Hermelín, pomazánka a salát. Co jíst na chatě, když se vám nechce do vaření

  0:56
Vaření na chatách a chalupách je zvláštní disciplínou českých kuchařů a kuchařek. Co si uvařit s omezeným množstvím surovin, aby to netrvalo moc dlouho a nebylo náročné na množství hrnců a pánviček? Poradila nám Adriana Pokorná ze Strop Café & Catering.
Nakládaný hermelín s pestem a sušenými rajčaty

Nakládaný hermelín s pestem a sušenými rajčaty | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Strávit v kuchyni jenom chvilku a ohromit pak hosty chutným jídlem je snem každého hostitele. Na chatě a chalupě máme většinou k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu a poctivé suroviny od sousedů jak jsou vajíčka, sádlo nebo škvarky. Je proto ideální těchto dobrot využít a zakomponovat je do víkendového jídelníčku.

Adriana Pokorná ve Strop Café na pražských Vinohradech

„Na chalupu je dobrý třeba nakládaný hermelín, když se vrátíte za týden nebo čtrnáct dnů, bude hezky odleželý. A vy mezitím nemusíte bojovat sama se sebou, abyste neochutnala předčasně, protože ho nemáte na očích,“ radí s úsměvem Adriana Pokorná, zatímco spolu sedíme v zahrádce vinohradské kavárny Strop Café.

Nechte se inspirovat i dalšími jejími recepty, které budete mít za chvilku připravené, abyste se mohla věnovat práci na zahrádce nebo zaslouženému odpočinku ve stínu stromů.

Nakládaný hermelín Strop Café

Ingredience:

Nakládaný hermelín s pestem a sušenými rajčaty podle receptu Strop Café
  • 4 kvalitní (např. Královské hermelíny)
  • hrst bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • arašídové máslo, asi lžička - nemusí, ale je to s ním lepší
  • špetka chilli
  • sůl
  • čerstvě drcený pepř
  • dobrý, kvalitní olej

Postup:

Nejprve si připravíme náplň z bazalkového pesta a sušených rajčat. Na pesto rozmixujeme svazek bazalky, sůl, pepř, můžeme přidat arašídové máslo (ale obejdeme se i bez něj), trochu mletého sušeného chilli nebo jednu chilli papričku podle naší chuti a kvalitní olej - ideálně olivový, ale může být i kvalitní slunečnicový. Vše promixujeme a pak do směsi prolisujeme dva stroužky česneku. Pokrájíme sušená rajčata naložená v oleji (pokud máme vlastní sušená rajčata, na několik hodin je naložíme do oleje).
Hermelín rozpůlíme podélně, naplníme ho a naložíme do oleje. Necháme odležet na teplejším místě alespoň 4 hodiny. Podáváme s čerstvým chlebem nebo bagetou k dobrému pivu nebo vínu.

Tip: „Pokud spěcháme a návštěva se blíží, stačí lehce nahřát troubu a hermelíny do ní vložit na 10 minut. Budou skvělé,“ radí Adriana Pokorná, která kromě občerstvení v kavárně poskytuje i cateringové služby.

Škvarková pomazánka

Ingredience:

Škvarková pomazánka
  • škvařené vepřové škvarky
  • vepřové sádlo
  • cibule
  • pažitka
  • natvrdo vařené vejce
  • hořčice dijonská, případně plnotučná
  • nakládané okurky
  • sůl a mletý pepř

Postup:
Rozemeleme škvarky a smícháme s dobrým sádlem v poměru 1:1. Najemno nakrájíme cibulku, najemno nastrouháme nakládané okurky a natvrdo uvařená vejce. Přidáme dijonskou hořčici, čerstvý pepř a sůl pouze, pokud to bude nutné, záleží na slanosti sádla.
Hotovou pomazánku namažeme na čerstvý chléb a posypeme čerstvou pažitkou.

Zeleninový salát s anglickou slaninou, hruškami a brusinkami

Ingredience:

Salát s hruškou a brusinkami podle receptu Strop Café
  • 1 ledový salát nebo římský salát
  • 12 plátků anglické slaniny
  • 1 hrst sušených brusinek
  • 1 hruška
  • cca 4 lžíce majonézy
  • cca 1 lžička dijonské hořčice
  • parmazán nebo grana padano
  • pečivo

Postup:

Orestujeme anglickou slaninu a necháme ji vychladnout.
Omyjeme a nakrájíme salát a hrušky a dáme do mísy. Přisypeme sušené brusinky a trochu nastrouhané grany nebo parmazánu.
V menší nádobě smícháme majonézu, hořčici. Pak dresink promícháme se salátem. Ozdobíme anglickou slaninou a podáváme s rozpečenými bagetkami.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...