby,“ říká Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee. Ke všem jídlům se podává i několik příloh. Často pečené brambory nebo zelenina.

Francouzské vánoční polínko

Kaštanové poleno

Sváteční tabule ve Francii je celkově rozmanitá. Ve velkých městech je jiná než na venkově. Tradičním francouzským jídlem je takzvané le reveillon, které se podává o půlnoci. Skládá se z pečené šunky, klobás, ústřic, salátu, ovoce, sladkostí a vína. Dalším tradičním pokrmem je také foie gras, paštika z husích nebo kachních jater.

Na stole by neměla chybět čokoládová roláda vypadající jako polínko. Francouzi připravují i spoustu sladkých sušenek. Venkov se od větších měst liší, na Vánoce připravují například pečeného krocana s kaštanovou nádivkou nebo lanýžovou pastou.

Islandské masové hody

Na Islandu si dopřávají rybu jenom 23. prosince na svatého Thorláka, kdy pojídají nepříliš voňavého fermentovaného rejnoka s vařenými bramborami a jehněčím sádlem.

Perníčky jsou oblíbeným skandinávským cukrovím

„Na štědrovečerním stole bývá uzené jehněčí, solená vepřová žebra a různé druhy drůbeže a pernaté zvěře - například guláš z bělokura nebo uzený papuchalk,“ vyjmenovává pro nás neobvyklé menu Dominika Wittenberg Gašparová ze Skandinávského domu. Podobně jako zbytek Seveřanů si Islanďané neodpustí sladkou rýžovou kaši a cukroví, nejoblíbenější jsou u nich perníčky.

Litevskou specialitou je vařený hrách s fazolemi a klobásou

Jakmile se v Litvě začne stmívat, všichni nedočkavě vyhlížejí první hvězdu. Až se objeví, usedají ke stolu a mohou začít hodovat. Kūčios, jak se hostině v litevštině říká, má celkem dvanáct chodů. Mezi nimi jsou například pokrmy z máku (třeba makové mléko), nakládaná zelenina a několik druhů ryb – kapr, štika nebo sleď.

Na stole má své místo prasečí hlava vařená s rozemletým ječmenem, které místní říkají koca nebo kikas. Specialitou je vařený hrách s fazolemi a nakrájenou klobásou. Kolečka klobásy symbolizují slunce v příštím roce. Stejně jako v České republice se ani v Litvě nevyhýbají sladkému. Pečou zázvorové sušenky a kupují mandarinky nebo pomeranče.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...