Kachní salát a jehněčí kotletky v teriyaki omáčce si můžete připravit i doma

  0:04
Omáčky jsou lahodnou součástí asijské kuchyně, mezi oblíbené patří teriyaki i ponzu. Šéfkuchaři vám prozradí, jak si je připravit od základu sami doma.
Kachní salát s artyčoky

Kachní salát s artyčoky | foto: archiv Buddha Bar Restaurantu

Základ teriyaki omáčky:

  • 1 250 ml rýžového vína mirin
  • 1 250 ml saké
  • 1 750 ml sojové omáčky
  • 1 kg moučkového cukru

Flambujte mirin a saké. Přidejte cukr a nechte ho rozpustit. Pak přidejte sójovou omáčku a nechte vše zchladnout.

Teriyaki omáčka:

  • 30 g šalotek nakrájených na proužky
  • 20 g červeného chilli na proužky
  • 200 ml Teriyaki základu

Zpěňte šalotky na másle. Přidejte chilli, zalijte základem teriyaki omáčky a nechte chvíli probublávat, pak odstavte z ohně.

Kachní salát s houbami, artyčoky a citronovou trávou

Na zálivku:

Salát s kachním masem
  • 80 ml sójové omáčky Kikkoman
  • 6 g jemně nasekaných limetových listů (kaffir lime, lze nahradit citronovou kůrou)
  • 80 g nerafinovaného cukru
  • 60 g jemně nasekané citronové trávy
  • 450 ml citronové šťávy (bez dužiny)
  • 70 g jemně nasekaných šalotek
  • 50 ml vody

Rozpusťte cukr v trošce ohřáté vody. Přidejte zbytek ingrediencí a nechte alespoň šest hodin uležet před servírováním.

Suroviny na jednu porci salátu:

  • 50 g mixovaných hub (viz níže)
  • 30 g vařených a krájených srdíček z baby artyčoků 
  • 20 g jemně nakrájené červené cibule
  • 20 g oloupaných rajčat bez jádřinců nakrájených na měsíčky
  • 20 g oloupané okurky bez jádřinců nakrájené na měsíčky
  • 30 g sojových klíčků
  • 4 g julienne (tenkých proužků) z velké červené papriky
  • 5 g salátových listů (např. rukola)
  • 5 g smažených šalotek
  • 2 g thajské pažitky
  • 80 g kachních prsou
  • 60 g zálivky (viz výše)

Asijské chutě

Recepty jsou dílem francouzského šéfkuchaře Erica Rousselieres, který šéfuje kuchyním mezinárodní sítě Buddha Bar Restaurant, a jeho českého kolegy Lukáše Želechovského z pražské pobočky restaurace.

šéfkuchař Eric Rousselieres

Houbový mix: 

  • 1/3 žampionů
  • 1/3 shitake hub nakrájených na plátky
  • 1/3 hřibů
  • zázvor
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • šalotky

  1. Ve woku osmahněte houby na malém množství oleje a ochutíte solí, pepřem, česnekem, zázvorem a šalotkami.
  2. Kachní prsa na kůži nařezejte do křížků a osmažte tak, aby zůstala rare s křupavou kůžičkou. Hotová kachní prsíčka nakrájejte na plátky.
  3. Po vyjmutí srdíček z artyčoků a nakrájení na plátky je pokapejte citronovou šťávou, aby nezměnila barvu. Ostatní zeleninu nakrájejte do požadovaných tvarů.
  4. Ohřejte houbový mix a smíchejte ho se zeleninou. Na talíř naaranžujte zeleninu s houbami a přelijte zálivkou. Na ně položte nakrájená kachní prsa a ozdobte sezamovými semínky. 

Losos zabalený v řase nori s pomerančovou ponzu omáčkou a houbami

Na omáčku ponzu:

Losos zabalený v křupavé řase nori s pomerančovou ponzu omáčkou a houbami enoki
  • 190 ml saké
  • 190 ml vína mirin
  • 25 ml citrónové šťávy
  • 25 ml limetové šťávy
  • 15 ml yuzu juice
  • 50 ml sójové omáčky Kikkoman
  • na plátky nakrájený pomeranč
  • na plátky na krájený citrón
  • na plátky nakrájená limeta

Saké a mirin nalijeme do hrnce, přivedeme k varu, necháme vyhořet alkohol. Poté přidáme sójovou omáčku a dáme stranou. Přidáme šťávy z citrusů a necháme macerovat 48 hodin. Hotovou omáčku scedíme.

Ingredience na rolky:

  • 120 g lososa
  • 1 rýžový papír
  • 40 ml piva
  • ½ řasy nori
  • 40 g blanšírovaného chřestu
  • 25 g hub enoki
  • 30 g vykrojených okurek (pomocí zdobítka)
  • 30 g pomeranče
  • 30 g nakrájených, vařených, fialových brambor
  • 40 ml omáčky ponzu
  • sůl, pepř

  1. Zahřejte pivo a ponořte do něj rýžový papír. Papír změkne a bude se s ním lépe pracovat.Osolte a opepřete lososa, kterého zabalte do řasy a rýžového papíru. Na pánvi orestujte zabaleného lososa tak, aby uprostřed zůstal růžový.
  2. Připravte si zeleninu  a naaranžujte ji na talíř. Pomeranče smíchejte s omáčkou ponzu.
  3. Lososa nakrájejte ostrým nožem na tři díly. Přelijte omáčkou ponzu, ozdobte banánovým listem a thajskou pažitkou.

Jehněčí kotlety v teriyaki rozmarýnové omáčce

Grilované jehněčí kotlety s rozmarýnovou teriyaki omáčkou
  • jehněčí kotlety
  • šalotky
  • teriyaki základ
  • rozmarýn
  • chilli
  • hřiby

  1. Zpěňte šalotky na másle. Přidejte chilli, zalijte základem teriyaki omáčky, přidejte rozmarýn a nechte chvíli probublávat, pak odstavte z ohně.
  2. Očistěte jehněčí kotlety, kost obalte v alobalu a maso namarinujte v teriyaki omáčce. Poté ogrilujte.
  3. Hřiby nakrájejte podélně a ogrilujte.
  4. Na talíř naservírujte houby společně s jehněčími kotletkami a doplňte fialovým bramborovým pyré, ozdobte snítkou rozmarýnu.

Fialové bramborové pyré

  • 1 kg fialových brambor
  • 500 g měkkého másla na kostičky
  • 10 ml smetany na vaření

Uvařte brambory ve slupce a ještě teplé je oloupejte a namelte v mlýnku. Pak přidejte máslo a smetanu, zamíchejte a udržujte v teple. 

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...