Fazole a čočka vám zachutnají ve čtyřech netradičních receptech

  0:21
Hrachová kaše a čočka nakyselo se vám už zajídají? Luštěniny nabízejí pestrou paletu živin a vitamínů, ale i chutí. Vyzkoušejte fazolovou polévku s asijským nádechem, luštěninový nákyp a další zdravé recepty.

Fazolová polévka s kokosovým mlékem a zázvorem | foto: archiv Menu Gold

Fazolová polévka s kokosovým mlékem a zázvorem

Luštěniny

Fazole jsou bohaté na vlákninu, obsahují železo, draslík, zinek a jiné minerální látky, vitamíny B a aminokyseliny.

Červená čočka je oproti hnědé pro naše tělo lépe stravitelnější, méně nadýmá i její doba přípravy je kratší. Obsahuje velké množství bílkovin, vlákninu, fosfor, vitamin B6, selen anebo zinek.

Fazole

Na přípravu 4 porcí:

  • 250 g barevných fazolí
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • větší cibule
  • 450 g mrkve
  • 10 g zázvoru
  • 5 ml pomerančové šťávy
  • zeleninový vývar nebo bujon
  • 200 ml kokosového mléka (konzervovaného)
  • sůl podle vlastní chuti

Postup:

  1. Namočené fazole uvaříme doměkka. 
  2. V jiném hrnci na slunečnicovém oleji dozlatova opečeme nadrobno nakrájenou cibulku a na hrubší nudličky nakrájenou mrkev. Přidáme nastrouhaný čerstvý zázvor a asi minutu mícháme.
  3. Následně přilijeme vymačkanou pomerančovou šťávu a zeleninový vývar, přivedeme k varu a vaříme 10 minut, přilijeme kokosové mléko a přidáme scezené, uvařené fazole. Dle chuti dosolíme a můžeme podávat.

Salát z červené čočky s paprikami a vlašskými ořechy

Na přípravu 4 porcí:

Salát z červené čočky s paprikou a vlaškými ořechy
  • 250 g červené čočky
  • zeleninový vývar nebo bujon
  • 2 ml olivového oleje
  • cibule
  • 85 g papriky červené
  • 35 g očištěných vlašských ořechů
  • mix salátů podle chuti (polníček, rukola, hlávkový apod. )
  • 1 lžička vinného octa
  • sůl podle chuti
  • pepř podle chuti
  • cukr podle chuti

Postup:

  1. Přebranou čočku uvaříme ve vývaru doměkka, ještě teplou ji dáme do misky, vmícháme olej, cibulku a nadrobno nakrájenou červenou papriku. 
  2. Na zálivku vyšleháme ocet, cukr, sůl, pepř s trochou vody a vmícháme do čočky.
  3. Nakonec do přelitého salátu přidáme opražené vlašské ořechy. Necháme vychladnout a můžeme podávat.

Tip: Čočku můžeme před vařením na 20 minut namočit.

Polévka z červené čočky s tuňákem

Na přípravu 4 porcí:

Polévka z červené čočky s tuňákem
  • 280 g červené čočky
  • zeleninový vývar nebo bujon
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 65 g cibule
  • 200 ml smetany na vaření (33 %)
  • 100 g tuňáka ve slunečnicovém oleji
  • sůl podle chuti

Postup:

  1. Na slunečnicovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a přisypeme červenou čočku, kterou jemně orestujeme. Zalejeme zeleninovým vývarem a povaříme krátce do měkka.
  2. Jakmile je čočka měkká, vše rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme smetanou. Na závěr přidáme zcezeného tuňáka a případně dosolíme podle chuti. 

Tip: Čočku je možné nahradit i jinou luštěninou. Polévka je vhodná pro celiaky.

Luštěninový nákyp s mletým masem na tomatové omáčce

Na přípravu 4 porcí:

Luštěninový nákyp
  • 240 g luštěninové směsi polévkové (např. hrách žlutý, čočku velkozrnnou, čočku červenou, fazole bílé, fazole adzuki a fazole mungo)
  • 1,5 lžičky zeleninové přísady do polévek
  • majoránka
  • pepř podle chuti
  • 2 vejce
  • 400 g mletého masa
  • máslo na vymazání zapékací nádoby
  • 43 g polohrubé mouky
  • 160 g drcených rajčat
  • menší cibule
  • polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 3 g cukru

Postup:

  1. Luštěninovou směs uvaříme v osolené vodě doměkka. Zchladíme, přidáme žloutek, zeleninovou přísadu do polévek, pepř a zaprášíme polohrubou moukou.
  2. Ze zbylých bílků si vyšleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do směsi.
  3. Nákyp pečeme ve vymazané a vysypané zapékací nádobě v troubě na 160 stupňů asi 30 minut.
  4. Na omáčku si zpěníme cibulku na oleji, přidáme mleté maso a opečeme ho. Nakonec zalijeme drcenými rajčaty, povaříme a dochutíme cukrem dle chuti.

Kuchař David Brada doporučuje: K nákypu můžete podávat různé druhy omáček, třeba rajčatovou, smetanovou nebo směsí naplňte paprikové lusky, hodí se taktéž k bílému zelí.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...