Polévky pro mlsné jazýčky: pikantní papriková i chlazená jogurtová

  0:29
Jaro a léto přináší do našich kuchyní čerstvou zásobu zeleniny, kterou můžeme hned chutně připravit. Nechte se překvapit ostřejší paprikovou polévkou, osvěžte se jogurtovou s okurkou a mátou, milovníky klasiky potěší rajčatová polévka a gastronauty celerový krém.
Papriková polévka

Papriková polévka | foto: archiv restaurace Podolka

Papriková polévka

podle Tomáše Vobořila, šéfkuchaře restaurace Podolka

Papriková polévka
  • 750 g červených paprik/kapií
  • 1 paprička habanero (volitelné)
  • 500 g rajčat
  • 200 g lilku
  • 150 g cibule
  • 300 ml vody/zeleninového vývaru
  • 2–3 stroužky česneku
  • 100 g másla
  • 200 g kešu
  • 100 g jarní cibulky
  • 5 g sladké červené papriky, sůl, pepř

  1. Rozehřejte si troubu na 160 °C. Na pekáč vyložený pečicím papírem položte papriky, lilek a nakrojená rajčata. Pečte cca 25 minut.
  2. Kešu dejte do nádoby na pečení a vložte do trouby. Pečte cca 15 minut do hezké hnědé barvy.
  3. Nakrájejte si jarní cibulku.
  4. Vychladlé opečené kešu rozdrťte v hmoždíři s kapkou olivového oleje. Rozdrcené a osolené kešu smíchejte s jarní cibulkou a dejte stranou.
  5. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Na rozehřátém másle ji nechte zesklovatět. Přisypte červenou papriku a zvolna orestujte. Pokud byste pekli papriku na vysokém plameni, zhořkne. Zalijte vodou nebo vývarem.
  6. Z trouby vyndejte rajčata a vykoupejte je ve studené vodě. Vyřízněte „bubáka“ a rajčata vhoďte do základu polévky.
  7. Papriky s lilkem vyndejte z trouby. Svlékněte je ze slupky a očistěte od vnitřních semínek a stopky. Vložte do základu polévky. Lilek zbavte stopky, rozkrájejte a vhoďte do základu polévky.
  8. Směs chvilku povařte a následně rozmixujte na jemný krém. Dochuťte česnekem, solí, pepřem, tymiánem, případně papričkou habanero. Pokud se vám bude zdát polévka kyselá, doslaďte ji cukrem.

Polévka z loupaných rajčat s balzamikovým octem

Rajčatová polévka s balzamikovým octem
  • 800 g loupaných rajčat
  • 60 g slaniny
  • 1 cibule
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvé bylinky (bazalka, tymián, rozmarýn)
  • sůl
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • olivový olej

1. Najemno nakrájenou cibuli opečeme dozlatova, přidáme rozmačkaný česnek, slaninu nakrájenou na kostičky a necháme lehce opéct. Přidáme balzamikový ocet Kalamáta Papdimitriou, loupaná rajčata, bazalku a další bylinky a řádně provaříme. Dle chuti dochutíme solí.

2. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, před podáváním do polévky přidáme nok zakysané smetany, nasekanou čerstvou bazalku a zakápneme olivovým olejem.

Chlazená jogurtová polévka s okurkou a mátou

Chlazená jogurtová polévka
  • 1 a 1/2 čajové lžičky kmínu
  • 3 a 1/2 šálky bílého jogurtu
  • 1 oloupaná a pokrájená středně velká okurka
  • 3 lžíce jemně nasekané čerstvé máty
  • 1 čerstvá a jemně nasekaná zelená chilli paprička (dle chuti, může být menší množství)
  • 1/4 lžičky garam masala (indické „koření pěti vůní“)
  • 1/4 lžičky soli (dle chuti)
  • 1/8 lžičky bílého pepře

Na ozdobu: lístky čerstvé máty

  1. Pokud máte celý kmín, nadrťte ho a dejte stranou.
  2. Do mixéru dejte jogurt (můžete ho nakombinovat se zakysanou smetanou), okurku, koření (garam masala), sůl, pepř, mátu.
  3. Chilli papričku doplňte těsně před podáváním. Naservírovaný chod posypte namletým kmínem a dozdobte čerstvou mátou.

TIP: Kdo nemá rád kmín, je možné ho nahradit lehce opraženými dýňovými semínky a pro zpestření dozdobit nadrobno pokrájeným rajčetem.

Celerový krém s portským vínem a lanýžovým olejem

podle Romana Pauluse, šéfkuchaře Radisson Blue Alcron

Polívková smršť

Projekt s spojuje polévky slavných kuchařů s veřejnou sbírkou, výtěžek putuje o. p. s. ERGO Aktiv, která poskytuje účinnou rehabilitaci lidem po mozkové příhodě a úrazech hlavy.

Stánek Polívkové smršti najdete každou středu na farmářských trzích na Pankráci. Bude i součástí rybího a seafood festivalu Fishkus, který proběhne 16. 5. na pražské Smíchovské náplavce.

Celerový krém podle Romana Pauluse

  • 60 g másla
  • 500 g celeru oloupaného
  • 50 g šalotky
  • 125 ml bílého vína
  • 80 ml bílého portského vína
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 0,4 l smetany
  • sůl, pepř, citronovou šťávu
  • lanýžový olej

Postup:

Šalotku zlehka orestujeme na másle, přidáme celer na kostičky, také krátce restujeme cca 10-15 minut.

Přidáme víno, portské a vývar a vaříme do měkka, přidáme smetanu, provaříme, ochutíme a rozmixujeme. Polévku propasírujeme přes jemný cedník, pokud má polévka správnou konzistenci, přidáme pár kapek lanýžového oleje a vymixujeme tyčovým mixérem do pěny.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...