Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Muž nade vše miluje ostré papričky, jí je s rohlíkem i jogurtem

  15:02
Na mistrovství republiky v pojídání ostrých papriček získal bronzovou medaili a potom skončil na kapačkách. Na jejich blahodárné účinky ale nedá dopustit. Od té doby, kdy se dal do jejich pojídání, František Weiss ze Sokolova neví, co je to rýma nebo angína.

Sokolovský milovník ostrého jídla František Weiss přivezl z republikového Chillibraní, které se uskutečnilo v Brně, bronzovou medaili. Jedná se o největší soutěž tohoto typu v Evropě.

Než se projedl, respektive protrpěl k celkově třetímu místu mezi padesáti odvážlivci, musel absolvovat patnáct kol. V těch soutěžící postupně ochutnávali stále ostřejší jídla. Nakonec si dali to nejpálivější, co se dá ještě sníst.

Ostrá jídla má František Weiss už dlouho rád. Poprvé si na pálivých papričkách pochutnal někdy v osmnácti letech.

„Ochutnal jsem tehdy někde na dovolené naloženou feferonku. Tak mi to zachutnalo, že jsem snědl celou sklenici. Bylo to výborné, jen ráno jsem měl problémy na záchodě. Pak jsem si dal občas něco ostrého,“ vzpomíná Weiss.

Scovilleho stupnice

  • Měří pálivost paprik a chilli papriček.
  • Počet Scovilleho jednotek pálivosti (SHU) odpovídá přítomnému množství kapsaicinu.
  • Základem pro měření je roztok z paprik, cukru a vody, který se následně ředí vodou a zkouší tak dlouho, než zmizí pálivost.
  • Hodnota SHU udává, kolikrát musí být roztok naředěn, než je kapsaicin nedetekovatelný.
  • Slabinou této metody je nepřesnost způsobená lidmi – ochutnávači.

Do pálivého se ale systematicky pustil zhruba před třemi roky. „Dokonce mi manželka řekla, že už jsem magor, že jím to, co jiní už nemůžou,“ směje se.

Později našel na internetu informace o brněnském Chillibraní a soutěži. Nemohl si ji nechat ujít. V loňském roce poprvé vyrazil na podobnou akci, která je mimochodem největší v Evropě.

„Chtěl jsem vědět, jestli jsem opravdu takový magor, jak říká žena. Mým cílem bylo dostat se alespoň mezi prvních dvacet soutěžících. Nakonec jsem skončil čtvrtý,“ líčí své soutěžní začátky.

V letošním roce se přihlásil znovu, jeho cílem ale bylo přijet s medailí, ziskem bronzu si své přání splnil. „V prvním kole jsme začínali omáčkou s hodnotou 15 tisíc Scovilleho jednotek (SHU). Ta byla patnáctkrát pálivější než Tabasco,“ říká František Weiss.

Postupně pak soutěžící ochutnávali stále pálivější a ostřejší papričky. Řada přišla i na tu nejostřejší – Carolina Reaper. Soutěž nakonec skončila pěti koly navíc, kdy účastníci pojídali extrakt o síle devíti milionů SHU.

„To je asi to nejostřejší, co se dá pozřít. V podstatě se jedná o biologický odpad. V těchto fázích to už nebylo ani tak o psychice a zvládnutí bolesti z pálivého jídla, ale o tom, co vydrží váš žaludek. Když to nezvládne žaludek a papričky vyhodí, končíte v soutěži,“ popisuje Weiss okolnosti Chillibraní.

Extrakt sám o sobě nemá chuť, je jen ostrý, navíc má konzistenci vazelíny. „Ve třináctém kole jsem měl paralyzované nohy, brněly mně ruce a párkrát jsem se přistihl, že nejsem při vědomí. Slyšel jsem, jak nám fandí asi šest tisíc lidí, ale to je tak všechno,“ vzpomíná Weiss na závěr soutěže.

Nakonec skončil spolu s ostatními ve zdravotnickém stanu. Skryti zrakům fanoušků do sebe nalévali mléko a jedli jogurty. Mléčné výrobky totiž neutralizují kapsaicin pálivých papriček. Sám František Weiss skončil ve stanu na dvě hodiny na kapačkách.

Podle Františka Weisse není pojídání pálivých papriček pro člověka nebezpečné. Vyhnout by se mu ale měli lidé, kteří mají problémy se žaludkem. Nemá ani pocit, že by ho pálivá jídla připravila o možnost pochutnat si třeba na sladkém.

„Buchta v neděli po obědě? Není problém. Pálivá jídla mi tak vydesinfikovala chuťové buňky, že mám daleko lepší chuť než lidé, kteří papričky nejedí,“ tvrdí Weiss.

Pálivá jídla podle něj mají dobrý vliv na krevní oběh, spalování tuků případně působí jako prevence rakoviny. „Od té doby, co jím pálivá jídla, nevím, co je rýma nebo angína. Kapsaicin z papriček to spálí,“ tvrdí Weiss. Navíc pálivé člověka dokáže povzbudit, doslova nakopnout.

Pozor na špičku jazyka, je hodně citlivá

I proto pálivá jídla všem doporučuje. Pro začátečníky má ale radu: „Poradil bych na začátek jíst papričky Jalapeno. Ty mají do 50 tisíc jednotek SHU. Nesmělo by ho ale pálit Tabasco. V takovém případě nemá ani šanci začínat.“ Pozor si musí také dávat na špičku jazyka, která je hodně citlivá.

A pokud to někdo s pálivými papričkami přežene, najde podle sokolovského chilližrouta úlevu v mléku nebo jogurtu, které kapsaicin zneutralizují a uklidní rozbouřený žaludek. Olej zase pálivé složky papriček rozloží.

Papričky Františku Weissovi tak chutnají, že je nejen konzumuje, ale sám si vyrábí nejrůznější omáčky a dochucovadla. Ve svém koktejlovém baru příznačně pojmenovaném U Chilližrouta pak nabízí i pálivou čokoládu, kávu, alkoholické i nealkoholické nápoje. Doslova zlatou třešničkou v nabídce je pak chilli klobáska, do které se přidávají papričky s pálivostí jednoho milionu SHU.

„Ve svých začátcích jsem vyhledával asijské restaurace a dával si ta nejpálivější jídla. Jejich ostré omáčky jsem si nechal vyrábět a kupoval je po litrech,“ vzpomíná Weiss. Ostré papričky si dával ke všemu, k rohlíku i do jogurtu. Jednou dokonce vyzkoušel, jak by chutnala ostrá svíčková. „Byla vynikající, ale manželka se na mne zle koukala,“ směje se.

Později se zapojil do komunity Chilližroutů a začal si omáčky sám vyrábět. Na zahradě pak pěstuje pálivé Habanero a Trinidad Scorpio, ze kterých si vyrábí speciality.

„Mám je doma na balkoně, nechci je dávat do skleníku, aby je nenapadly mšice. Jsou to taková moje miminka,“ popisuje svou lásku k pálivým papričkám.

A z letošní úrody už uvařil několik pochoutek. Například pikantní omáčku z blum. „Dávám do ní blumy, skořicového Jacka Danielse, rybízové pyré, čokoládu a samozřejmě papričky. Já dávám Habanera, ty mají nějakých 250 až 300 tisíc SHU. Také dělám podobnou omáčku ze švestek,“ pochlubil se.

Papričky, které do omáčky přidává, mají 200 tisíc SHU. Čokoláda výsledný produkt zjemní a whisky se do receptu přidává kvůli vůni skořice. Samotný alkohol se při přípravě vyvaří.

Autor:
  • Nejčtenější

Vybral jsem si být chudý, ale šťastný, říká chovatel obrů s něžnou duší

1. května 2024  9:13

Když se mu narodil syn s postižením, hledal Bohumil Stránský cestu, jak pomoci. A do rodiny pořídil...

Svépomocí už 21 let opravuje historickou usedlost. Často stylem pokus omyl, říká

29. dubna 2024

Premium Při příjezdu do Valče na Karlovarsku si mohou turisté u silnice všimnout šipky, která láká k...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

Na co zírá mašinfíra: S chebským Hurvínkem po nejzápadnější trati v Česku

28. dubna 2024

Dnes se svezeme po nejzápadnější dráze v České republice. Kdysi vedla až do Německa, od roku 1945...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na okraji Mariánských Lázní se dočkají zastávek jako v civilizovaném světě

29. dubna 2024  9:44

Takřka v příkopu a navíc bez ochrany proti dešti, větru či slunci, jen kousek od svištících...

Házenkářky Kynžvartu si poprvé zahrají o domácí titul, vyzvou Most

4. května 2024  18:16

Házenkářky pražské Slavie domácí ligový titul neobhájí. Úřadující šampionky podlehly v odvetě...

V Karlových Varech začala lázeňská sezona. Město se místo Rusů těší na Izraelce

4. května 2024  18:03

Svěcení pramenů a průvod družiny císaře Karla IV.. Ani jeden z těchto tradičních atributů nechyběl...

Šerm jako láska už 60 let. Kučera dodnes pravidelně trénuje, rád by na MS veteránů

4. května 2024  13:54

Neuvěřitelných šedesát let se šermu věnuje letos 75letý Jan Kučera z Karlových Varů. Během...

Paměť národa připomene životy poznamenané nacistickou i komunistickou ideologií

4. května 2024  9:08

Osud Josefa Škrábka, který se po celý život zajímal o česko-německé vztahy, sám poznamenán...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...